0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Планшет. Найпоширеніший мобільний пристрій

22.04.2014

ПланшетнийПК, абовпростолюддіпланшетзаразставоднимзнайпоширенішихмобільнихкомп'ютерів. Заоцінкамифахівцівринокцихпристроївщечерезпаруроківперевершитьринокноутбуківінетбуківразомузятих. Так, планшетний ПК призначений в основному для розваг (ігри, перегляд фільмів) і нескладної роботи в мережі Інтернет (перегляд електронної пошти і відвідування соціальних мереж), але проте ці пристрої користуються величезною популярністю як у дорослих так і дітей.


Перша запатентована концепція пристроїв для введення інформації шляхом використання електричного пера-стилуса, якщо вірити історичним джерелам, з'явилася на світ ще в XIX столітті, а саме в 1888 році. Її «батьком» став винахідник Елаші Грей, а сам пристрій називалося «телегратограф». Трохи пізніше в 1915 році його колега, винахідник Г.Е. Голтберг запатентував спосіб визначення напрямку руху електронного стилуса при листі з метою ідентифікації букв і цифр. Його пристрій називалося «контролер». Щось знайоме, чи не так? Але все ж ці два винаходи, по суті, що заклали перші цеглинки в історію створення планшета, так і залишилися концепціями на папері. Винахідникам не вистачало сучасних технологій, щоб втілити ідеї в життя.

Подальше народження планшетного ПК було прямо пов'язане з історією створення сенсорного екрана. Перша людина, реально втіливший ідею в життя, був інженер Алан Кей. У 1968 році він запропонував співпрацю комп'ютерному гіганту Xerox, висунувши ідею створення планшета для дітей «KiddiComp». Тут же ставши співробітником дослідницького підрозділу компанії Xerox PARC вже через чотири роки він представив на суд громадськості прототип - планшет «Dynabook». Трохи відійшовши від ідеї чисто дитячого комп'ютера (Dynabook був призначений для дітей і дорослих), Кей перевернув уявлення про комп'ютерну техніку.

Сумно, але прототип Dynabook так і залишився прототипом. Рівень розвитку високих технологій на той час не дозволив компанії, не дивлячись на її величезні можливості, налагодити серійне виробництво планшета. Про ідею забули на довгих 15 років. Лише в 1987 році за розробку взялася компанія Apple. Це зараз iPad купити можна в інтернет-магазині, а тоді це було в дивину. У 1993 на світ з'явився «MessagePad Newton». Його теж не можна назвати чисто планшетом - компанією-виробником він позиціонувався як КПК, але за зовнішнім виглядом повністю відповідав нинішньому уявленню про планшет.

Наступною гонку по створенню планшета прийняла на себе компанія Acorn Computers. Її проект - «Acorn NewsPad», що вийшов в 1994, став першим пристроєм, що потрапили в серійне виробництво. Хоча він і продавався всього лише рік, Acorn NewsPad дав відчути користувачам мобільних пристроїв радість від використання справжнього планшета. Компанія надалі створила ще досить багато більш вдосконалених і маючих  великі можливості пристроїв.

Першим планшетним ПК, який міг без яких небудь  додаткових пристроїв виходити в мережу Інтернет, був «WebPad» від компанії Intel.
Але все одно, це було ще не те. У 2009 році на арену знову виходить компанія Apple. Її  iPad з потужним процесором, дисплеєм небувалою чіткості та управлінням за допомогою пальців, а не стилуса одночасно поставив крапку в історії створення планшетного ПК і перевернув світогляд про те, який повинен бути насправді сучасний планшет.

Детальніше за посиланням: http://chaspik.ua/plansheti-c486/

1