0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Веселого HALLOWEEN

31.10.2017

Хелловін - свято вампірів, відьом, привидів та іншої нечисті, який ще зовсім недавно широко святкувався лише в США, тепер набуває все більшої популярності в Європі і поступово охоплює й Україну.

Що ми знаємо про це свято?

Вже тисячі років в жовтні різні народи відзначають різні свята і фестивалі. Хеллоуїн є одним з найдавніших свят у світі.

Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишилися забавні захоплюючі традиції. У ніч на 1 листопада прийнято одягатися в костюм нечистої сили і влаштовувати маскаради. За всіма цими розвагами забувається древній сенс Хелловіна - свята інтригуючого, загадкового і міфічно значимого.

Раніше по всій Європі ця ніч відзначала перехід до зими. Вважалося, що в цей час душі померлих відвідують свої колишні будинки, щоб зігрітися біля вогню. Вони бродять колом, збираючи пожертви їжі і пиття у інших членів сім'ї. Душі померлих могли приймати різні обличчя - злі ж вселялися в тварин. А разом з ними є і інші темні сили: демони, домовики, відьми. Вся нечиста сила в цю ніч спускається на землю. Щоб не стати здобиччю мертвої тіні, люди гасили вогнища в своїх будинках і вбиралися якомога страшніше - в звірині шкури і голови, сподіваючись розполохати злих духів.

У цю ніч всі бар'єри між нашим і "іншим" світами усувалися, і відкривалися ворота між ними. Ніч Хеллоуїна - це перехід, ворота з одного світу в інший. В ніч з 31 жовтня на 1 листопада друїди збиралися в дубових гаях, запалювали багаття і приносили злим духам жертви, щоб умилостивити їх. Вважалося, що якщо вранці розпалити вогнище від вугілля такого багаття, то він буде зігрівати будинок протягом довгої зими і захистить його від нечистої сили.

Невід'ємний символ Хеллоуїна - гарбузова голова, з якої віддаляється внутрішність, вирізується особа і всередину вставляється свічка. Гарбуз символізує одночасно закінчення збору врожаю, злого духа і вогонь, що відлякує його.

Насправді походження традиційної Хелловіну гарбуза досить спірно. Але її можна пов'язати з римським святом врожаю, блукаючі вогники і гарбуза зі свічкою всередині, за однією з легенд, представляють собою блукаючі душі, які застрягли між небом і пеклом. Інші ж вважають, що друїди ставили такі гарбузи для відлякування від їхнього будинку злих духів.