0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Картотека

15.04.2015

  Багато людей - великі, і не дуже, мали і мають картотеку. Картотеку як систему для збору і організації інформації в 17 столітті винайшов німецький учений і мовознавець Готфрід Вільгельм Лейбніц - таку інформацію надає нам історія.
  Німецький астроном Йоганн Кеплер скористався картотекою спостережень, яку 25 років збирав його вчитель Тихо Бразі, і досліджуючи її, виявив закони руху планет.
  Дуже інтенсивно з картотекою різних винаходів працював відомий французький письменник-фантаст Жюль Верн. Він за час свого життя створив картотеку, яка включала 20 тисяч карток. Кожна картка була як шкільний зошит. У ці картки він заносив новітні відкриття науки і техніки, аналізував їх і прогнозував (придумував) техніку майбутнього, яку описував у своїх романах. Багато робіт Жюль Верна надалі служили основою для реальних винаходів, наприклад, підводного човна.
  Англійська фотограф Бентлі захоплювався фотографуванням сніжинок і зібрав численну картотеку фотографій, в якій не було двох однакових сніжинок. Надалі цю картотеку використовували в кристалографії і вона дала вагомий внесок у розвиток цієї науки.
  Можна ще довго перераховувати людей та види їх картотек. Зрозуміло, що всіх цих людей об'єднує присутність у них життєвих цілей. Рід діяльності цих людей передбачає накопичення цільової інформації, систематизацію і подальшу творчу обробку для народження інтелектуального чи матеріального продукту.
  Так все-таки, чому картотека і в чому її привабливість?
  Людина оперує у своїй голові якимись цільними думками, такими одиницями інформації також організована і картка - вона несе в наборі даних єдину ключову ідею або думку.
  Люди давно усвідомили, що думка не записана і не організована в картотеку - думка втрачена. І погана пам'ять тут ні при чому - ми всі недосконалі.
  А сам процес записування на картки своїх ідей і думок додатково стимулює творчу діяльність.
  Ще кілька слів про принади саме паперової картотеки, а не якої-небудь електронної. Паперова картотека володіє такими явними властивостями, як доступність, оглядовість і тривимірність. Ще людина генетично звикла мати справу з матеріальними об'єктами, а не їх образами - йому завжди хочеться посувати, помацати, відчути тактильні відчуття.

Наш интернет-магазин пропонує Вам широкий вибір картотек на Ваш смак.

Детальніше за посиланням: картотеки