0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Розвиваючі розмальовки для дітей

23.12.2020

Зміст

1. Види дитячих розвиваючих розмальовок

2. Як підібрати розмальовку для розвитку дитини.

3. Про користь навчальних розмальовок.

4. Чим краще розмальовувати

Висновки

Розвиваючі розмальовки для дітей: чим корисні та як вибрати

Розвиваючі розмальовки потрібні дітям, щоб навчитися розпізнавати кольори та відтінки, тренувати дрібну моторику, зорову пам'ять та уяву, проявити творчі здібності та інші навики, які входять у розвиток дітей. Щоб малюк по-справжньому захопився процесом, потрібно правильно підібрати розмальовку, виходячи з інтересів. Ідеально, якщо дитина сама зробить вибір.

У матеріалі ми детально розберемо які є розвиваючі розмальовки для дітей, для якого вони віку, в чому користь та чим краще розфарбовувати. Також, тут Ви знайдете рекомендації щодо вибору розвиваючих розмальовок для дошкільнят та школярів.

Види дитячих розвиваючих розмальовок

Різновидів розмальовок багато, тут ми зібрали п'ять основних видів з найбільшою кількістю варіантів:

  • Розмальовки по контуру.

Класичні розвиваючі розмальовки для дітей, представлені в стандартному та незвичайному виконанні. Бувають розвиваючі розмальовки із завданнями, наклейками, цифрами та мають інші цікаві практичні завдання для дітей дошкільного віку. Існують підлогові розмальовки великих форматів. Все це розмаїття придумали, щоб максимально зацікавити дитину, навчити посидючості, роботі з кольорами та акуратності. В процесі малюк осягає нові знання, такі як флора і фауна, геометричні фігури, алфавіт та числа. Підходять для раннього розвитку дітей починаючи з 1,5-річного віку. Для розмальовування використовуються фарби, воскова крейда, фломастери та, звичайно ж, кольорові олівці. Бувають різних форматів, включаючи А3, А4 та А5.

  • Пальчикові розмальовки.

Краще рішення для першого знайомства з малюванням для малюків. З їх допомогою можна надовго захопити дитину, при цьому знайомлячи з новим процесом малювання, кольорами та геометричними фігурами. У більшості наборів вже є спеціальні пальчикові фарби, але також ви окремо можете купити звичайні акварельні фарби. Малюк буде розфарбовувати пальчикові дитячі розфарбовки, просто залишаючи сліди від рук на папері та заповнюючи наявні контури. Фарби підходять для найменших діток, починаючи з 8-місячного віку. Але, посадивши дитину малювати пальчиками, ви повинні простежити, щоб малювання фарбами для малюків не принесло шкоди та фарба не опинилася в роті, вухах чи носі.

  • Водні розмальовки.

Підходять дітям починаючи з 1,5 року. Ними легко користуватися, вони безпечні та не потребують якогось додаткового приладдя. Просто візьміть розмальовку та невелику кількість води. Також можна урізноманітнити процес, використовуючи пальці чи пензлик. Суть розмальовки в тому, що вода, потрапляючи на порожній лист, робить його кольоровим, створюючи малюнок. Діти від цього в захваті. Існують як для багаторазового, так і для одноразового використання, наприклад, Crystal Book "Водні розмальовки". Головне простежити, щоб води було не надто багато, і картинка не попливла.

  • 3D-розмальовки.

Незвичайний варіант розвитку для дітей від трьох років. Вам знадобиться розфарбовка та смартфон. Здавалося б звичайна контурна розмальовка буквально оживає за допомогою спеціального додатку для смартфонів, досить просто навести гаджет на заздалегідь розфарбовану картинку. Персонаж починає рухатися, а в деяких випадках, розробники додають ще й інші ефекти. Робота з такою моделлю навчить дитину акуратності, адже неправильно промальований персонаж не зможе «ожити».

  • Розмальовки-антистрес.

Справжній сеанс арт-терапії у вас вдома! Сподобаються дітям старшого віку, які вже виросли з стандартних розмальовок. Виконані у вигляді різнопланових складних візерунків, що циклічно повторюються. З їх допомогою дитина в середніх чи старших класах може розвантажити голову, зняти напругу та просто відволіктися від усього. Це особливо важливо для підлітків, у яких якраз змінюється гормональний фон. Для розфарбовування можна використовувати олівці, фломастери, маркери, кольорові ручки та навіть невеликі пензлики.

Також існують і інші розфарбовки дитячі, серед яких розмальовки по точкам, по номерам, по аплікаціям, логічні розмальовки та інші розвиваючі завдання для дітей.

Види розмальовок для дівчаток та хлопчиків

Дитячі розвиваючі розмальовки універсальні та їх не прийнято ділити за гендерною ознакою. Причина в тому, що діти різної статі можуть з однаковим захопленням розфарбовувати як лялечок, так і машини. Якісь особливі вподобання виникають у дітей з віком і, тоді, вони вже самі підбирають які саме малюнки їм подобаються. Але і тоді, досить часто, хлопчики можуть розфарбовувати казкові замки, а дівчата — спортивні машини. Все індивідуально.

Як підібрати розмальовку для розвитку дитини

Підбираючи розмальовку, ви обов'язково повинні врахувати вік, стать та інтереси малюка. Звичайно існують малюнки суто для хлопчиків та для дівчаток. Але і на це не варто орієнтуватися, адже кожна дитина індивідуальна, і не кожен хлопчик любить машини, як і не кожна дівчинка — принцес. Переконайтеся, що дитині сподобається розфарбовка, і вона просто не закине її. Розглянемо підбір розмальовок за віком:

  • Для найменших дітей (2-3 роки).

Розфарбовка повинна містити великі малюнки з широкими контурами, як в книзі "Розмальовка для малят". Бажано, щоб контури були саме того кольору, яким повинен бути розфарбований фрагмент.

  • Для дитини від 3 до 5 років.

Тут вже збільшується кількість різнокольорових фрагментів, з'являється сюжет та картинка наповнюється значенням. У цьому віці також дуже корисно буде купити математичні розмальовки з арифметичними завданнями та розмальовки із зображенням букв, а також розфарбовки, що мають інші розвиваючі завдання для дошкільнят. Таке розфарбовування не тільки принесе задоволення, але і навчить новому.

  • Для дітей від 5 років.

Тут вибір максимально різноманітний та варто відштовхуватися лише від уподобань дитини. Є теми, якими найбільше цікавляться дівчата, є для хлопчиків, а є універсальні — будинки, природа, сюжети і т.д.

Про користь навчальних розмальовок

Розвиваючі дитячі розфарбовки — простий та доступний метод урізноманітнити дозвілля дитини, проводячи його з користю. При цьому розвивається не тільки дрібна моторика, для малюків тут є дуже багато іншої користі:

  1. Поповнення знань. Нові об'єкти, які розфарбовує дитина, поповнюють скарбничку її знань про відтінки та форми, а також розвивають спостережливість і зацікавленість навколишнім світом. Розфарбовуючи, дитина пізнає світ, і нічого страшного, якщо спочатку море буде жовтим, а дорога фіолетовою. Надалі, ви можете допомогти малюкові, підказати та направити в потрібне русло.
  2. Розвиток кисті руки та заняття для дрібної моторики рук. Для початку варто взяти великі розмальовки для малюків, які містять великі деталі та прості фігури. Згодом поповнюйте вашу колекцію все більш дрібними та складними зображеннями, щоб навчання для дітей проходило поступово. Разом із заняттями на розвиток дрібної моторики, розвивається мислення дитини, емоційний розвиток та закладається правильний грунт для навчання письму в рамках підготовки до школи.
  3. Формування посидючості та уваги до деталей. Дитині доведеться докласти зусиль, щоб не вилізти за межі, а також тримати під контролем рівень натиску на олівець, щоб не пошкодити лист.
  4. Формування любові до малювання та художнього смаку. Саме розвиваючі ігри розмальовки є першим кроком до образотворчого мистецтва та пробуджують любов до малювання. Згодом, дитина може почати малювати додаткові деталі, вчитися змішувати фарби для отримання відтінків та інше.
  5. Придбання важливого досвіду — доводити все до кінця. Погодьтеся, що не так просто сісти та ретельно виконати всю роботу, отримавши повністю розфарбоване зображення.

Ви можете приєднатися до дитини, створивши власну гру, проводячи час разом та роблячи все для розвитку дитини. Розвивайтесь, експериментуйте та творіть разом з дитиною, даруйте увагу і, в цей же час, спостерігайте за нею. Так ви дізнаєтеся що подобається дитині та які саме якості потрібно розвивати якомога раніше. Розфарбовування — відмінний варіант для заняття з дитиною в ігровій формі.

Чим краще розфарбовувати

Якщо говорити про користь, то стандартні розвиваючі розфарбовки дитячі з контуром потрібно розмальовувати кольоровими олівцями. Це вимагає набагато більшої уваги, терпіння та посидючості. У свою чергу, батьки повинні простежити за поставою та правильним захопленням олівця, щоб заняття для дітей приносили користь, а не шкоду.


Але не обов'язково постійно використовувати олівці, варіантів безліч: воскова крейда, фарби, фломастери і т.д. З ними малюнок буде яскравішим та більш насиченим. Але і з олівцями може вийти дуже красиво, якщо вони будуть м'якими та яскравими.

Є більш нетрадиційні методи розфарбовування за допомогою пластиліну, клею з крупою та інших матеріалів. Все залежить від вашої фантазії.

Висновки

На сучасному ринку представлена неймовірна кількість варіантів, так що не бійтеся запропонувати малюкові кожен з них, згідно з його віком. Така різноманітність дозволить дитині навчитися багатьма способами працювати з олівцями та фарбами, а також допоможе сформувати нестандартний тип мислення.

Якщо Ви вирішили купити розвиваючу розмальовку, великий вибір для дітей різного віку ви знайдете в розділі Розмальовки інтернет-магазину Час-Пік. Тут ви знайдете ігри розмальовки для малюків від таких брендів, як Гуцулятко, Фолдер, Рюкзачок, Апельсин, Ранок, Бао, Crystal Book, Тетрада, Книжковий хмарочос та Аркуш. Доставка діє по всій території України.

Поширені запитання