0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Види конвертів, оформлення та матеріали . Застосування конвертів.

29.01.2020

Все, що потрібно знати про типи та розміри конвертів

Вступ

  1. Історія виникнення конвертів.
  2. Види оформлення поштових конвертів.
  3. Найуживаніші формати поштових конвертів.
  4. Класифікація конвертів по клапану та типу клейового шару.
  5. Основні матеріали виготовлення конвертів.

 Підсумки

Конверт: історія, види, оформлення та матеріали 

Конверт — незамінна складова поштового відправлення, яка використовується для пересилання листів, листівок, документів тощо. Це забезпечує конфіденційність, високу швидкість пересилки та збереження вмісту. Конверти дуже поширені у всіх життєвих сферах: тут і особисті листи, і різноманітні повідомлення від держслужб.

Крім того, паперовий конверт є одним з найпоширеніших носіїв фірмового стилю. Компанії використовують його для пересилання ділової кореспонденції та реклами. Такі конверти мають особливе оформлення та називаються фірмовими конвертами.

З якою метою використовуються конверти? Відправлення накладних, рахунків, договорів та кореспонденції — найрозповсюдженіший вміст конверта. Також бренди та компанії використовують конверти для пересилання вітальних листівок, різних рекламних матеріалів, запрошень, бонусних карт та іншого.

Історія виникнення конвертів

Конверт (від нім. Kuvert) — паперовий або поліетиленовий пакет, призначений для зберігання і відправки паперу, різних плоских речей та іншого.

Конверт (від фр. Couvert) — оболонка листа; паперова сумка.

Конверт (по Ушакову) — паперовий пакет, складений кутами з чотирьох сторін, який використовується для пересилання листів.

Згідно зі статистичними даними, кожен день адресати відправляють понад 3 мільйони листів. Сучасне життя важко навіть уявити без конвертів, але, перш ніж прийти до нас у своєму теперішньому вигляді, поштовий атрибут пройшов довгий шлях.

Подоба конверта з'явилося ще кілька століть тому. Так послання згортали особливим способом, щоб приховати написане та вказати адресу. Їх використовували не тільки для пересилання, але і для передачі "з рук в руки" — любовні листи, секретні дані та інше складалося саме конвертом. Кожне таке послання було скріплене восковою печаткою.

Коли винайшли перший поштовий конверт?

Перший поштовий конверт був винайдений у 20-му році XIX століття, англійським торговцем з міста Брайтон. Він займався продажем різної паперової продукції, пропонуючи клієнтам великий вибір паперу — від стандартних, до невеликих листочків розміром з візитку. Саме вони почали користуватися великою популярністю, а відправка листа на папері такого розміру вважалася хорошим тоном. Проблема полягала в наступному — скласти такий невеликий листик за подобою конверта було не тільки незручно, але і його розмір не дозволяв розмістити адресу.

Так з'явилася необхідність в справжніх конвертах. Звичайно ж, клієнтам не дуже сподобалося самостійно вирізати та клеїти конверти, тому скоро їх почали продавати. Попит постійно зростав, що призвело до появи перших машин, які виготовляли конверти в великих кількостях.

Поява Брайтонских конвертів була тільки початком поштових оновлень. У травні 40-го року в Британії була випущена перша марка, а також введена оплата всіх відправлень. Саме в цей час запустили виробництво звичних сучасних конвертів з марками.

Вільям Мюльреді — знаменитий дизайнер та художник, автор перших сучасних конвертів. Саме на честь дизайнера їх і назвали "конверт Мюльреді", при цьому власне ім'я використовується навіть зараз.

З часом виготовлення конвертів прийняло набагато більший масштаб, навіть попри тотальну комп'ютеризацію. Так, в особистих цілях все частіше надсилають листи електронною поштою, в месенджерах та соцмережах. При цьому, здавалося б звичайний паперовий пакетик, відіграє колосальну роль в житті багатьох брендів та торгових марок. Сьогодні кожна успішна компанія, особливо це стосується рекламних агентств, не обходиться без фірмового конверта. У кожного такого конверта є власний стиль, розмір та логотип.

Види оформлення поштових конвертів

За способом оформлення, конверти діляться на три основні типи — чисті, «з підказкою» та «з вікном»:

  • На поверхні чистих конвертів немає ніяких написів.
  • Конверти «з підказкою» містять адресну сітку з інформацією «куди-кому». Така сітка потрібна для коректного введення даних, де адресант — відправляє, а адресат — отримує.
  • Конверти «з віконцем» мають виріз, який закривається прозорою плівкою. Саме в цьому вікні розташовуються дані про одержувача. За стандартом, таке вікно розташовується в правому нижньому кутку та має розміри 45х90 мм.

Останній варіант найчастіше застосовується для прямих поштових розсилок в компаніях. Це може бути різна рекламна продукція, каталоги, купони, квитанції та інше. Цей інструмент взаємодії з клієнтами використовують великі компанії для збільшення кількості продажів.

Навіщо потрібна заливка або малюнок на внутрішній частині конверта? Заливка внутрішньої частини конверта необхідна для захисту відправлення від перегляду на просвіт. Також існують конверти із захистом від несанкціонованого доступу — це особливі насічки, за якими видно, що конверт вже відкривався.

Найуживаніші формати поштових конвертів


Найбільш розповсюджені розміри конвертів:Стандартний формат конвертів називається «С», розміри якого були визначені виходячи з розмірів аркушів формату «А» та «В», щоб вони могли без проблем поміститися всередину.

  • Конверт С6 - розміром 114 х 162мм, призначений для паперу формату А6 або ж складеного в чотири рази аркуша А4. До появи євро-конвертів, цей формат був найбільш використовуваним.
  • Конверт С5 - розміром 162 х 229мм в який поміщається папір А5 або ж зігнутий навпіл А4.
  • Конверт С4 - розміром 229 х 324мм, в який легко поміщаються листи А4. Використовується для пересилки різних журналів та документів, які не можна згортати.
  • Конверт Е65/DL - розміром 110 х 220мм, який призначений для складеного втричі паперу формату А4. У ньому лист складається по довжині, його ще називають євро-конвертом.

Менш поширені, але використовувані формати:

  • Конверт С65 - для об'ємних відправлень розміром 114 х 229мм. У нього легко поміщається лист А4, складений втричі.
  • Конверт B4 - для об'ємних відправлень та пересилання листів А4. Його розмір 250 х 353мм.
  • Конверт Е4 - розмір 280 х 400мм застосовується для поштових пакеті

Нестандартний формат «К»

Конверти формату «К» призначені для відправлень нестандартного зразка, таких як листівки та інше. Серед цих розмірів широко застосовується тільки формат К6 (125 х 125). Його використовують для пакування дисків — паперові конвертики з віконцем і без нього.

Класифікація конвертів по клапану та типу клейового шару

У класичного паперового конверта клапан розташований на довгій стороні. Якщо клапан на короткій стороні — це пакет. За формою клапани поділяються на:

  • Трикутні. Олдскульні конверти, які на вигляд схожі з першими конвертами. Навіть в наші дні їх заклеюють сургучною печаткою та використовують для передачі секретної інформації.
  • Прямі. Призначені для заклеювання вручну, тому ними дуже просто та зручно користуватися. Саме цей тип конверта найбільше продається.
  • Криві. Вони заклеюються автоматично за допомогою спеціального обладнання.

Типи клейового шару конвертів:

  • Декстрин. Харчовий клей на картопляній або кукурудзяній основі, який наноситься на клапан та потребує змочування.
  • Силікон. Відривна смуга з силікону, що оголює шар клею.
  • Латекс. Клей нанесено на вигнуту смужку паперу та сам клапан. Конверт заклеюється, якщо відігнути цю паперову смужку та з'єднати клейкі поверхні. В Україні такий тип клейового шару зустрічається дуже рідко.
  • Без клейового шару. Ці конверти призначені для передачі секретних даних та їх запечатують сургучною печаткою. Також вони застосовуються для довгострокового зберігання документації.

Основні матеріали виготовлення поштових конвертів

Офсетний папір — найбільш використовуваний матеріал для виготовлення конвертів та поштових пакетів. В основному для цього застосовується папір щільністю до 90 г/м², але деякі конверти виготовляються з паперу до 120 г/м². Чим вище щільність листа, тим міцніше та солідніше виглядає конверт.

Крафт-папір — міцний обгортковий папір, виготовлений ​​на целюлозній основі. Стандартні конверти з цього матеріалу мають щільність від 80 до 120 г/м², при цьому найвища їх щільність може досягати 140 г/м². Використовуються в архівному зберіганні, а також у посиланнях на велику відстань і при вкладеннях великого розміру.

Калька — використовується через свою міцність, стійкість до вологи та зносу. Поверхня кальки може бути прозорою, а також проходити обробку перламутром або кольоровим тонуванням. Стандартна щільність — 90 г/м². Калька використовується для відправки рекламних матеріалів, вітальних листівок, запрошень та різних листів.

Дизайнерський папір — реальна можливість використовувати фантазію при відправці посилань. Такий папір відрізняється різноманітністю відтінків, текстур та обробки. Він міцний та довговічний, стандартна щільність — 120 г/м². Конверти з дизайнерського паперу потрібні для статусних розсилок, подарунків, запрошень на значущі події та презентації.

Підсумки:

Конверти винайшли понад сторіччя тому і вони не збираються здавати позиції. Конвертами продовжують активно користуватися при відправці листів та листівок, в них дарують гроші, розсилають документи, повідомлення та штрафи, весільні та ювілейні запрошення, ну і звичайно ж — рекламу.

У цьому матеріалі ми розглянули базову інформацію про конверти, їх типи та призначення. Бажаєте дізнатися більше про конверти або не знаєте які конверти найкраще підійдуть для Ваших потреб? Ми можемо допомогти! Ознайомтеся з асортиментом конвертів та їх описом в каталозі «Час-Пік». Зв'яжіться з менеджером для оформлення замовлення або з будь-яких додаткових питань.