0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Підготовка до новорічних свят: 6 важливих пунктів, які потрібно виконати

11.12.2023

Вступ.

1. Вибір подарунків на Новий рік.

2. Прибирання оселі перед новорічними святами.

4. Прикрашання ялинки та оселі.

5. Різдвяне та новорічне меню.

6. Святкова атмосфера: оформлення новорічного столу та пакування подарунків.

7. Підсумки року та плани.

Висновок.

Звично думати, що Новий рік — це святкова атмосфера, подарунки, запах хвої та мандарин. Однак передноворічний період — це ще й час підбиття підсумків, наведення порядку в домі, численних поїздок по магазинах. Щоб трішки зменшити напругу новорічної гонки, варто готуватися до свят заздалегідь. Поділимося порадами та рекомендаціями щодо підготовки до Різдва та Нового року.

Вибір подарунків на Новий рік

Щоб не ламати собі голову перед святами, що подарувати рідним і друзям, потрібно готуватися до вибору презентів задовго до Нового року. Насправді це не складна багатоетапна підготовка, а проста порада, що назавжди вирішить проблему з пошуком цікавих подарунків.

Секрет ось у чому — створіть нотатку в телефоні або виділіть окремий аркуш у записнику під назвою «Подарунки сім’ї та друзям». Люди регулярно згадують у розмовах якісь речі чи те, що б їм хотілося мати. Почули таке? Занотуйте. Наприклад, чоловік сказав, що йому давно потрібен новий шкіряний ремінь, але ніяк не виділить час на те, щоб пройтися по магазинах. Можливо, мама під час телефонної розмови згадає, що їй дуже сподобалися духи близької подруги. Усе це ідеї для класних подарунків, на які ми часто не звертаємо уваги. Занотовуйте їх у свій планер або телефон. Такий список справді стане у пригоді перед святами та заощадить час.

Що кому подарувати

Якщо у Вас немає чарівного списку подарунків для близьких людей, який ви уважно складали протягом кількох місяців, ще не все пропало.

Пропонуємо кілька варіантів, що подарувати рідним і друзям на Новий рік 2024:

Ідеальний подарунок повинен враховувати інтереси людини, для якої він призначений. Тому, щоб справді порадувати рідних і близьких, цікавтеся їхнім життям, вивчайте їхні вподобання, будьте уважними до тих, кого любите та цінуєте.

Прибирання оселі перед новорічними святами

Зазвичай перед святами більшість намагається провести генеральне прибирання оселі, щоб у новий рік ввійти з чистою і красивою оселею. Це багатоетапна робота, яку варто проводити впродовж кількох днів. Інакше можна втратити відчуття свята та зустріти Різдво й Новий рік із втомою і відсутністю гарного настрою. Отже, що потрібно зробити.

Викидання мотлоху

Є речі, які не використовуються роками, але все одно не покидають стін помешкання. Навіщо їх зберігають? Комусь шкода витрачених на них коштів, хтось взагалі не звик перебирати речі та викидати зайве, інші вважають, що воно колись пригодиться. І все ж, якщо хочеться звільнити простір і позбутися мотлоху, варто виділити на це день і нарешті передивитися всі речі.

Проста інструкція, як визначити, що саме потрібно вже викинути (продати, віддати іншим):

  • речі, які взагалі не використовувалися протягом року;
  • речі, термін придатності яких закінчився (ліки, косметика тощо);
  • речі, що вже не підходять за розміром;
  • речі, що втратили привабливий вигляд;
  • речі, які не мають чіткої цілі використання (непотрібні сувеніри, листівки тощо).

Візьміть великі пакети для сміття та посортуйте речі, які вам більше не потрібні. Щось варто одразу викинути, щось можна віддати в пункти збору одягу, щось можна продати або віддати знайомим, якщо їм це потрібно.

Щоб за рік кількість мотлоху не стала такою ж, як зараз, щоразу перед покупкою нових речей, задумуйтеся, чи справді вам це потрібне? Свідоме споживання спрощує життя, адже і прибирати вдома одразу стає простіше.

Прибирання житлових кімнат

Загальне прибирання краще починати саме з вітальні та спалень, а вже потім переходити до санвузла та кухні.

Ось проста інструкція, як провести якісне прибирання в житлових кімнатах перед новорічними святами:

До прибирання варто залучати всіх членів сім’ї, так роботу можна виконати швидше та легше. Дітям слід давати простіші завдання: розкласти іграшки, полити кімнатні квіти, витерти пил тощо.

Прибирання санвузла та кухні

На прибирання цих кімнат краще виділити окремий день, оскільки роботи тут зазвичай більше, ніж у спальні чи вітальні.

Ось кілька порад по наведенню порядку у ванній кімнаті:

  • спочатку передивіться вміст шафок і викиньте все зайве, якщо ще цього не зробили;
  • миючи ванну та унітаз засобами для санвузла, використовуйте гумові рукавички;
  • не забудьте вимити дзеркало та протерти поверхні;
  • килимки можна випрати у пральній машині;
  • смітник варто не лише спорожнити, а й помити його;
  • вимийте підлогу зі спеціальним засобом, щоб вона була чистішою.

На кухні також слід передивитися вміст шафок, щоб нарешті з’явилося вільне місце та можливість зручно розкласти необхідні та часто використовувані речі. Пам’ятайте, що на робочих поверхнях варто зберігати лише те, що завжди потрібне вам під рукою. Усе інше краще сховати в шафу, тумбу чи шухляду. Так підтримувати поверхні чистими буде значно простіше.

Використовуючи засоби для кухні, вимийте фасади, стільниці, фартух, плиту та духовку, холодильник, мийку. Не забувайте про гумові рукавички. Замініть серветку для витирання столу, скребок і губку для миття посуду на нові. Вимийте холодильник усередині та викиньте продукти, які вже ніхто не їстиме. Для новорічних свят вам знадобиться більше вільного місця в холодильнику. Протріть також вікно та підвіконня, вимийте відро для сміття.

Для прибирання підлоги на кухні можна використовувати щітку для підмітання або пилосос. Якісно вимити підлогу допоможе швабра з губчастою насадкою або з мотузковим мопом.

Святкувати Різдво та Новий рік у чистій оселі значно приємніше. У ній ніби стає більше вільного простору та з’являється атмосфера свята. Не відмовляйтеся від ідеї генерального прибирання перед святами, адже при правильному підході це не так і складно, а результат того вартий.

Прикрашання ялинки та оселі

Незалежно від того, у вас жива чи штучна ялинка, з нею в домі відразу з’являється святковий настрій. Визначте місце, де буде стояти головна прикраса в будинку впродовж новорічних свят, а вже потім подумайте над тим, як хочете її прикрасити. Хтось віддає перевагу монохрому, комусь подобається вішати ялинкові прикраси в двох-трьох кольорах, інші вибирають іграшки в одному стилі тощо.

Ось кілька порад, з якими процес прикрашання ялинки мине легко та радісно:

Також багатьох цікавить питання, коли краще ставити ялинку вдома? Хтось прикрашає деревце перед самим Новим роком, інші ж вибирають зробити це на початку всіх новорічних свят, тобто перед Днем святого Миколая. Тепер українці святкують його 6 грудня, тобто вже з цього дня можна прикрасити оселю та на повну відчути святкову атмосферу.

Як прикрасити квартиру на Новий рік

Прикрашання оселі — це не лише про ялинку. Не варто обмежуватися лише цим, якщо хочете, щоб удома було красиво та святково. Мерехтіння гірлянд, свічок, ялинкових іграшок та іншого новорічного декору щодня налаштовуватиме на гарний настрій.

Отже, як ще прикрасити квартиру на Новий рік? Гірлянди можна розмістити не лише на ялинці, а й на вікнах, меблях, стінах. Щоб додати інтер’єру тепла, можна розставити скрізь свічники зі свічками або окремі свічки. На вхідні двері можна повісити різдвяний вінок. Вікна можна прикрасити витинанками. Якщо є бажання, на склі можна намалювати сніговиків, ялинки, подарунки та інші тематичні сюжети. Для цього краще використовувати акрилові фарби: змити їх потім нескладно.

Новорічні кулі та іграшки вішати можна не лише на ялинку, а й на кімнатні квіти. Двері та люстри можна прикрасити яскравим дощиком.

Різдвяне та новорічне меню

Складати список страв на Різдво чи Новий рік варто заздалегідь. Це дозволить усе продумати, закупити продукти, зробити заготовки та не навантажувати себе приготуванням їжі в останній передсвятковий день.

На що звернути увагу, складаючи меню на новорічні свята:

  • не робіть надто великий список страв (якщо гостей багато, краще хай кожен принесе щось своє, ніж ви будете самостійно накривати стіл на 10–20 осіб);
  • підбирайте в меню страви, частину з яких можна приготувати завчасно;
  • якщо плануєте приготувати щось нове, краще заздалегідь попрактикуватися, щоб перевірити, що вийде і чи це справді смачно;
  • продумайте, яка страва буде головною, і до неї підбирайте гарнір і салати;
  • не готуйте багато ситних страв, тримайте баланс між «важкою» та «легкою» їжею;
  • подумайте про посуд, в якому подаватимете страви (можливо, потрібно щось докупити).

Щоб полегшити собі приготування до Різдва чи Нового року, можна продумати частину страв, які не потрібно готувати. Це можуть бути нарізка з різних видів сирів і в’яленого м’яса, оливки, мариновані гриби, свіжі овочі, копчена риба тощо.

Святкова атмосфера: оформлення новорічного столу та пакування подарунків

Один з останніх етапів підготовки до свята — прикрашання та сервірування столу. Саме це фінальний штрих, який не варто ігнорувати.

Як можна прикрасити новорічний стіл:

  • велику роль відіграє красива скатертина — можна вибрати як нейтральну білу, так і в новорічній тематиці;
  • на стіл можна поставити кілька підсвічників — це одразу змінює атмосферу, зближує гостей і створює затишок;
  • новорічний декор можна розмістити як і просто на столі, так і прикріпити, наприклад, на пляшку з шампанським;
  • тканинні серветки можна перев’язати дощиком і прикрасити справжньою гілочкою хвої;
  • посуд повинен бути однаковим і витриманим в одній кольоровій гамі;
  • по центру столу можна розмістити композицію з гілок ялинки з гірляндою на батарейках.

Щоб подарунки для рідних і друзів мали естетичний вигляд, варто подбати про красиву упаковку. Для цього знадобиться подарунковий папір із новорічними сюжетами, святковий пакет або подарункові коробки відповідного розміру.

Підсумки року та плани

Смачні страви, ялинка, новорічні кульки та гірлянди — це все, звісно, важливо та приємно, але перед Новим роком багатьом також хочеться підбити підсумки. Як у відомому фільмі, де Бріджит Джонс вкотре пообіцяла собі кинути палити, схуднути, не витрачати надмірно гроші та не закохуватися в поганих хлопців. Це теж своєрідна підготовка до нового року. Грудень — це час, коли варто проаналізувати, чого вдалося досягти, а що зробити не вийшло, а також визначити нові цілі та бажання.

Для аналізу року візьміть блокнот і ручку, якою подобається писати. Напишіть у колонку ключові сфери свого життя. Це може бути здоров’я, особисті стосунки, діти, самореалізація, фінанси, хобі, друзі, відпочинок, подорожі тощо. Навпроти кожної сфери поставте певну кількість балів (від 0 до 10), що позначатиме кількість витрачених зусиль. Поруч поставте бали, наскільки ви задоволені тою чи іншою сферою життя (від 0 до 10). Якщо бали збігаються в одному рядку, або перевищують перший стовпчик, це добре. Якщо ж оцінки в другому стовпчику помітно нижчі, ніж у першому, варто проаналізувати ті сфери життя. Можливо, варто приділити їм більше уваги в наступному році.

Щоб зрозуміти, що реалізувати не вдалося, запишіть на папері:

  • список незавершених справ;
  • список невиконаних обіцянок;
  • список нереалізованих планів.

Подумайте, чому не вдалося все це зробити, що перешкодило? Якщо ще є час до 31 грудня, можливо, є бажання щось виконати з написаних справ.

Коли прийде час писати плани на 2024 рік, не варто розганятися й заповнювати сторінку десятками пунктів. Напишіть максимум 10, а потім виділіть 3 пріоритетних цілі на рік. Бажано, щоб вони стосувалися різних сфер вашого життя. Розбийте ці плани на менші завдання та справи та розподіліть по календарю. Це будуть ваші кроки на шляху досягнення поставленої мети.

Окремо можна виписати справи, які накопичилися і які давно потрібно було виконати. Не тримайте це в голові, краще використовувати свій мозок і пам’ять для важливіших завдань. Якщо є можливість, частину із записаних справ делегуйте. Якщо якісь завдання потребують для реалізації не більше, ніж 3 хвилини, не записуйте їх у список, а одразу виконайте.

Висновок

Підготовка до Різдва та Нового року може бути приємним процесом, якщо не відкладати все на останній день і мати підтримку рідних. Сплануйте, коли і що саме робитимете, хто і за які справі відповідальний — це допоможе легше та швидше підготуватися до свят. І пам’ятайте, що Новий рік — це про радість, веселощі та приємні спогади, тому зменшуйте напругу та отримуйте задоволення від процесу підготовки.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання