0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

9 порад, як правильно розпочати навчальний рік

07.09.2023

Вступ

  1. Купити необхідні канцтовари.
  2. Підготувати робоче місце вдома.
  3. Визначитися з додатковими заняттями та секціями.
  4. Спланувати розпорядок дня і тижня.
  5. Повноцінно відпочивати на вихідних.
  6. Підготувати тривожний рюкзак для школи.
  7. Мотивувати дитину на навчання.
  8. Зменшити використання гаджетів.
  9. Підготуватися до навчання онлайн.

Заключення.

Інколи здається, що до нового навчального року готуються лише батьки. Вони хвилюються про те, щоб купити для дитини новий одягу у школу, портфель, канцтовари та інші речі, тоді як діти намагаються зловити останні вільні дні й нагулятися досхочу. Ми радимо активно підключати школярів до планування та організації навчального року незалежно від віку. Це привчає їх до самостійності та ненав’язливо демонструє, як брати відповідальність на себе. Отже, як правильно розпочати навчальний рік батькам і дітям?

Купити необхідні канцтовари

Без цього пункту ніяк не обійтись перед початком нового навчального року. Якщо дитина йде в перший клас, звісно, доведеться купувати багато канцтоварів для школи. Якщо ж мова йде не про першокласника, до того, як робити закупи, варто разом провести невелику ревізію. У більшості дітей залишається якась канцелярія після закінчення навчального року. Це дозволить не купити зайвого та зменшити витрати на шкільну канцелярію.

Перевірте, які канцтовари потрібні для школи та чи є вони в дитини:

Школяреві також може знадобитися новий рюкзак, пенал для письмового приладдя, сумка для змінного взуття або спортивної форми.

Підготувати робоче місце вдома

Залежно від віку дитини вона може самостійно або з допомогою батьків привести до ладу своє робоче місце перед початком навчального року. Важливо зробити це до 1 вересня, щоб ввійти в новий режим без стресу та поспіху. Після літа дітям важко налаштуватися знову на уроки та виконання домашніх завдань, тому не варто навантажувати їх ще й прибиранням. Тоді як підготовка робочого столу заздалегідь дасть зрозуміти школяреві, що школа «не за горами».

Як підготувати робоче місце до навчального року:

  1. Викинути все непотрібне в смітник. Це можуть бути старі зошити, використані обкладинки від підручників, засохлий клей чи пластилін, стрижні від ручок, залишки олівців тощо.
  2. Вимити поверхні від слідів фарби, клею, чорнила та пилу.
  3. Вибрати потрібні органайзери. На столі можуть знадобитися підставка для ручок, бокс з папером для запису або готовий настільний набір із ножицями, лінійкою та іншим дрібним приладдям. Такі аксесуари допоможуть надалі підтримувати порядок на столі.
  4. Розкласти потрібні речі та нові канцтовари на поличках.

Цей простий алгоритм дій може виконати і сама дитина. Головне, перевірити, щоб на робочому столі залишилося мінімум зайвих речей. Інакше вона постійно відволікатиметься, коли робитиме домашні завдання.

Визначитися з додатковими заняттями та секціями

Перед навчальним роком дитині разом із батьками потрібно вирішити, які додаткові заняття, гуртки чи секції вона буде відвідувати. Можливо, десь вона продовжує навчання вже не перший рік, а ще щось захоче спробувати вперше. Варто заохочувати такі бажання дитини: важливо вміти не боятися пробувати нове та всебічно розвивати себе.

Які гуртки та секції можуть відвідувати школярі? Це можуть бути танці, художня або повітряна гімнастика, футбол, баскетбол, плетіння гачком, малювання, англійська мова, скелелазіння, настільний теніс, макраме, ліплення з глини тощо. Визначившись, потрібно записатися у вибраний гурток і купити для нього все необхідне. Що знадобиться, залежить від виду діяльності. Для одних це буде форма та спортивний м’яч, для інших сумка-папка для творчих занять і набір пензликів.

Спланувати розпорядок дня і тижня

Деяким дорослим і дітям здається, що однаковий розпорядок із дня в день — це нудно та одноманітно. Насправді ж така стабільність у нестабільні часи — це найкраща турбота про психічне та фізичне здоров’я дитини. Навіть у звичайний час дітям важливо мати ось цю передбачуваність і відчуття, що вони можуть контролювати своє життя: кожен ранок у будні вони йдуть до школи, після школи мають вільний час, увечері відвідують секції та гуртки тощо. У період воєнного стану обов’язок батьків максимально зберегти звичний розпорядок дитини.

Сформувати новий розпорядок дня та тижня на навчальний рік можна в особистому записнику дитини або звичайному блокноті. Цей варіант краще підходить старшокласникам, які вже більш відповідальні та самостійні. Для менших дітей варто використовувати наочні рішення. Роздрукуйте розклад уроків, допишіть до нього час секцій і додаткових занять і прикріпіть на магнітну або коркову дошку. Її краще за все повісити над робочим столом.

Повноцінно відпочивати на вихідних

За підготовкою до школи та плануванням навчального року не можна забувати про відпочинок. Це стосується як батьків, так і дітей. Не потрібно думати, що школярі вдосталь відпочили влітку. Різка зміна розпорядку дня, потреба перемкнутися з канікул на навчання, ранні підйоми — це стрес для дитини. Тому важливо давати їй відпочивати після уроків та на вихідних, помічати, коли дитина втомилася й нервова система перевантажена великою кількістю інформації.

Як можна цікаво та повноцінно відпочивати на вихідних без телефона в руках та увімкненого комп’ютера:

Відпочинок принесе позитивні емоції, якщо заняття подобатиметься дитині, тому не варто змушувати проводити час тільки так, як хочеться батькам. Запропонуйте доньці чи сину варіанти, чим зайнятися, — і нехай вибір буде за меншим членом сім’ї.

Підготувати тривожний рюкзак для школи

Формат навчання в різних освітніх закладах України може бути онлайн, офлайн або ж із чергуванням, наприклад, тиждень діти навчаються вдома, тиждень — у школі. Якщо дитина відвідує уроки офлайн, навіть тиждень через тиждень, у школі їй знадобиться окремий тривожний рюкзак чи сумка.

Інколи за час уроків діти спускаються в укриття кілька разів — і носити щоразу з собою ранець із підручниками та зошитами зовсім незручно. Оптимальне рішення — окрім основного рюкзака, купити для школяра невеличку сумку. У неї повинні поміститися телефон і пляшка з водою. Також туди можна покласти невеличкий ланчбокс із перекусом і якусь гру, адже діти можуть проводити в укритті годину і більше. Така «тривожна» сумка зробить перебування дитини в укритті трішки комфортнішим.

Мотивувати дитину на навчання

Попереду довгий навчальний рік. Щоб він був успішним і продуктивним для дитини, потрібно прикласти зусилля, щоб зацікавити школяра навчанням. Якщо не буде інтересу, не буде й мотивації, вчитися буде важко та нудно.

Деякі батьки вибирають заохочувати дитину оплатою за хороші оцінки. Однак психологи не радять використовувати цей метод, адже в цьому випадку у школяра не виникає внутрішня мотивація, на якій тримається особистісний розвиток.

Як же по-іншому зацікавити та мотивувати дитину вчитися:

  • підтримувати відкриті та позитивні стосунки зі школярем і пам’ятати, що покарання та погрози неефективні;
  • використовувати правило «коли ти» — диктувати правила та дотримуватися обіцянок, наприклад, «коли ти зробиш уроки, то зможеш погуляти з друзями»;
  • скласти розклад — розділити навчання та відпочинок, тобто ніякого зазирання в телефон під час виконання уроків;
  • створити приємну атмосферу для навчання — дати дитині можливість самостійно облаштувати робоче місце, щоб їй приємно було туди повертатися;
  • підтримувати дитину — бути поруч, допомагати з домашнім завданням, але не робити замість неї;
  • вчити їсти слона по шматочках — розказати, що великі завдання можна розбивати на частини та виконувати їх поступово;
  • дати дитині вибір — допомогти їй відчути контроль над тим, що вона робить.

Мотивація до навчання залежить не лише від ставлення батьків до своєї дитини. На неї також дуже впливає вибір школи та вчителя, тому до цього потрібно підійти з особливою відповідальністю.

Зменшити використання гаджетів

Здається, що вже всі знають, що надмірне використання гаджетів шкідливе для дітей, однак деякі батьки все одно ставляться до цього з легковажністю. Вони не контролюють, скільки години дитина проводить у телефоні чи в комп’ютері, скільки сидить перед екраном телевізора. Тим часом, через «зависання» в гаджетах у дітей погіршується сон, здатність зосереджуватися на складному матеріалі, а в результаті — успішність у школі.

Найпростіший спосіб зменшити використання телефона та не сваритися щоразу з дитиною, щоб вона відклала гаджет, — це встановити спеціальну програму. Вона сама блокуватиме смартфон після того, як закінчиться відведений час. Скільки годин виділити дитині, залежить від віку школяра. Психологи радять не перевищувати ліміт у 2 години для дітей віком від 7 до 14 років.

Відмова від надмірного використання гаджетів приносить користь для навчання. Дитина починає вмикати уяву, у неї покращується пам’ять, якість сну, вона легше засинає та менше втомлюється.

Підготуватися до навчання онлайн

Якщо дитина навчатиметься офлайн, цей пункт все одно не варто пропускати. У школі можуть відбутися зміни в розкладі, через що якісь класи теж вийдуть на навчання, а іншим доведеться інколи вчитися вдома, оскільки в більшості закладів укриття не розраховані на велику кількість людей. У будь-якому разі краще бути готовим до інакшого розвитку подій.

Що варто підготувати до навчання онлайн? Перш за все дитині знадобиться телефон, а краще — планшет або ноутбук. Потрібно перевірити, чи є на ньому необхідні програми, в яких проходитимуть уроки. Деякі вчителі проводять заняття через зум, інші підключаються через класрум та інші схожі ресурси. Завантажте потрібні програми або ж зареєструйте дитину на сайті, де проходитимуть уроки. Переконайтеся, що в її профілі є кабінети по всіх предметах.

Заключення

Правильний початок навчального року — це великий вклад в успішність дитини протягом двох семестрів навчання у школі. Не обмежуйтеся лише матеріальною підготовкою, закуповуючи одяг, аксесуари та канцтовари. Готуйте дитину також психологічно, вчіть її правильно розподіляти час, відпочивати, відкладати гаджети, коли потрібно виконати завдання, брати на себе відповідальність. Усе це допоможе школяреві зробити свій рік у школі успішним і корисним.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання