0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Канцелярський клей. Основні властивості та сфери використання.

13.02.2020

Все, що потрібно знати про канцелярський клей.

Вступ.

  1. Клей та його види.
  2. Основні технічні властивості.
  3. Найпопулярніші типи клею та їх складові.
  4. Основні сфери використання.
  5. Популярні бренди.
  6. Коли виник канцелярський клей.
  7. Суперклей.

Висновки.

Сучасна канцелярія вражає споживачів різноманіттям приладдя та його дизайнерських рішень. Це справжня знахідка для творчих людей та професійних художників. Чого не скажеш про звичайних людей, які не розбираються в тонкощах канцелярського приладдя. У широкому асортименті магазину легко заплутатися, навіть вибираючи звичайний канцелярський клей.

Найчастіше, складності вибору канцелярського клею спіткають батьків, чиї діти навчаються в дитячому садочку або в молодших класах. Їм потрібно підібрати простий у використанні та гіпоалергенний засіб, який до того ж буде ефективно склеювати. У цьому матеріалі ми детально розглянемо канцелярський клей: його різновиди, властивості, склад та інші важливі моменти при виборі.

Клей та його види

Канцелярський клей — клеюча речовина, призначена для склеювання різних матеріалів, але в основному застосовується для паперу та картону. Найширшу сферу застосування знайшов у канцелярії, офісах, школах, вишах та інших навчальних закладах. Умовно всю продукцію можна розділити на види:

  1. Рідкий клей. Поставляється в пляшках різного об'єму, які оснащені кистями або дозаторами для нанесення. Ще один варіант упаковки — двосторонній тюбик з тонким наконечником для більш точного склеювання з одного боку та широкою поверхнею для склеювання великих площ з іншого.
  2. Супер-ковпачок. Речовина наноситься за допомогою вузького ковпачка, з’являючись після його відкручування та натискання ним на поверхню. Це відмінно дозує подачу клею.
  3. Клей-олівець. Тверда речовина, яка вміщена в спеціальну тубу з поворотним механізмом. Ним дуже просто користуватися навіть маленьким дітям — не розтікається, легко наноситься, а також легко змивається з рук.
  4. Стрічковий клей. Відноситься до новинок ринку канцелярії. Цей тип має вигляд двосторонньої липкої стрічки, яка поміщена в зручну пластикову ємність з ролером. Сама конструкція зроблена так, щоб клеюча речовина легко наносилась на поверхню, створюючи максимально точний та рівномірний шар. У складі практично немає води, що мінімізує деформацію паперу.

У будь-якому випадку, традиційні види можна поділити на тверді та рідкі. До перших належить тільки клей-олівець, а до других — силікатний клей та ПВА. Решта варіантів з'явилися не так давно: стрічка для склеювання шкіряних та тканинних виробів, а також клеючий розчин у вигляді аерозолю.

Основні технічні властивості канцелярського клею

Канцелярський клей має кілька варіацій, що відрізняються за способом та характером використання, складом та консистенцією. Але у клейової маси є і загальні властивості, серед яких:

  • стійкість до холоду;
  • економічність;
  • не дуже різкий аромат;
  • висока швидкість висихання;
  • універсальність використання;
  • мінеральна основа.

У більшості випадків, колір клею може бути як прозорим, так і білим або блідо-жовтим. Будь-який якісний клей, незалежно від початкового кольору, висихає та стає абсолютно прозорим.

Найпопулярніші типи клею та їх складові

ПВА. Універсальна клеюча маса, яка складається з водного розчину полівінілацетату з невеликим вкрапленням модифікаторів та пластифікаторів. На вигляд речовина нагадує нежирну сметану. ПВА поставляється у звичайних тюбиках або відрах.

ПВП. Така сама клеюча маса, як і в ПВА, тільки замість води в основу входить гліцерин. Такий клей є безпечний і може використовуватись дітьми.

Силікатний клей. Менш популярний тип, що складається з водного розчину полісилікатів натрію або калію. Менша поширеність обумовлена тим, що з часом склеєні поверхні жовтіють.

Твердий клей. Виготовляється на основі полівінілпіролідону або поливинилацетата з додаванням гліцерину, який забезпечує плавне ковзання по паперу та мінімізує можливість пошкодити або деформувати поверхню. Не підходить для склеювання текстилю, пластику або дерева, тільки картон чи папір.

Аерозоль. Спрей може бути як з силікатним клеєм, так і з ПВА. Він дозволяє рівномірно покрити поверхню липким шаром, економічний, не пахне та не залишає плям. Підходить для паперу, деревини, текстилю та навіть пінопласту.

Основні сфери використання клею

Канцелярський клей знайшов широке застосування в творчих починаннях та побутових потребах. Серед сфер використання, можна виділити:

  • Дитяча творчість. Дитячий садок та початкова школа — час постійних творчих експериментів. Тут потрібно склеювати не тільки стандартний папір, але і клаптики тканини, листочки чи гілки, ґудзики, намистини, стрази, блискітки, вату та багато іншого.
  • Хенд-мейд. Без хорошого клею не вийде створити пап'є-маше, декупаж або скрапбукінг.
  • Склеювання документів. Добре для цього підходить та найчастіше використовується клей-олівець, який дуже швидко та ефективно склеює листи, а також практично не дає можливості забруднитися.
  • Будівництво. ПВА заведено вмішувати в шпаклівку, щоб підвищити адгезію будівельних матеріалів з поверхнями.

І все ж, основною сферою використання залишається склеювання аркушів паперу та картону. Також більш стійкі речовини дозволяють скріпити елементи декору, деревину, пластик та тканину.

Популярні бренди канцелярського клею

Розглянемо відомі компанії-виробники, які прославилися, випускаючи канцелярський клей:

  • КіП. Спеціалізується на виробництві ПВА та силікатного клею. Поставляє на ринок не тільки маленькі пляшечки індивідуального користування, а й клей ПВА в відрі на 1 л та 2,2 л.
  • VGR. Італійська компанія, що випускає широкий асортимент канцтоварів, включаючи канцелярський клей. Вони пропонують твердий тип клею (клей-олівець) високої якості для садочків, шкіл та офісів.
  • Hiper. Відомий виробник ручок, який також займається випуском висококласного клею ПВА. Компанія зарекомендувала себе на ринку, завдяки відповідності товарів міжнародним стандартам якості та безпеки.

Це далеко не всі бренди, представлені в інтернет-магазині Час-Пік. Тут ви можете купити канцелярський клей від Faber-Castell, Еталон, Bic, Henco, 4Office, Eco-Eagle, Soni та Axent. Пропонуємо оригінальні товари, великий асортимент та лояльні ціни.

Коли виник канцелярський клей

Клей виник ще в епоху неоліту, коли з'явилася перша в'язка речовина, придатна для склеювання. Спочатку для її створення використовували сухожилля та інші останки тварин, а деякі народи готували її з риб'ячої луски. Така інформація стала доступною після проведення ряду розкопок. 

У стародавньому Єгипті в якості клею використовували тваринний жир, віск та смоли. З їх допомогою люди з'єднували деталі зі слонової кістки, дерева та інших матеріалів. Найвідоміше підтвердження цьому було виявлено в гробниці фараона Тутанхамона.

Сучасний канцелярський клей, яким ми звикли його бачити, з'явився в кінці 20-х років минулого століття. Саме тоді до складу почали включати штучні компоненти. В СРСР, в більшості випадків, так називали силікатний клей не найвищої якості. Рідина була жовтою, каламутною та густою. Зараз же такий клей має набагато кращі характеристики.

Суперклей

Стандартний суперклей складається з ефірів ціанакрилової кислоти з додаванням стабілізаторів, сповільнювачів, активаторів та пластифікаторів. Для отримання саме гелю, до складу додається загусник. При цьому, у складі суперклею немає розчинників.

Принцип дії: рідка речовина поступово твердне під впливом повітря, скріплюючи між собою з'єднані поверхні. Стандартний суперклей витримує навантаження до 150 кг/см2 та температуру до 80 градусів, а показники вдосконалених речовин досягають 250 кг/см2 та 125 градусів відповідно.

Класифікація суперклею

Суперклеєм у нас називають будь які клейкі речовини на основі цианоакрилатів і з миттєвим застигання. Насправді, суперклей ділиться на види залежно від кількості компонентів та консистенції.

Види суперклею в залежності від кількості компонентів:

  • Однокомпонентний. Має в основі етілціанакрілат без додавання інших активних складових. Практично моментально склеює поверхні, при цьому термін повного застигання не перевищує 24 годин. До того ж, вже через хвилину поверхні надійно тримаються, а використовувати склеєний предмет можна вже через пару годин.
  • Двокомпонентний. Крім цианоакрилатів, до складу включені різні компоненти, які надають речовині електро- та теплопровідні характеристики. В іншому, клейка речовина ідентична з першим видом.

Види суперклею в залежності від консистенції:

  • Рідкий. Найкраще підходить там, де є лише невеликий зазор між деталями, які потрібно скріпити. Завдяки рідкої консистенції та проникаючим властивостям, легко проходить в отвори товщиною до 0,05 мм.
  • Середній. Універсальний суперклей, який отримав найбільшу популярність та найширшу сферу використання.
  • В'язкий. Гелевидна речовина, яка ідеально підходить для заповнення невеликих пустот.

Сфера використання суперклею поширюється від побуту та ремонту, до будівництва, промисловості, виробництва та навіть машинобудування. З кожним днем все зростає число модифікацій, що суттєво розширює варіанти застосування.

Висновки

Без канцелярського клею вже важко уявити робочий день в офісі або ж навчання в школі. При цьому, він застосовується не тільки для склеювання паперу, але і може допомогти в створенні справжніх витворів мистецтва. Такий клей відмінно справляється зі склеюванням паперу, картону, бісеру, дерева та інших матеріалів.

Канцелярський клей ділиться на три основних види — ПВА, олівець та силікатний. Найбільшого поширення набули перші два варіанти.

Якщо Вам потрібен якісний канцелярський клей оптом чи вроздріб, замовляйте його в інтернет-магазині Час-Пік. У нашому каталозі Ви знайдете товари від відомих виробників, які вже підтвердили свою надійність та ефективність.