0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Ідеї для творчості з дітьми

08.04.2021

Зміст:

Вступ

1. Малювання з малюками

2. Аплікації з дітьми

3. Творчі поробки для дітей

Висновки

Розвиваючі заняття для дітей — відмінний спосіб розважитися разом з дитиною, а також розвинути її вміння, фантазію, інтелект, увагу та таланти. Саме творчі заняття для дітей дозволяють малюкові розкрити свій творчий потенціал, навчитися посидючості, контролю уваги та зануренню в процес. Заняття творчістю з дитиною — дивовижний досвід та можливість зблизитися з малюком.

У цьому матеріалі ми розібрали основні ідеї для творчості з дітьми, включаючи традиційне та нетрадиційне малювання, аплікації та різні поробки.

Малювання з малюками

Перш ніж приступити до малювання з дітьми раннього віку, визначтеся із техніками, які підходять вашій дитині, а потім вже пробуйте складніші. Також добре було б купити мольберт, який покаже дитині, що творчі заняття з дітьми — важлива та серйозна справа. Малюйте з малюком якомога частіше, використовуйте розмальовки, олівці, фломастери, фарби та інші матеріали для малювання. Допоможіть малюкові навчитися правильно утримувати інструмент малювання, при цьому не обмежуючи свободу в самовираженні.

Традиційне малювання

Молодший дошкільний вік — період, коли закладаються ази розвитку дитини, і малювання займає важливу його частину. Саме з його допомогою дитина розвиває власне бачення світу та естетичності. Крім того, в процесі малювання, дитина вчиться розрізняти форми, кольори, тренує дрібну моторику та очі. Використання правильних методик, дозволить визначити цікаві заняття для дітей, зацікавити дитину та прищепити їй любов до творчості.

Серед традиційних технік виділяються:

Коли ми вчимося малювати з дітьми, потрібно відштовхуватись від уподобань малюка, адже весь процес повинен приносити йому задоволення та бути захоплюючим.

Нетрадиційне малювання

З раннього віку малята намагаються показати своє розуміння світу за допомогою малювання. Нетрадиційні техніки малювання з малюками дозволяють урізноманітнити цей процес, внести новизну та зробити його більш захоплюючим. Для малювання можна використовувати абсолютно будь-які речі, включаючи різні губки, нитки, щітки, природні матеріали та інше. Тобто, нетрадиційні методи малювання дають можливість дитині буквально малювати чим вона хоче та як хоче.

Крім того, малювання нетрадиційними техніками дуже добре підходить для найменших та непосидючих, адже дитина може створити малюнок максимально швидко.

Серед нетрадиційних творчих ідей для дітей можна виділити малювання:

Є ще одна цікава техніка, яка відноситься до нетрадиційного малювання з дітьми — «Монотипія». Останнім часом вона набула великого поширення. Для отримання малюнка, знадобляться папір та фарба. Аркуш паперу потрібно зігнути навпіл та нанести трохи фарби на одну зі сторін, а потім притиснути до другої. Розгорнувши папір, ви отримаєте готовий малюнок. Старшим дітям можна запропонувати не просто залити фарбою, а намалювати половину якогось малюнка.

Рекомендація: щоб інтерес дитини до малювання не згасав, будь це малювання фарбами для дітей чи нетрадиційні техніки, зробіть цей процес максимально зручним. Для цього ви можете купити якісні інструменти для малювання та обладнати окреме робоче місце за смаком дитини.

Аплікації з дітьми

Цікава аплікація для дітей — один із найпопулярніших видів творчості в дитячому садку та початкових класах. Використовуючи різні техніки та матеріали, можна отримати дивовижні цікаві аплікації для дітей, які зберігають реалістичність зображуваного. Для найменших можна вибрати простіші аплікації для дітей з одного чи декількох елементів, учні початкових класів можуть створювати справжні витвори мистецтва самі або за допомогою батьків.

Користь аплікацій

Більшість батьків не вважають за потрібне займатися аплікацією з маленькими дітьми, вважаючи цей тип творчості занадто складним. Але це далеко не так. Легкі аплікації для дітей розвивають дрібну моторику, покращують координацію рухів, розвивають мовні навички, уяву та інші якості, які важливо почати розвивати саме в ранньому віці.

З чого робити аплікації

Аплікації з паперу для дітей— лише один із багатьох різновидів такої творчості. Ви здивуєтеся із якої кількості матеріалів можна робити аплікації з дітьми. Для створення цікавих аплікацій з дітьми відмінно підійде різний кольоровий папір, манка, пісок, ізоляційна стрічка, пластилін, різні природні матеріали, полотна, фольга, журнальні вирізки, наліпки та інше. Таким способом можна створити плоскі чи об'ємні аплікації для дітей.

Саму основу для аплікації краще зробити максимально щільною — для цього відмінно підійде картон чи папір зі збільшеною щільністю. Як клеюча речовина, підійде клей-олівець чи ПВА.

Вибираючи прості аплікації, у тому числі аплікації з кольорового паперу для дітей, ви можете не просто допомогти розвитку дитини, але і відмінно провести разом час. Також, існують вже готові набори для аплікацій.

Творчі поробки для дітей

Різноманітні поробки з дітьми — улюблена дитяча творчість. Діти люблять творити із пластиліну, різних природних матеріалів, картону, кольорового паперу і т.д. Створювати творчі поробки для дітей разом з малюком — відмінний спосіб зблизитися, взяти участь в його розвитку та дозвіллі. Завдяки творчим поробкам, розвиваються різні навички, увага, таланти і, в цілому, розумові здібності дитини. Розглянемо кілька цікавих варіантів, у тому числі поробки з легкого пластиліну.

Поробки з паперу та картону

За допомогою звичайного та кольорового паперу, а також картону, можна втілити величезну кількість ідей. Навіть стандартний білий папір можна використовувати різними способами, прикрасити чи вирізати з нього різні фігури. Для декорування відмінно підходять ґудзики, нитки, зубочистки, вата, пластилін та інше. Написи на поробках для дітей з паперу можна виконати з тканини, картону, фетру, гофрованого паперу і т.д. Така різноманітність можливостей дозволяє створювати незвичайні поробки з паперу для дітей, обмежуючись лише фантазією. Так можна робити об'ємні листівки, тематичні композиції та інше.

Поробки з пластиліну

Творчі поробки з пластиліну для дітей — ідеальний спосіб добре провести час із користю, розвиваючи креативність, уяву, дрібну моторику та інші важливі навички. У таких поробках можна використовувати виключно пластилін, а можна проявити фантазію, і додати інші матеріали. Є ще один цікавий спосіб роботи з пластиліном. Пластилінографія — цілий напрям, присвячений малюванню пластиліном для дітей, де з його допомогою можна створити справжній витвір мистецтва. Також можна поєднувати різні техніки, додавати малюнки та інше, створюючи легкі поробки своїми руками для дітей.

Поробки з макаронів

Один із цікавих та не дуже поширених видів творчості — поробки з макаронів. Як і інші види творчості, вони сприяють не тільки розвитку фантазії, емоційності та дрібної моторики, а й допомагають навчитися порівнювати, досліджувати, створювати та самостійно приймати рішення. Розфарбовуючи макарони в яскраві насичені відтінки, ви з малюком можете створювати з них різні прикраси, декор, мозаїку та використовувати в інших видах поробок.

Ось один із варіантів виготовлення поробок з макаронів. Для нього потрібні різної форми макарони, харчові пакети на блискавці, спирт та харчові барвники. Щоб розмалювати макарони в різні кольори, розкладіть їх в різні пакети, додайте в кожен 1 ч.л. спирту, закрийте та гарненько струсіть. Далі відкрийте та всипте барвники, потім закрийте та знову струсіть. Після цього, можна дістати макарони та просушити їх.

З таких різнокольорових макаронів можна створити різні прикраси, нанизуючи їх на нитку чи волосінь. Також вони підходять для створення різних аплікацій, мозаїк та інших виробів.

Поробки з мушель

Вирушаючи влітку на море, діти просто обожнюють ігри на березі з мушлями, різними каменями та іншим. Найкрасивіші мушлі та камінці вони збирають і забирають з собою додому. Ось саме з них можна створити дивовижні поробки. Разом з дитиною, ви можете створити незвичайні презенти близьким, композиції та прикраси.

Мушлі можна скріплювати за допомогою суперклею чи клею-пістолета. Для молодших дітей краще скористатися для цих цілей пластиліном. Хоч така поробка і менш міцна, малюк точно не забрудниться та не потягне клей в рот. Мушлі можна розфарбувати, а можна залишити їх природне забарвлення. Створивши композицію чи прикрасу, її можна покрити лаком.

Інші цікаві поробки для дітей

Справжній шедевр своїми руками можна виконати практично з чого завгодно: глина, шишки, намистини чи ґудзики — матеріал виготовлення обмежується лише вашою фантазією. Вибираючи з чого зробити поробку з дитиною, важливо орієнтуватися на її вік та вподобання.

Створюючи вироби з дітьми дошкільного віку, краще вибрати простіші матеріали та конструкції, щоб у малюка все виходило та інтерес не зник через надмірну складність. Для старших дітей (від 6 років) підійдуть вже складніші роботи. У такому віці, дитина вже сама може виконувати поробки, і створювані персонажі, будуть впізнаваними, цікавими та акуратними. Цікавий варіант влітку — будівля замків із піску з декоруванням різними матеріалами, для зими — зі снігу.

Зі школярами ви можете створювати цікаві поробки для дітей, разом плести фенечки, різні прикраси, вишивати, випалювати та інше. Також ви можете задіяти дитину у власному хобі, на кшталт створення картини по номерам чи алмазного живопису.

Висновки

На будь-якому з етапів розвитку, важливе завдання батьків познайомити малюка з різними видами творчості, показати можливі творчі завдання для дітей та максимальну кількість матеріалів. Щоб процес був максимально приємним, постарайтеся зануритися в те, що відбувається та зосередитися на отриманні задоволення разом з вашим малюком.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Які існують нетрадиційні техніки малювання?

Серед нетрадиційних творчих ідей для дітей можна виділити малювання:

✅ Цікаві поробки для дітей

Поробки для дітей можна робити з таких матеріалів: