0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Організація‌ ‌робочого‌ ‌місця‌ ‌школяра‌ ‌вдома:‌ ‌ поради‌ ‌та‌ ‌рекомендації‌

19.07.2021

Вступ

1.Загальні рекомендації батькам для організації робочого місця школяра

  1. Розташування робочого місця
  2. Вибір письмового столу
  3. Вибір стільця
  4. Штучне освітлення

2."Правильне" робоче місце першокласника

3.Корисні дрібниці для організації учнівського столу

  1. Органайзери
  2. Підставки для книг
  3. Календар
  4. Лотки для паперу
  5. Карта світу чи глобус
  6. Креативні аксесуари

Висновки 

Перш ніж дитина відправиться в школу, потрібно підготувати їй робоче місце школяра вдома. Це необхідно для правильної організації простору та її зручності. Іноді батьки скептично ставляться до важливості наявності дитячого робочого місця, дозволяючи дитині робити уроки де завгодно — від приліжкового столика до кухонного столу, або навіть в ліжку. Таке рішення може призвести не тільки до зниження успішності, але й до погіршення здоров'я — погіршення зору, порушення постави і т.д.

У цьому матеріалі ми розберемо всі особливості організації робочого місця для школяра вдома, розберемо кожен з аспектів, включаючи створення правильного робочого простору для першокласника та потрібні речі на столі.

Загальні рекомендації батькам для організації робочого місця школяра

Організовуючи робоче місце учня, потрібно визначитися з його місцезнаходженням. Стіл не повинен бути в ігровій зоні, а мати власну. Це не дасть малюку можливості постійно відволікатися на розваги. Також важливими чинниками при організації робочого місця школяра є його розташування в кімнаті, вибір правильного письмового столу та стільця, а також освітлення. Розберемо кожен пункт докладніше.

Розташування робочого місця

Ідеальне розташування письмового столу — наявність джерела природного освітлення. Найкраще, якщо стіл буде знаходитися біля вікна. Кут освітлення залежить від того, якою рукою пише малюк: правші потрібно освітлення робочого місця школяра зліва, а лівші — навпаки. Також можна розташувати робоче місце школяра біля вікна, щоб малюк вчив уроки обличчям до світла. Якщо ж поставити його біля стіни, то з'являється додатковий вертикальний простір, який можна використовуватися для розміщення полиць, розкладу, коркової дошки та іншого функціонального декору.

Вибір письмового столу

Два найважливіших критеріїв, при виборі робочого столу, це ергономічність та правильний розмір. Добре підібраний стіл зберігає поставу та забезпечує зручність під час виконання домашніх завдань. Для маленьких дітей зростом до 120 см знадобиться стіл до 52 см у висоту, від 120 до 150 см потрібен стіл висотою від 52 до 61 см, для дітей від 150 см — 75 см. Візуально відповідність висоти столу та зросту визначається наступним чином: коли дитина сідає за стіл, його рівень повинен на пару сантиметрів не доходити до грудної клітки. Хороший функціональний варіант — стіл-трансформер, який має регулювання по висоті та куту нахилу. Це дозволить змінювати його параметри разом з тим, як дитина буде рости.

Вибір стільця

Вибираючи стілець, головне правило — ступні дитини повинні повністю стояти на підлозі, а коліна утворювати прямий кут. Також стілець повинен підходити до столу — відстань між сидінням та столом повинна складати від 20 до 30 см. Якщо висота стільця занадто велика і ноги не дістають до підлоги, можна придбати спеціальну підставку. Або ж придбати стілець з регулюванням висоти.

Штучне освітлення

Тут все набагато простіше — досить купити правильну настільну лампу. Модель повинна бути укомплектована світлим чи білим плафоном зі світлодіодною лампочкою або ж лампою розжарювання. Також, потужність лампи повинна становити 60 Вт та мати спеціальне біле напилення. Зовні настільна лампа може бути абсолютно будь-якою. Якщо ви хочете порадувати дитину та допомогти їй полюбити своє робоче місце, надайте їй можливість вибрати дизайн самостійно. Що стосується оформлення, тут ви можете підібрати гаму виходячи із загального інтер'єру дитячої або ж скористатися допомогою свого малюка. Якщо він візьме участь у створенні робочого місця, то і цінувати його буде набагато більше.

“Правильне” робоче місце першокласника

Правильно облаштоване робоче місце школяра вдома — це запорука успішного навчання, а також емоційного та фізичного здоров'я. Якщо їй зручно сидіти та всі необхідні для навчання предмети розташовані в доступному місці, виконання домашнього завдання буде проходити набагато простіше, а оцінки будуть кращими. Тут ми підготували поради та правила облаштування робочого столу, які потрібні для того, щоб правильно організувати робочий простір для першокласника вдома:

  • Розташування столу.

Тут все також, як і для школяра будь-якого віку. Стіл краще ставити недалеко від джерела денного світла. Освітлення повинне падати на стіл зліва (для правші) чи праворуч (для лівші). Також потрібно відокремити робочу зону від решти кімнати.

  • Вибір столу та стільця.

Найкраще підійде стіл-трансформер, що дозволяє відрегулювати висоту та нахил стільниці. Якщо ж ви вибираєте стандартний стіл чи парту, відштовхуйтесь від зросту дитини. Вибираючи крісло, потрібно відштовхуватися від зросту та статури малюка, а також висоти столу.

  • Організація порядку.

Щоб забезпечити порядок на столі, потрібно правильно організувати простір. Для цього знадобиться достатню кількість ящиків, органайзери, полки та багато іншого. Це дозволить зберегти робочу поверхню в чистоті, якщо звичайно привчити до цього дитину.

  • Особистий простір.

Робочий стіл першокласника — його особисте робоче місце, і він повинен розуміти та знати, що воно лише його. Батьки не повинні прибирати там чи просто чіпати речі. Тільки він відповідальний за цей простір.

  • Перспектива.

Організовуючи робоче місце школяра вдома, потрібно пам'ятати, що дитина швидко росте і все оформлення потрібно зробити максимально універсальним, щоб не переробляти його повністю щороку. У цьому допоможуть регульовані меблі, наявність на робочому столі місця для комп'ютера, велика кількість шухляд та додаткових модулів.

Якщо дитина ні в яку не хоче сідати за робочий стіл, швидше за все причина у відсутності інтересу до нього та правильної мотивації. Зверніть увагу на те, як організоване робоче місце першокласника, а також, обов'язково, поговоріть про це зі школярем. Запитайте що йому тут подобається, а що не подобається, що б він хотів змінити, а також переконайтеся, що йому досить зручно.

Якщо ж нічого в сприйнятті малюка змінити не виходить, не варто тиснути на нього. Якщо навчальний процес не страждає, а школяр ніяк не хоче сідати за стіл, нехай вчить уроки як йому зручно. Почекайте трохи та спробуйте знову поговорити з ним або зацікавити його.

Корисні дрібниці для організації учнівського столу

Головне правило успішної організації робочого столу школяра — дотримання порядку. У цьому вам допоможуть правильно наповнені шухляди столу, полиці, органайзери, пробкові дошки та багато іншого. Тим більше, кожна з цих речей, може бути відмінним доповненням обраного дизайну столу чи парти. Нумо розберемо основні речі, які допомагають підтримувати чистоту та порядок на робочому місці.

Органайзери

Органайзери для робочого столу — це корисні речі, які допомагають організувати робоче місце учня вдома та забезпечити зручність. Вони дозволяють правильно розподілити дріб'язок на столі, а також книги, зошити та інше. Такий підхід дозволяє швидко знаходити потрібні речі, не відволікаючись від занять.

Підставки для книг

Використовуючи підставки для книг, дитині не потрібно тримати підручник в руках і вона може зосередитися на засвоєнні нового матеріалу. Також це добре не тільки для комфорту, але і для зору — підставки регулюються і можна налаштувати правильний кут.

Календар

Календар — одна з важливих складових налаштування на процес навчання, до того ж саме з його допомогою можна підвищити організованість та відповідальність малюка. Це можуть бути готові настінні чи настільні календарі, маркерні таблиці з розкладом та інше.

Лотки для паперу

Хоча лотки для паперу і призначені скоріше для офісних потреб, вдома вони теж не будуть зайвими. Крім того, їх можна використовувати не тільки для зберігання паперу, але також книг, зошитів, альбомів для малювання, навчальних посібників та іншого. Існують вертикальні та горизонтальні моделі різних розмірів, для домашнього використання підходять обидва типи.

Карта світу чи глобус

Глобуси та карти світу — ще один спосіб доповнити робоче місце учня. Це не тільки красиво та цікаво, але й допоможе йому під час вивчення географії. Можна вибрати щось одне, а можна купити і карту, і глобус. Карту розташувати на стіні, а глобус поставити на стіл. Глобуси бувають не тільки з зображенням фізичної карти світу, але також політичної та карти зоряного неба.

Креативні аксесуари

Не обов'язково, щоб всі ручки та інша канцелярія були виконані в класичному дизайні. Організовуючи стіл школяра, відштовхуйтеся від його смаків та уподобань. Так, наприклад, органайзер може бути в формі тварини, ножиці незвичайного кольору, пенал з улюбленим героєм та багато іншого. Такі речі не тільки зроблять процес навчання більш приємним, а й будуть представляти цінність для малюка.

Висновки

У цьому матеріалі ми розібрали основні правила організації робочого місця школяра вдома. На завершення, хотілося б додати, що психологи радять займатися облаштуванням навчального куточка разом з дитиною. А також, рекомендуємо основне оформлення виконати в спокійних тонах, додаючи яскраві акценти. Важливо також враховувати вік, стать та інтереси малюка. Так, наприклад, аксесуари з його улюбленим персонажем чи елементи його улюбленого кольору зроблять процес навчання приємнішим.

Всі ці правила та рекомендації досить прості і продиктовані турботою про малюка. Скористайтеся ними, щоб організувати робоче місце школяра вдома. Але пам'ятайте, в будь-якому випадку, дитині потрібен повноцінний стіл та зручний стілець — займатися на кухні чи за кавовим столиком не вихід.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Які настільні органазери краще обрати для школяра?

✅ Якій глобус краще обрати на робоче місце школяра?

✅ Яку настінну карту краще обрати для школяра?