0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Що таке скотч? Види скотча, характеристики та сфери застосування

14.09.2021

Вступ

1. Де використовується клейка стрічка - скотч

2. Види скотча

3. Яку клейку стрічку вибрати: основні параметри

4. Історія клейкої стрічки

Висновки

Скотч — це спеціальна стрічка, яка з однієї чи двох сторін має склеювальний шар. Це один з найпопулярніших матеріалів для упаковки, який знайшов застосування в багатьох галузях завдяки функціональності та універсальності. Залежно від розміру, щільності та матеріалу виготовлення, за допомогою скотча можна склеїти як невеликі речі, так і габаритні вироби з металу. У цьому матеріалі ми розповімо що таке скотч, які сфери його використання, які є різновиди скотча та тонкощі вибору.

Де використовується клейка стрічка-скотч

Існує велика кількість видів скотча, які мають різні сфери застосування. Наприклад, прозора клейка стрічка застосовується в канцелярії, на складах, в побуті, при упаковці посилок і т.д. Детальніше:

Офісне, канцелярське та побутове використання: оформлення декоративних упаковок, рукодільне мистецтво, реставрація фото, ремонт документації, упаковка, рубрикація та утеплення щілин.

Будівництво та ремонтні роботи: герметизація, ремонт виробів (металевих, пластикових, дерев'яних і т.д.), фарбування поверхонь.

Творчість: дуже своєрідно творчі люди застосовують малярний скотч, перевіряючи адгезію фарби, використовуючи в створенні панно та очищенні поверхонь.

Універсальність клейкої стрічки дозволяє застосовувати її в найнесподіваніших ситуаціях. Тут ми розібрали тільки більш стандартні сфери використання.

Види скотча

Різні види скотча відрізняються призначенням та характеристиками, включаючи ширину, ступінь прозорості, липкість та інше. Розглянемо який же буває скотч: види та їх застосування.

Канцелярський скотч

Підходить для побутового, офісного та навчального використання, а також широко застосовується в логістиці та виробництві. Основна функція канцелярського скотча — склеювання поверхонь, які не будуть піддаватися надмірному механічному навантаженню. Товщина такої клейкої стрічки варіюється в межах від 25 до 40 мкм. У більшості випадків, канцелярський скотч прозорий, погано переносить підвищену вологість та холод. Через використання акрилового клею, канцелярський скотч складно віддерти та можуть залишитися сліди.

Малярний скотч

Малярний скотч — це особливий вид клейкої стрічки, який має паперову основу, забезпечує невисоку адгезію та досить просто відривається. Основне його завдання — захистити поверхні від забруднень під час їх фарбування. Він підходить для обклеювання поверхонь з металу, дерева та інших матеріалів. Знімається малярний скотч без зусиль та не залишає слідів.

Декоративний скотч

Скотч декоративний потрібен для оформлення подарунків, блокнотів, зошитів та різних аксесуарів. Він буває різної ширини, прозорим, кольоровим чи з нанесеним малюнком. Візерунок може бути виконаний у формі зигзага, ромба, кружечків, зображати камінці, квіти та інше. Великою популярністю користується декоративна клейка стрічка TIKI.

Технічний скотч

Технічна клейка стрічка-скотч забезпечує найвищу адгезію. У свою чергу, технічний скотч також ділиться на кілька підвидів:

  • Алюмінієва. Виконана з фольги, підходить для ремонту металоконструкцій та герметизації швів.
  • Армована. Виконана з тканинних волокон з додатковим армуванням. Такий скотч міцний на розрив, не розтягується та клеїть з високою міцністю. Широко застосовується в вантажних перевезеннях.
  • Металізована. Схожа з алюмінієвою стрічкою, при цьому може витримувати дуже високу температуру аж до 80 градусів, що дозволяє використовувати її для пароізоляції, ізоляції труб та інших цілей. Поліпропіленова основа зміцнена спеціальним напиленням з металевих частинок. Клейка речовина — акриловий клей.

Це лише основні види скотча, які відрізняються ширшою сферою використання. Також існують клейкі стрічки з вужчою спеціалізацією, які застосовуються в медицині, косметології, для обклеювання гаджетів і т.д.

Двосторонній скотч

Двостороння клейка стрічка — окремий різновид скотча, в якому шар клею є на обох сторонах основи. Як і стандартний скотч, двосторонній виконаний у вигляді рулону, при цьому від склеювання його захищає спеціальна вощений папір. Є два типи двостороннього скотча — без основи та з основою. Його використовують для склеювання полімерів, паперу та картону.

Який скотч вибрати: основні параметри

Скотч застосовується в різних умовах, при цьому кожен з видів виконує власні завдання. Але, щоб клейка стрічка-скотч з ними добре справлялась, дуже важливі її технічні характеристики. Вони впливають на липкість та міцність з'єднання.

Розміри: довжина, товщина та ширина скотча

Габарити — один з найважливіших параметрів при виборі клейкої стрічки. Від них залежить площа покриття, міцність та час, на який вистачить скотча. Ці ж розміри грають важливу роль при виборі диспенсера.

Ширина скотча варіюється в межах від 5 до 75 мм. Скотч вузький підходить для склеювання паперу та тонкого картону, середній — для упаковки невеликих посилок та склеювання більш міцних матеріалів. Широкий скотч застосовується в вантажоперевезення для проклеювання габаритних вантажів.

Є кілька варіантів довжини скотча: 40, 60, 132, 150, 200 та 990 метрів. Найкоротший підходить для побутового та офісного використання, а також декоративної упаковки. А далі, чим довше скотч, тим серйозніша сфера його застосування: проклеювання швів, вантажоперевезення, торгові компанії, промисловість та машинне пакування.

Товщина скотча складається з товщини його основи та клейового шару. Цей параметр впливає на адгезію. Є три типи товщини: 40, 45 та 50 мікрон. 40 мікрон — найтонша клейка стрічка-скотч, яка в основному використовується в побуті та в офісі; 45 мікрон — в промисловості і торгівлі; 50 мікрон — в логістиці.

Тип основи

  • Матеріал — один з найважливіших критеріїв при виборі клейкої стрічки. Саме від нього залежить ергономіка та інші характеристики. Основи бувають з наступних матеріалів:
  • Поліпропілен. З нього виготовляють клейку стрічку для упаковки та канцелярського використання, підходить для роботи з папером, картоном, упаковкою і т.д.
  • Фольга. Алюмінієвий скотч з підвищеними адгезійними властивостями, який використовується для склеювання металу (герметизація швів та інше).
  • Піна. Спінений скотч призначений для використання на поверхнях з високою пористістю чи шорсткістю.
  • Тканина. Може бути як натуральною, так і синтетичною. Забезпечує підвищену адгезію, використовується в меблевому виробництві, декоруванні та під час ремонтних робіт.
  • Папір. Паперову клейку стрічку ще називають креп. Вона пружна, відмінно тягнеться та практично не рветься.

Клейові покриття

У більшості клейких стрічок використовується акриловий клей. Для спеціалізованого технічного скотча більше підходить клейкі речовини з каучукових з'єднань з підвищеною стійкістю до температурних коливань.

Важливі характеристики клею — швидкість та міцність адгезії, а також кількість слідів, які стрічка-скотч залишає після відриву від поверхні. Абсолютно ніяких слідів не залишає тільки малярний скотч. Клей може бути нанесений з однієї чи двох сторін, в залежності від типу скотча та його призначення.

Колір

Скотч буває як прозорим, так і кольоровим чи світловідбиваючим. Зазвичай кольоровий скотч купують для наступних цілей:

  • рубрикації;
  • поділу товарів та посилок на класи;
  • маркування коробок;
  • привернення уваги до особливих типів вантажу чи посилок, на кшталт тих, що б'ються та небезпечних;
  • захисту від ультрафіолету.

Також окремо можна виділити брендований скотч, на який нанесений логотип компанії. Ним упаковують вантажі та товари для підвищення впізнаваності та для додаткової реклами, а також як захист від несанкціонованого розпакування. Логотип наноситься на клейку стрічку поверхневим чи міжшаровим (між основою та клейовим шаром) способом.

Якщо Вам потрібен прозорий чи кольоровий скотч, купити його можна в інтернет-магазині Час-Пік з доставкою по Україні. 

Історія клейкої стрічки

Слово "скотч" стало таким популярним завдяки клейким стрічкам однойменної марки, але сама стрічка була винайдена в Німеччині. Перший скотч був виконаний з гутаперчі з газовим полотном, а пізніше вдосконалений та отримав ім'я "лейкопласт". Початкове призначення клейкої стрічки — захист шкіри від пошкоджень. У технічних цілях її почали використовувати набагато пізніше в Америці.

Пара цікавих фактів:

В середині минулого століття вчені СРСР провели експеримент, в результаті якого визначили, що у вакуумі від клейкої стрічки виходить рентгенівське випромінювання (в місці відриву від поверхні). І тільки в кінці 2000-х, вчені Америки визначили ступінь потужності променів, які, в деяких випадках, могли залишати рентгенівське зображення на фотопапері.

Згодом, приклеєний скотч проникає у всю товщину паперової поверхні, змінюючи її колір та структуру. Так що, якщо ви щось наклеїли на шпалери чи на іншу важливу поверхню, не залишайте надовго.

Висновки

Вибираючи клейку стрічку, визначте як саме Ви будете її використовувати — різновиди скотчу, мають різне призначення. Далі потрібно вже відштовхуватися від розмірів, потрібен скотч кольоровий чи прозорий, вимог до клейового складу та необхідного типу основи. Великий асортимент клейкої стрічки Ви знайдете у відповідному розділі інтернет-магазину Час-Пік.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання