0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Нетрадиційні техніки малювання: для дітей та дорослих (30 ідей)

21.10.2021

Вступ

  1. Цікаві техніки малювання для дітей
    1. Кляксографія
    2. Малювання виделками
    3. Малювання долоньками
    4. Малювання гребінцем
    5. Малювання ватними дисками
    6. Малювання ватними паличками
    7. Малювання мильними бульбашками
    8. Ниткографія
    9. Малювання штампами
    10. Малювання осіннім листям
    11. Малювання марлею
    12. Чарівна лінія
    13. Набризк
    14. Воскова крейда або свічка
    15. Повітряні фарби
    16. «Мармуровий» папір
    17. Малювання як арт-терапія
  2. Незвичайні техніки малювання для дорослих
    1. Монотипія
    2. Граттаж
    3. Фроттаж
    4. Зістарювання паперу за допомогою молока чи лимона
    5. Змивання чорної туші
    6. Малювання тушшю та піною для гоління
    7. Малювання нитками
    8. Плями-клякси
    9. «М'ятий» малюнок
    10. Незвичайна техніка малювання щіткою
    11. Розбризкування
    12. Крапкова техніка
    13. Малювання поролоном
    14. Малювання з використанням харчової плівки

Заключення

Малювання — одна з найважливіших складових освіти дошкільнят та школярів. Воно дозволяє розкрити творчі здібності, формує смак та естетичне сприйняття, а також тренує характер, посидючість та здатність доводити справи до кінця.

У цьому матеріалі ми розповімо про незвичайні техніки малювання для дітей та дорослих, розглянемо їх особливості та переваги. Використовуючи нетрадиційні методи малювання, можна розширити кругозір, пробуючи щось нове та незвичайне, а з деякими техніками навіть створити справжній шедевр.

Цікаві техніки малювання для дітей

Далеко не всі діти люблять малювати, і частіше за все проблема ховається в непевності у власних здібностях. Багато малят намагаються малювати і, при перших невдачах, просто відмовляються від цього захоплюючого заняття. Але що ж робити, щоб дитина повірила в себе та в свої вміння? Один з дієвих способів — експерименти та нетрадиційні техніки малювання (зразки для дітей).

Діти дуже вразливі та важко переносять невдачі, вони можу відмовитися від улюбленого заняття, якщо їх не задовольняє результат або у когось виходить краще. Дитина може не помічати власні успіхи, при цьому відмінно бачити як класно вийшло у друга чи однокласника. І тут виною не образа чи банальна заздрість, проблема в заниженій самооцінці та невпевненості в собі. Щоб уникнути цього або хоча б максимально підвищити значимість дитини, постарайтеся не порівнювати її поведінку чи успіхи з іншими дітьми: навіть якщо у Петі вийшло в сто раз краще, вам не обов'язково говорити про це дитині, набагато краще похвалити її за старання та результат.

В іншому випадку, у малюка може з'явитися невпевненість в собі та розвинутися комплекс неповноцінності. І тут вина виключно дорослих. Нетрадиційні техніки малювання — один з дієвих способів боротьби з такою проблемою, що допомагає підвищити самооцінку та повернути малюкові віру у власні сили і таланти. Розглянемо найцікавіші та незвичайні нетрадиційні види малювання.

Кляксографія

Цікаве малювання з дітьми в цій техніці потребує використання паперу, фарби, пензликів, води та трубочок для напоїв. Візьміть аркуш паперу та залиште на ньому велику краплю фарби у вигляді плями. Потім, за допомогою трубочки, потрібно дути на цю фарбу, щоб вона почала розтікатися. Таким чином, роздуваючи пляму в різні боки, ви отримаєте цікавий та незвичайний малюнок. Також можна експериментувати, наприклад, поставивши дві чи три такі плями по різні боки листа і, за допомогою трубочки, намагатися їх з'єднати. Це не тільки цікаве нетрадиційне малювання для дітей, а й можливість весело провести час з дитиною.

Малювання виделками

Для цього нетрадиційного виду малювання знадобляться тільки одноразові пластикові виделки, фарби та папір. Діти відчувають справжній захват від такого незвичайного заняття. У перший раз ви можете допомогти дитині та направляти її руку, щоб вона зрозуміла як саме потрібно малювати. Також за допомогою цієї техніки малювання для дітей можна виконувати окремі фрагменти малюнка, наприклад, намалювати колючки їжачка, кактуса, сонце, траву та багато іншого. Досить вмочити виделку в фарбу і провести зубцями по паперу в потрібну сторону. Також ви можете використовувати і інше цікаве малювання для дітей, щоб доповнити малюнок.

Малювання долоньками

Знадобиться тарілка, папір та фарба. Наповніть тарілку фарбою і нехай малюк стисне руку в кулачок, а після цього вмочить в фарбу та добре розмаже її по кулаку. Далі потрібно прикладати кулак до аркушу паперу різними сторонами. Також можна малювати долонею, пальцями чи окремими частинами руки. Після цього, допоможіть дитині домалювати різні деталі, щоб створити повноцінний малюнок. Тут також можна малювати тільки долоньками, або ж використовувати кілька традиційних та нетрадиційних технік.

Малювання гребінцем

Ця нетрадиційна техніка малювання схожа з малюванням виделкою. Для неї потрібен гребінець з частими зубцями, фарба та аркуш паперу. Щоб почати малювати, нанесіть одну біля одної кілька крапель фарби різних кольорів, а потім проведіть по них гребінцем, розподіляючи їх, розмазуючи та з'єднуючи. У процесі можна додавати ще краплі фарби, отримуючи все більш цікаві візерунки.

Малювання ватними дисками

Ще одне цікаве малювання для дошкільнят та учнів молодших класів — малювання ватними дисками. Тут уже малюкові доведеться попрацювати з різними матеріалами та фарбами. Потрібно пофарбувати ватні диски, висушити їх та приклеїти на картон. Таке заняття відмінно розвиває дрібну моторику та акуратність. Також в процесі можна використовувати інші матеріали, розрізати ватні диски, додавати різні техніки малювання для дітей і багато іншого. Намагайтеся хвалити дитину за всі успіхи та старання, це збільшить шанси, що малюк виявить бажання знову повернутися до цього заняття.

Малювання ватними паличками

"Пуантилізм" — стилістичний напрям в образотворчому мистецтві, де всі мазки виконуються крапками чи прямокутником. Малювання ватними паличками — це спрощений спосіб роботи в цьому напрямку. Картинка замальовується дитиною крапками, залишеними за допомогою ватної палички з фарбою. Для цього знадобиться аркуш паперу з нанесеним контуром малюнка, який дитина буде розфарбовувати крапковим способом. Для цієї техніки знадобляться аркуш паперу, фарби, ватні палички та стакан з водою.

Малювання мильними бульбашками

Одна з найбільш захоплюючих технік нетрадиційного малювання. Здавалося б, як можна малювати мильними бульбашками? Для цього достатньо взяти склянку з мильним розчином, додати в нього фарбу та за допомогою трубочки для напоїв дути в нього, поки не утвориться велика кількість бульбашок. Далі прикладіть до піни аркуш паперу — з’являться візерунки. От і все. Такий малюнок дуже простий у виконанні, при цьому виглядає незвично та викликає дитяче захоплення.

Ниткографія

У цій техніці нетрадиційного малювання використовують нитки та фарбу. Нитку потрібно добре просочити фарбою та покласти на аркуш паперу таким чином, щоб її кінці виходили за межі аркуша хоча б на 5 см. Після того, як ви розташували всі нитки, папір потрібно накрити зверху ще одним аркушем, а після, притримуючи верхній аркуш, витягнути кожну ниточку в хаотичному порядку та підняти верхній листок. Все, цікава картина готова.

Малювання штампами

Зазвичай, нетрадиційне малювання не потребує надто ретельної та довгої підготовки. В основному для цього використовуються підручні та загальнодоступні матеріали. Для малювання штампами можна взяти абсолютно звичайні речі, включаючи губки з поролону, лего, половинки яблука чи картоплі, а також багато іншого.

Для того, щоб малюнок вийшов красивим, знадобиться намалювати основу для картини. Так можна намалювати стежку, стебла квітів чи гілки. Після цього, виберіть штамп, вмочіть його в фарбу та прикладіть до паперу. Таким чином ви отримаєте кольорові відбитки, за допомогою яких можна оформити листя, пелюстки квітів або ж, за допомогою лего, цегляні будиночки.

Малювання осіннім листям

Одна з технік, що вимагає підготовки — потрібно зібрати листя, причому бажано різного розміру, форми та кольору. І навіть це заняття вже захоплююче і дає можливість дитині розвинути спостережливість, пізнати природу та виховати любов до неї. Картину, намальовану осіннім листям, можна створити декількома способами:

  • Малювання листям. Виберіть кілька красивих листочків та з одного боку покрийте їх фарбою. Далі, притисніть кожен до аркуша паперу, залишаючи відбитки. Так ви з малюком зможете створити власний ліс.
  • Малювання навколо листя. Другий спосіб особливо хороший для найменших, адже не потрібно прикладати великої кількості зусиль і малюнок виходить просто чудовим. Розкладіть листочки на папері та закріпіть скотчем. Далі, за допомогою широкого пензлика чи губки покрийте ділянки паперу що залишилися акварельними фарбами. Коли фарба висохне, листя можна відкріпити та прибрати. Малюнок готовий.

Техніка малювання осіннім листям дозволяє створити дуже ніжні та незвичайні малюнки нетрадиційним способом.

Малювання марлею

Відразу потрібно намочити папір, до якої потім рівно прикласти марлю. Вона повинна повністю стикатися з вологою поверхнею та не рухатися. Далі занурте пензлик у фарбу та малюйте поверх марлі. Перш ніж зняти марлю, потрібно дати картині висохнути. Отриманий малюнок буде виглядати фактурним та дуже незвичайним. Таким способом можна намалювати цілий пейзаж, включаючи зелень, дерева та небо.

Чарівна лінія

Щоб малювати в техніці "Чарівна лінія", знадобляться простий олівець, фломастери та папір. Нехай малюк самостійно намалює будь-який обраний предмет, при цьому, малювати потрібно в одну лінію, не відриваючи олівець. Ви, паралельно, зробіть теж саме. Коли обидва малюнки готові, порівняйте результат.

Таку гру можна урізноманітнити, малюючи з закритими очима, ввімкнувши улюблену музику малюка або ж вибираючи предмет для малювання по черзі. За бажанням, отриманий малюнок можна розфарбувати чи додати інші незвичайні техніки малювання для дітей.

Набризг

Для цієї техніки нетрадиційного малювання знадобиться зубна щітка, гуаш, папір, гербарій та силуети. Для того, щоб малювати щіткою, потрібно нанести на кінчики ворсинок трохи гуаші, піднести її до аркуша та провести по ній щільним картоном чи гребінцем. Фарба розбризкається по папері, що викличе у дитини справжнє захоплення.

За допомогою техніки "Набризк" можна відобразити небо, всіяне зорями або феєрверк. Малюнок можна зробити ще більш цікавим, використовуючи силует. Прикладіть його до паперу, а навколо розбризкайте гуаш. Після цього, просто приберіть силует та отримаєте малюнок. Також, щоб зробити картину ще більш цікавою, можна використовувати і інші нестандартні техніки малювання для дітей. 

Воскова крейда чи свічка

Щоб малювати в цій техніці, знадобляться пензлик, фарби, свічка (або воскова крейда) та аркуш паперу. Є два способи малювання воском або свічкою — переведення та тертя. Для малювання в техніці переведення, потрібно покласти під папір малюнок з контуром або ж будь-який плаский предмет. Далі по його контуру потрібно малювати свічкою. Отриманий контур можна покрити фарбою. Для малювання в техніці тертя, знадобиться предмет пласкої форми з чіткими контурами або ж рельєфний малюнок. Його, так само як і в попередньому способі, потрібно помістити під папір та замалювати воском.

Повітряні фарби

Ця нетрадиційна техніка малювання потребує підготовки — повітряні фарби доведеться приготувати самостійно. Для цього, змішайте 1 ст.л. кондитерського борошна (в його складі є розпушувач і воно саме піднімається), пару крапель харчового барвника, 1 ст.л. солі та трохи води, перемішуючи массу, поки вона не стане схожа на однорідну густу сметану.

Щоб використовувати фарбу, її можна помістити в звичайний пакетик або ж в кондитерський шприц. Малювати такою фарбою можна по поверхні звичайного паперу чи картону. Закінчивши, аркуш потрібно покласти в мікрохвильовку при максимальній потужності та тримати в ній від 10 до 30 сек.

"Мармуровий" папір

Папір потрібно рівномірно фарбувати акриловою фарбою жовтого кольору. Після повного висихання, так само папір потрібно покрити, попередньо розведеною, акриловою фарбою рожевого кольору. Після цього, швидко накрити її харчовою плівкою. Не потрібно розрівнювати її по поверхні, набагато краще та ефектніше буде, якщо навпаки зробити складки та хаотично зім’яти її. Після повного висихання, просто зніміть плівку та мармуровий папір готовий.

Малюваня як арт-терапія

Малювання — це арт-терапія, яка допомагає не тільки дітям, а й дорослим. Можливість зануритися в світ власної уяви, ненадовго піти від реальності з її правилами та законами. Малювання дозволяє самовиразитися, обираючи що, як, чому та на чому ви будете малювати.

Вибираючи малювання нетрадиційним способом, батьки дозволяють дітям взяти ініціативу в свої руку, і навіть дати дорослим урок. У цьому допомагають велика кількість методів малювання, інструментів та матеріалів. Дитина може навіть не використовувати ніякі інструменти, якщо не хоче — досить буде її долонь та пальців. І навіть не обов'язково малювати звичайними фарбами — їх можна змішувати з різними крупами, сіллю, борошном та іншим.

Щоб полегшити дитині вибір, ви можете скористатися методами нетрадиційного малювання з цієї підбірки та придумати свої. Зберіть усі необхідні інструменти та матеріали в одну коробку і презентуйте малюкові. Він повинен зрозуміти, що ці речі — його територія, територія його фантазії та свободи. Дитина може творити сама, а може підключити батьків, які, ми впевнені, отримають не менше задоволення від процесу.

Незвичайні техніки малювання для дорослих

У цьому розділі ми зібрали приклади цікавих та незвичайних нетрадиційних технік малювання для дорослих. При цьому, ми не закликаємо сліпо слідувати цим технікам, їх можна урізноманітнити, доповнити або зовсім зробити все навпаки. У хід можна пустити будь-які матеріали, використовуючи їх найнезвичайнішими способами.

Монотипія

Монотипія — це техніка малювання, що передбачає використання відбитків фарбами. На папір наносяться фарби плямами (можуть бути розведені водою), а поверх накладається ще один аркуш, після чого його потрібно добре притиснути та розгладити. Таку техніку можна використовувати самостійно, доповнивши деталями, або ж як фон для майбутнього малюнка. Розглянемо найпоширеніші матеріали в техніці Монотипія:

  • Туш для креслень та акварельні фарби.
    Ці матеріали відрізняються текучістю та прозорістю, для них знадобиться велика кількість води. Є два способи малювання монотипії, які підходять для роботи з цими матеріалами. Перший: змочіть папір та нанесіть фарбу краплями або за допомогою широкого пензлика. Другий: ви можете використовувати сухий аркуш, а фарбу розбавляти. Ви отримаєте дуже різний результат, навіть якщо це буде один і той самий малюнок. Щоб не отримати занадто яскраві відбитки, рекомендуємо використовувати достатню кількість води. А якщо з водою ви переборщили, просто приберіть надлишки за допомогою паперової серветки. Також, щоб прибрати зайву воду, можна використовувати крупну сіль. Якщо ви покриєте нею папір, вона не тільки прибере надлишки води, але і створить цікаву текстуру. Коли малюнок висохне, просто струсіть сіль з паперу.

  • Гуаш та акрилові фарби.
    На відміну від попередніх матеріалів, ці фарби мають меншу прозорість та більш високу щільність. Отримані відбитки мають більш виражену текстуру та фактуру. Для монотипії підходить будь-яка гуаш та будь-який акрил. Також відмінний малюнок ви отримаєте при використанні техніки з двома аркушами: знімаючи верхній, його можна зняти без зсуву або ж зрушити. У першому випадку, ви отримаєте дуже насичений малюнок, а в другому — більш змащений та фактурний.

Ще один варіант — використання одного аркушу, зігнутого навпіл. У цьому випадку, ви отримаєте симетричний малюнок. Таким чином можна отримати відмінний пейзаж аквареллю, наприклад, половина, яка розмита, може бути відображенням другої половини в воді.

Граттаж

Для техніки граттаж знадобиться картон, який потрібно покрити товстим шаром воску. Після цього, губкою або широким пензликом потрібно покрити поверхню шаром темної фарби. Після повного висихання, за допомогою спиці, зубочистки або іншого гострого предмета потрібно видряпати малюнок. Таким чином, ви отримаєте темний фон зі світлими штрихами. Щоб отримати більш яскравий малюнок, до покриття воском, аркуш можна розфарбувати.

Фроттаж

Для техніки фроттаж знадобиться папір, який потрібно акуратно розмістити поверх рельєфного предмета пласкої форми. Після цього, потрібно заштрихувати аркуш не надто гостро заточеним простим або кольоровим олівцем.Так ви отримаєте гарний відбиток, який буде імітувати фактуру предмета.

Зістарювання паперу за допомогою молока чи лимона

Ця техніка використовується для підготовки паперу перед нанесенням малюнка. З її допомогою аркуш набуває вигляду застарілого та жовтуватого паперу. Для роботи в техніці зістарювання на папір потрібно нанести краплі соку лимона, частину з яких потрібно розмазати (можна використовувати і лайм). Після висихання, аркуш потрібно розгладити праскою. Сік лимона трохи потемніє та зморщиться, що створить ефект старіння паперу.

Якщо під рукою немає соку лимона, також відмінно підійдуть вершки чи молоко з високим ступенем жирності. Це досить давній метод, коли молоком писали, щоб приховати послання. Після нагрівання, такі чорнила набувають коричневого відтінку, і написане проявляється.

Змивання чорної туші

Це ще один метод тонування паперу, для нього вам будуть потрібні гуаш білого кольору, туш для креслень та великий пензлик. Це досить маркий спосіб, тому добре підготуйтеся. Папір можна використовувати тільки з високою щільністю, щоб під час змивання він не розірвався. Гуаш'ю потрібно покрити центр аркуша та почекати висихання. Після, зафарбуйте тушшю весь папір повністю та знову почекайте висихання.

Коли папір висохне, відправляйтеся у ванну та промийте його під струменем води, також можна обережно протерти руками. Там, де була нанесена гуаш, туш легко змиється, а решта поверхні залишиться чорною. Мокрий папір покладіть поверх газет та нехай сохне. Обов'язково треба відмити поверхні, поки не в'їлася туш.

Малювання тушшю та піною для гоління

Ця техніка також готує папір, з її допомогою виходять шикарні розводи. Візьміть гель або піну для гоління, а також туш кількох кольорів. Якщо піну можна використовувати в чистому вигляді, то до гелю потрібно додати трохи води та збити. Далі потрібно піну або гель помістити на палітру з пластика, розмазати її рівним шаром та додати кілька крапель туші для креслень. Переверніть пензлик, і зворотним кінцем намалюйте на піні розводи. Коли робота буде закінчена, розмістіть зверху папір та акуратно притисніть. Піну, яка вийде за межі паперу, можна витерти звичайною серветкою.

Малювання нитками

Для цієї техніки буде потрібна туш, нитки для в'язання та папір. Шматочок нитки потрібно вмочити в туш, а після цього красиво та дуже акуратно викласти на папір, щоб кінчик нитки визирав за її край. Зверху покладіть ще один аркуш, накрийте книгою та злегка притисніть. Далі, потрібно повільно витягнути нитку, прибрати книжку та верхній аркуш. Результат: гарний та дуже цікавий візерунок, який можна додатково декорувати та додати інші нестандартні методи малювання.

Плями-клякси

Використовуйте таку техніку для створення бази або фону малюнка. Для цього потрібен сухий папір, на який потрібно нанести краплі кольорової туші. Після цього, коктельною трубочкою треба роздмухати їх по черзі, намагаючись відтягнути кожну якнайдалі або ж створюючи певні форми.

"М'ятний" малюнок

Для малювання в цій техніці вам будуть потрібні папір, фарби (гуаш чи акварель) та воскова крейда. В першу чергу, потрібно крейдою намалювати на папері контур бажаного предмета, а також розмалювати навколо контуру. Коли робота з крейдою буде закінчена, акуратно зімніть папір, а потім розправте. Далі всю поверхню потрібно зафарбувати фарбами, після чого змити їх водою з губкою. Всі маніпуляції потрібно проводити максимально швидко. Таким чином фарба залишиться виключно на згинах та на тій області, що була зафарбована крейдою.

Незвичайна техніка малювання щіткою

Вище ми вже писали про малювання зубною щіткою, але тут мова піде про дещо інше — малюванні електронною щіткою. Тут можна взяти не тільки стандартну зубну, але і масажну з різними візерунками. Таким чином можна намалювати красиві візерунки для фону. В якості фарби підійдуть акрилові або гуаш.

Розбрискування

Розбризкування — техніка, яку використовують навіть професійні художники. Так, краплі фарби можуть бути розбризканої хаотично, цілеспрямовано чи навіть за трафаретом, який кладеться на папір. Бризкати можна фарбою різних кольорів, з різною інтенсивністю, дрібними та великими краплями, а також розбавляти фарбу з водою. За допомогою техніки розбризкування можна отримати повноцінну картину або використовувати її в якості одного з елементів малюнка, додаючи інші оригінальні техніки малювання.

Крапкова техніка

Ця нестандартна техніка трохи схожа на малювання нетрадиційною технікою штампами, при цьому результат досить сильно відрізняється. Для малювання крапками вам знадобляться ватні палички, будь-які фарби та папір. Занурьте ватну паличку в фарбу та ритмічно крапками нанесіть малюнок на папір. Можете поекспериментувати, поєднуючи різні відтінки. Така техніка не тільки допомагає отримати досить цікавий результат, а й дозволяє впоратися зі стресом та розслабитися.

Малювання поролоном

За допомогою звичайної кухонної губки або ж шматка поролону можна додати зображенню текстуру. Також в цій техніці можуть допомогти целофановий пакет чи м'яка фольга. Занурьте губку, фольгу чи пакетик в фарбу та прикладіть до паперу.

Малювання з використанням харчової плівки

Для цієї техніки потрібен папір, фарби та харчова плівка. Аркуш паперу потрібно покрити великими плямами фарби, а зверху покрити харчовою плівкою. Накриваючи папір плівкою, її не потрібно розгладжувати, скоріше навпаки — краще трохи прим'яти її. Коли ви знімете плівку, то побачите справжню павутину з бульбашок та рисок, які покривають папір.

Заключення

В кожній людині є творчі задатки, але далеко не у всіх вони розвинені на достатньому рівні. Заняття творчістю заспокоюють, розвивають емоційний інтелект, фантазію та просто роблять людину щасливішою. Особливо важливо та необхідно розвивати творче начало у дітей, і в цьому може допомогти не тільки традиційне малювання, але і малювання в нетрадиційній техніці. Малюючи незвичайними способами дитина самореалізується, дає вихід власним емоціям та всебічно розвивається.

У цій статті ми зібрали далеко не всі види нетрадиційних технік малювання. Якщо ви хочете спробувати щось незвичайне, скористайтеся одним з них, скомбінуйте їх разом або ж просто візьміть папір, фарби, якісь підручні матеріали та починайте творити, створюючи нові техніки малювання.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Яку гуаш краще купити для дитячої творчості?

✅ Чи є у продажу акрилові фарби наборами?

Велика частина акрилових фарб представлена в окремих банках, але для творчості з дитиною відмінно підійдуть набори з декількох кольорів, наприклад:

✅ Який набір пензликів придбати, щоб працювати в різних нетрадиційних техніках?

✅ Які акварельні фарби купити, щоб був великий вибір кольорів?