0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Різновиди батарейок: види та типорозміри

23.11.2021

Вступ

  1. Види батарейок за складом
  2. Типорозміри батарейок

3. Де використовуються різні види батарейок

Заключення

Різні види та типорозміри батарейок підходять для різних пристроїв, все залежить від їх енергоспоживання та необхідного типорозміру батарейки. У цьому матеріалі ми детально розберемо які бувають батарейки за складом та по типорозміру, які батарейки кращі, а також розповімо де використовуються різні види батарейок.

Види батарейок за складом

Батарейка — гальванічний елемент, який створює електричний струм внаслідок хімічної реакції металів в електроліті. Всього в батарейці два метали, один з яких "плюс", а другий — "мінус". Метал окислюється на мінусі та відновлюється на плюсі, за рахунок чого і з'являється електричний струм.

Сучасні бренди випускають сім типів батарейок, які різняться по електроліту та матеріалу електродів. Розглянемо різновиди батарейок за складом:

Сольові батарейки.
Маркування — R. Перші такі елементи живлення були створені в середині двадцятого століття, ставши якісної заміною цинкових та марганцевих батарей. Використовувана електролітна рідина — хлорид амонію, а електроди виготовлені з кальцію та цинку. Головна перевага сольових батарейок — доступна ціна, при цьому у них досить невисокий період зберігання та можливість втрати до 40 відсотків заряду, а також погані експлуатаційні характеристики в мороз. Добре підходять для пультів дистанційного керування, настільних ваг та настінних годинників.

Heavy Duty (цинково-вугільні батарейки).
Ці батарейки також можна віднести до сольових, при цьому вони потужніше та виготовлені на основі хлориду цинку. Цей сегмент дорожче стандартних сольових, але доступніше лужних. Також, вони краще справляються з великим струмом та холодом, ніж стандартні сольові. З мінусів — спадаюча крива розряду та невелика ємність.

Лужні батарейки.
Маркування — LR та Alkaline. Відрізняються невисокою вартістю, довговічністю, герметичністю та високою ємністю. Застосовуються в електронних пристроях з високим та середнім енергоспоживанням. Наприклад, використовуються в фотокамерах, електронних іграшках, плеєрах і т.д. Якщо вставити лужну батарейку замість сольової, час між заміною елемента живлення значно збільшиться.

Ртутні батарейки.
Електролітна рідина — оксид ртуті, який забезпечує відмінну щільність електроенергії та ємність. Підходять для роботи при мінусовій температурі. У побуті використовуються дуже рідко, адже несуть потенційну загрозу для здоров'я.

Літієві батарейки.
Маркування — CR. Підвищена ємність та легка вага забезпечуються літієвим катодом. Серед інших переваг, стабільний струм, незалежно від навантажень та 12-річний період зберігання. Використовуються для живлення електронних пристроїв. Єдиний мінус — досить дорога ціна.

Срібні батарейки.
Маркування — SR. Електроди виконані зі срібла (катод) та цинку (анод). Вони відрізняються підвищеним періодом служби, відмінною ємністю та щільністю. Через дорогу ціну, найчастіше живлять наручні годинники та інші схожі пристрої.

Повітряно-цинкові батарейки.
Відрізняються безпекою та екологічністю, знаходяться в середній ціновій категорії та мають тривалий період зберігання. Переваги — дуже висока ємність та безпека. Товщина такої батарейки практично в 1,5 рази вище стандартної. Також, якщо її не заклеїти, вона може саморозрядитися в період зберігання.

Крім одноразових елементів живлення, існують ті, що можна перезаряджати — акумуляторні батареї. Вони перезаряджаються за допомогою спеціального зарядного пристрою та використовуються багаторазово.

Типорозміри батарейок

Незалежно від хімічного складу, батарейки можуть відрізнятися формою та розміром. Тут ми зібрали найвикористовуваніші типи батарейок, а також, окремо, менш популярні.

Батарейки тип С

Такі батарейки можуть бути лужними чи сольовими, зазвичай з напругою в 1,5 В. У побуті використовується назва "середній бочонок". Розміри — 26,2х50мм, довжина однакова з типорозміром АА — 50.5мм. Завдяки такій відповідності довжини, батарейки тип С можуть бути замінені батарейками АА, якщо використовувати накладки.

Батарейки тип D

Маркуються в залежності від хімічного складу: сольові — R20, лужні — LR20. Розміри — 34,2х61,5мм, ємність таких батарей становить від 8 до 12 тис.мА·год. Батарейки тип D — це "великі бочонки". Вважаються першими батарейками на 1,5 В, виробництво яких стартувало ще в кінці дев'ятнадцятого століття. Тоді ними живили електричні ліхтарики. Їх часто використовують в електронних пристроях з високою енергонагруженностью.

Батарейки тип АА

Перші батарейки типу АА з'явилися в 1907 р і, зараз, вважаються найпопулярнішими та найпоширенішими. У побуті використовується назва "пальчикові батарейки". Їх довжина становить 50.5мм, а діаметр — 14мм. У цьому типорозмірі виготовляють як одноразові, так і багаторазові акумуляторні батареї Ni-MH. Рекомендуємо звернути увагу на алкалінові (лужні) батарейки, хоч вони і дорожче сольових, але вони герметичні та їх ємність в рази вище. Саме елементи живлення такого розміру використовують в більшості електронних пристроїв.

Батарейки тип ААА

Батарейки ААА (міні-пальчикові, мікро-пальчикові) почали виготовляти в 1911 р, вони є найменшими з батарей циліндричної форми. Ці елементи живлення мають довжину в 44,5мм та діаметр — 10,5 мм. У цьому типорозмірі є як первинні, так і вторинні елементи живлення. Зазвичай застосовуються для живлення невеликих електронних приладів, які не потребують високої силі струму. Є міні-пальчикові батарейки з різним складом електролітної рідини, від чого залежить мінімальний показник напруги. Так, в лужних батарейках це 1.5В та 1250мА·год, в сольових — 1.5В та 500мА·год, в акумуляторних батареях Ni-MH — 1.2В та 300-1250мА·год. Це стандарт для мікро-пальчикових батарейок.

Батарейки тип А23

Батарейки А23 — найменший типорозмір в формі бочки. Такі елементи живлення мають ширину в 10,5 мм та висоту в 28,9мм. Найпоширеніший спосіб використання — живлення брелків сигналізації.

Батарейки тип PP3

Батарейки PP3 — прямокутна крона, яка забезпечує високий рівень напруги в 9В. Найчастіше застосовуються для живлення вимірювальних пристроїв в медицині. Елементи живлення цього типорозміру можуть бути з літієвим, сольовим чи лужним електролітом. Габарити батареї — 48,5х26,5х17,5мм і, в залежності від електролітної рідини, ємність варіюється в межах 400-1200 мА·год (сольові найслабші, літієві — найсильніші). Конструкція крони це корпус з шістьма батарейками з лужною чи сольовою основою, або ж з трьома літієвими.

Таблетки

Таблетки — наймініатюрніші елементи живлення. Їх називають батарейки для годинників, гудзики, таблетки та монетки. Найчастіше використовуються для живлення дрібних приладів, на зразок наручних годинників, лазерних вказівок, невеликих ліхтариків, калькуляторів та іншого. Цей типорозмір має циліндричну форму, де діаметр більше висоти. В якості "плюса" використовується сам корпус, а "мінусом" є кругла площа з контактами, яка розташована на одній зі сторін батарейки. Таблетки потрібно особливо ретельно зберігати подалі від дітей, щоб виключити проковтування, а, внаслідок, отруєння чи опіки травної системи. Найпоширеніші типорозміри "таблеток": CR2032 та CR2025.

Менш поширені типи батарейок:

  • А. Це циліндричні сольові батарейки на 1,5 В з маркуванням R23. Їх габарити 17х50мм, раніше такі елементи живлення були досить поширені, вони живили старі ноутбуки та інші пристрої. Зараз майже вийшли з ужитку.
  • АААА. Це циліндричні лужні батарейки на 1,5 В з маркуванням LR61, їх використовують для живлення стилусів, лазерних вказівок, глюкометрів і т.д. Розміри — 8,3х42,5мм.
  • B. Є з лужним та сольовим електролітом. Ці циліндричні батарейки на 1,5 В мають розміри 21,5х60мм. Найчастіше використовуються для живлення ліхтариків.
  • F. Циліндричні батарейки на 1,5 В, які можуть бути лужними (26 А·год) та сольовими (10,5 А·год). Розміри — 33х91мм.
  • N. Циліндричні батарейки на 1,5 В, розміром 12х30,2мм та ємністю від 400 до 1000 мА·год. Маркування — LR1 та R1.
  • ½ AA. Є два види таких батарейок — ER14250 (літій-тіонілхлоридні на 3,6В) та CR14250 (літій-діоксидмарганцеві на 3В). Розміри 14х25мм.
  • R10. Ці батарейки широко використовувалися в Радянському Союзі, а зараз втратили колишню популярність. Розміри — 21х37мм.
  • A27. Батарейка з лужним електролітом на 12В, яка застосовується для живлення електронних сигарет, запальничок та різних радіопристроїв. Її конструкція — 8 елементів живлення типорозміру LR632, які послідовно з'єднані між собою в корпусі. Розміри — 8х28,2мм.
  • 3336. Маркування — 3R12 та 3LR12 для сольових та лужних батарей відповідно. Ці елементи живлення на 4,5 В мають квадратну форму, ємність 1200-6100 мА·год та розміри 67х62х22мм. Перші батарейки такого розміру були випущені в 1901 р та використовувалися для живлення ліхтариків. Конструкція батареї складається з трьох батарейок R12, послідовно з'єднаних між собою в загальному корпусі.

Розповімо трохи про підбір батарейки. Якщо наявні циліндричні батарейки вже не живлять пристрій, їх можна без проблем замінити на аналогічні або ж підібрати елемент живлення іншого бренду, вибравши відповідний типорозмір та хімічний склад. Складніше справи йдуть з "таблетками" (срібні та ртутні елементи живлення). Ці батарейки, які бувають найрізноманітніших типорозмірів, що можуть відрізнятися у кожного виробника. При виборі "таблетки", ретельно вивчіть маркування та пошукайте аналог.

Де використовуються різні види батарейок

Щоб правильно підібрати батарейку для певного пристрою, потрібно знати сферу використання кожного типу.

Сольові елементи живлення мають невелику ємність (від 700 до 850 мА·год), тому їх краще використовувати для живлення приладів з низьким енергоспоживанням. Це дистанційні пульти, годинник, ваги та інше. Вони не підходять для потужних пристроїв з високим енергоспоживанням, наприклад, для фотокамер, моторизованих іграшок, плеєрів тощо. Якщо використовувати таку батарейку в потужному приладі, він попрацює кілька хвилин та ємність батареї вичерпається.

Лужні елементи живлення мають набагато більш високу ємність (від 1500 до 3200 мА·год). З цієї причини, ними можна живити пристрої з високим енергоспоживанням, такі як бездротові комп'ютерні миші, телефони, аудіо плеєри, фотокамери і т.д. Ще один цікавий тип — алкалінові батареї, які мають маркування «фото». Вони використовуються виключно для живлення фотоапаратів. Завдяки особливій конструкції, вони допомагають отримати на виході більш якісні фото. Лужні батарейки в пристроях з низьким навантаженням можуть працювати пару років.

Ртутні елементи живлення раніше дуже активно застосовувалися в медицині та військовій справі. Зараз вони менш поширені через потенційну небезпеку для здоров'я та навколишнього середовища, а також складнощі утилізації.

Срібні елементи живлення використовуються для живлення комп'ютерних плат, наручних годинників та інших дорогих пристроїв. Через високу вартість, вони не застосовуються повсемісно.

Літієвіелементи живлення відмінно підходять для постачання енергією потужної техніки. Все завдяки тривалості експлуатаційного періоду. Саме вони прийшли на заміну ртутним батареям та широко застосовуються для живлення медичної, комп'ютерної, військової та авіаційної техніки.

Заключення

Ознайомившись з нашим матеріалом, Ви зможете без зусиль підібрати батарейки (типи та склад) для живлення практично будь-якого пристрою, будь це фотокамера чи настінний годинник. Якщо Ви вирішили купити батарейки в Час-Пік, але все таки не можете визначити які батарейки вибрати, просто зв'яжіться з менеджером і він підбере найкращий варіант.

І не забувайте, що неправильно утилізовані батарейки дуже згубно впливають на екологію. Таким чином, одна батарейка здатна забруднити до 20 кв.м землі та близько 400 л води! Тому, закликаємо бути розсудливими та утилізувати елементи живлення правильно.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Які пальчикові батарейки краще

Щоб батарейка дійсно добре послужила, вибирайте Duracell, XP та інші якісні бренди. Можете розглянути один з наступних варіантів:

✅ Які батарейки в наручних годинниках

Найчастіше, для живлення наручних годинників використовуються літієві чи оксид-срібні "таблетки". Наприклад:

✅ Які батарейки в підлогових вагах

У побутових підлогових вагах використовуються літієві таблетки діаметром 20 чи 24 мм, а також пальчикові та міні-пальчикові батарейки. В Час-Пік, можете розглянути наступні варіанти, в залежності від типу роз'єму на вагах: