0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Види туалетного паперу

20.01.2023

Вступ.

1. Види туалетного паперу.

  1. Звичайний гладкий.
  2. Багатошаровий.
  3. Сірий.
  4. Білий.
  5. Кольоровий.
  6. Із тисненням.
  7. Ароматизований.
  8. Зволожений.

2. З яких видів сировини виготовляють туалетний папір.

  1. Целюлоза.
  2. Макулатура.
  3. Змішана сировина.

3. Як вибрати туалетний папір: основні критерії.

  1. Тип рулону.
  2. Колір.
  3. Кількість шарів.
  4. Розмір аркуша і довжина рулону.
  5. Перфорація.
  6. Тиснення.
  7. Гільза.
  8. Кількість рулонів в упаковці.
  9. Ароматизатор.

4. Який туалетний папір вибрати для дітей.

5. Як самостійно безпечно ароматизувати туалетний папір.

Заключення.

Туалетний папір ще донедавна був дефіцитом, нині ж його може придбати кожен охочий у будь-якій кількості. Виробники випускають багато видів цієї гігієнічної продукції для різних потреб і в широкому ціновому діапазоні. Розглянемо, які є види туалетного паперу та на що звернути увагу при його виборі.

Види туалетного паперу

На ринку гігієнічних товарів представлено багато виробників. І кожен бренд пропонує свої продукти в різних варіантах. Це і традиційний недорогий туалетний папір, і дорожчі аналоги, як-от, багатошаровий, кольоровий, з перфорацією, ароматизований, зволожений тощо. Залежно від фінансових можливостей і потреб можна вибрати будь-який із представлених варіантів продукції.

Звичайний гладкий

Традиційний сухий туалетний папір, що зазвичай має сірий колір, затребуваний серед споживачів. В основному його вибирають за низьку ціну.

Такий туалетний папір краще підходить для промокання. При його виробництві проводять тести, що перевіряють здатність паперу вбирати рідину. Ця властивість залежить переважно від кількості шарів. Оскільки звичайний гладкий туалетний папір має один шар, щоб він добре промокав вологу, його потрібно скласти кілька разів.

Одношаровий туалетний папір виготовляють шляхом переробки сировини, тому цей продукт відрізняється демократичною ціною в порівнянні з іншими пропозиціями виробників.

Багатошаровий

Торгові марки випускають двошаровий, тришаровий і навіть 4-шаровий туалетний папір, що також має досить високий попит серед споживачів. Чим більше шарів має папір, тим краще він вбирає вологу.

Двошаровий туалетний папір доступніший за ціною, ніж аналоги з 3 або 4 шарами. Однак варто завважити, що більша кількість шарів не робить аркуш товщим, адже самі шари можуть бути тоншими. Тому варто порівнювати двошаровий і тришаровий папір у використанні.

Сірий

Туалетний папір сірого кольору виготовляють із вторинної сировини. Такий виріб не викликає алергії, легко утилізується, має доступну ціну. Зовнішньо він не такий привабливий, як кольоровий або білий аналог.

Білий

По кольору виробу можна визначити, з якої сировини він зроблений. Білий туалетний папір виготовляють із первинної сировини, що свідчить про вирубку дерев саме для виробництва цього продукту. Роблять білосніжний папір для гігієнічних процедур із чистої целюлози, яку додатково відбілюють. Важливо переконатися, що виріб відбілювали безпечними засобами, які не шкодять здоров’ю.

Кольоровий

Рожевий, жовтий, блакитний чи інший туалетний папір вибирають просто для краси: колір не несе ніякої практичної користі. Також продукт певного відтінку купують, щоб мати гармонійне оформлення ванної кімнати. Фарбування паперу повинно проводитися безпечними засобами, тому варто звернути увагу на характеристики продукту, що вказані на упаковці. Крім того, фарба повинна наноситися на зворотний бік шарів.

Із тисненням

Туалетний папір може бути просто гладким або ж мати красиве тиснення. Це можуть бути зірочки, квіти, візерунок тощо. Тиснення на папері використовують не лише для краси, а й для міцності продукту.

Ароматизований

Ароматизований туалетний папір вибирають ті, кому подобаються свіжі аромати в санвузлі. Виріб можуть ароматизувати запахом ромашки, лаванди, жасмину, персика, мигдалю тощо. Надійні виробники наносять ароматизатор лише на внутрішню втулку туалетного паперу, тому він не здатен нашкодити здоров’ю, оскільки не контактує зі шкірою.

Зволожений

Вологий туалетний папір повинен мати безпечні характеристики, тобто не викликати подразнення або алергії на шкірі. Це залежить від того, чим зволожили виріб. Якщо виробник використав лосьйон низької якості, на делікатних ділянках шкіри можуть з’явитися почервоніння. Щоб запобігти цьому, слід вибирати продукцію перевірених виробників.

Зволожений туалетний папір зручно використовувати під час поїздок. Він не займає багато місця в сумочці, але забезпечує комфортні умови для проведення гігієнічних процедур у дорозі. Такий продукт часто використовують для дітей, якщо немає можливості помити малюка.

Вологі види туалетного паперу від відомих торгових марок схвалені дерматологами. Виріб можна змивати в унітаз на відміну від звичайних вологих серветок. Продукт — м'який, делікатний, PH-нейтральний для шкіри, тому не викликає подразнення. Але варто зазначити, що і ціна на нього вища, ніж на сухі аналоги.

З яких видів сировини виготовляють туалетний папір

Якщо ціна туалетного паперу влаштовує, споживач, скоріш за все, звертає увагу на інший важливий параметр продукту — його м’якість. Чим м’якіший папір, тим приємніший він до тіла. На м’якість виробу впливає сировина, з якої він виготовлений. Ось які матеріали використовують виробники.

Целюлоза

Туалетний папір із первинної сировини — це продукт, зроблений із 100% вибіленої хвойної або листяної целюлози. Такий виріб коштує дорожче за сірий, але і якість зазвичай має вищу. Це м’який і ніжний туалетний папір, що добре вбирає вологу, легко розчиняється у воді, не засмічує каналізацію.

Які переваги туалетного паперу з целюлози:

  • натуральна та екологічно чиста сировина;
  • безпечний, не містить шкідливих домішок;
  • м’який і водночас міцний;
  • повністю розчиняється у воді;
  • має прекрасні властивості щодо вбирання вологи;
  • привабливий вигляд;
  • може мати різну кількість шарів.

Туалетний папір із первинної сировини має лише два недоліки — це вирубка лісів для його виробництва і вища за сірий аналог вартість.

Макулатура

Туалетний папір із вторинної сировини — це продукт, що виготовляють із відходів різного паперу та картону, як-от газети, листівки, журнали, книги тощо. Завдяки повторному використанню паперових матеріалів виробники можуть встановити невисоку ціну на кінцевий продукт.

Недорогий туалетний папір може бути як сірим, так і достатньо світлим. Також він може відрізнятися привабливим виглядом і відносною м’якістю. На ці параметри впливають обладнання для виробництва і якість сировини. При виготовленні паперу з макулатури продукт обов’язково очищають від шкідливих домішок.

Переваги туалетного паперу з вторинної сировини:

  • досить добре вбирає вологу;
  • непогано розчиняється у воді;
  • має доступну вартість;
  • для виробництва не вирубають дерева, а здійснюється утилізація макулатури.

Не всім подобається сірий туалетний папір, адже, попри свої переваги, він має і недоліки. Зазвичай такий виріб має невисоку міцність, більші щільність і шорсткість, тому не такий делікатний для шкіри, як білий. Сірий папір також не такий привабливий, як дорожчі аналоги.

Змішана сировина

Туалетний папір зі змішаної сировини виготовляють із суміші целюлози та макулатури. Це дозволяє виробнику зменшити витрати на виробництво продукту, але при цьому зберегти його досить високу якість.

Переваги туалетного паперу зі змішаної сировини:

  • м’який на дотик;
  • досить добре вбирає вологу;
  • має високу міцність;
  • середня вартість;
  • при виготовленні утилізується макулатура та зменшується вирубка лісів.

Цей туалетний папір виступає як щось середнє між продуктами з целюлози та макулатури. Якщо Вам потрібне оптимальне співвідношення ціни та якості, це гарний варіант.

Як вибрати туалетний папір: основні критерії

Якщо говорити про справді якісний туалетний папір, то він повинен мати три важливих ознаки. Продукт виготовляється із целюлози, має малюнок на папері задля підвищення міцності, а також здатен вбирати краплю води не більше, ніж за 5 секунд. Останнє можна перевірити, вже придбавши продукт.

Якщо Ви лише на етапі вибору якісного туалетного паперу, радимо звернути увагу на наступні характеристики продукту.

Тип рулону

Туалетний папір відрізняється багатьма параметрами. Один із них — тип рулону. Ось які варіанти пропонують виробники:

  • аркуші. Це туалетний папір не в рулоні, а у вигляді окремих аркушів. Прихильники такого продукту відзначають зручність користування, адже не потрібно відмотувати серветку в рулоні та відривати її. Такий виріб виготовляють з якісного та цупкого матеріалу. Туалетний папір аркушами використовують переважно у громадських закладах, як-от кафе, ресторани, торгові центри, кінотеатри тощо;
  • класичний рулон. Це звичайний туалетний папір у рулонах стандартного розміру. Його використовують удома або в офісі з невеликою кількістю людей. Він простий в експлуатації, може мати перфорацію або не мати;
  • джамбо. Головна відмінність туалетного паперу джамбо від класичного варіанту — розмір рулону. Виріб оснащений рулоном збільшеного формату. Щоб було зручно користуватися, його потрібно закріпити на тримач. Туалетний папір джамбо підходить для громадських закладів, не доведеться часто змінювати рулони.

Вибирати тип рулону туалетного паперу слід залежно від того, де буде використовуватися продукт.

Колір

Колір туалетного паперу зазвичай вибирають виключно з естетичних міркувань. Комусь подобається білосніжний, іншим — жовтий або блакитний. Ще в когось ванна оформлена в рожевих тонах, тому й туалетний папір вони купують рожевий.

В асортименті можна знайти туалетний папір різного кольору:

  • білий. Туалетний папір білосніжного кольору виготовляють із целюлози. Головне, переконатися, шо його не відбілюють шкідливими засобами, тому варто вибирати продукт надійного виробника;
  • сірий. Сірий туалетний папір завжди виготовлений із вторинної сировини. Він недорогий, але не такий приємний до тіла, як його кольорові аналоги;
  • кольоровий. Туалетний папір може бути жовтим, блакитним, рожевим, зеленим тощо. Відомі торгові марки використовують безпечні барвники, що не шкодять здоров’ю.

Кількість шарів

Щоб не доводилося згортати туалетний папір в кілька разів під час використання, краще вибирати продукт із багатошаровою основою. Однак варто звернути увагу й на щільність паперу, адже дво- або тришаровий папір не завжди товщий за одношаровий.

Ось що пропонують виробники:

  • одношаровий — такий туалетний папір зазвичай виготовляють із вторинної сировини;
  • двошаровий — виготовляють переважно з первинної сировини;
  • тришаровий — тришаровий туалетний папір також роблять із целюлози.

Кількість шарів також може впливати на вартість кінцевого продукту. Зазвичай ціни на тришарові або 4-шарові пропозиції вищі, ніж на вироби з меншою кількістю шарів. Щоб переконатися у справедливості ціни, варто звернути увагу й на інші параметри продукту.

Розмір аркуша і довжина рулону

Усі види туалетного паперу також відрізняються між собою загальною довжиною та висотою рулону. Зазвичай об’ємний рулон містить у собі більше паперу. Хоча потрібно перевіряти і те, наскільки пухкий папір і настільки туго він змотаний.

У середньому довжина рулону багатошарового туалетного паперу складає від 11,5 до 16 метрів. Якщо мова йде про сірий туалетний папір, його довжина може досягати й 65 метрів. Висота рулону зазвичай складає 90 мм. Перфорований туалетний папір може мати різну ширину аркуша — від 110 до 140 мм. Також у рулоні може бути різна кількість серветок — у середньому від 115 до 145 штук.

Перфорація

Ще один параметр, що робить використання туалетного паперу зручнішим, — це наявність перфорації. Перфорацією позначають лінію відриву аркуша, а зустрічається вона переважно в рулонах паперу, виготовленого з целюлози. Перевага полягає в тому, що можна швидко та легко відірвати рівно стільки аркушів, скільки треба.

Тиснення

На туалетному папері з целюлози часто можна побачити різноманітне тиснення. Воно виконує не лише декоративну функцію, а й також виступає як кріплення між шарами паперу. До того рельєфний папір краще вбирає вологу, ніж звичайний гладкий. Тиснення може бути різним: квіти, зірки, візерунки тощо.

Гільза

Сірий туалетний папір найчастіше намотаний без внутрішньої втулки, тому його неможливо закріпити на спеціальний тримач. Дорожчий аналог із целюлози обов’язково має «гільзу». Завдяки цьому його можна зручно прикріпити.

Кількість рулонів в упаковці

Якщо є потреба у великій кількості туалетного паперу, є сенс придбати велику упаковку, щоб не довелося надто швидко поповнювати запаси. Великі пакування стануть у пригоді для сім’ї з кількома дітьми або в офісі, де працює багато людей. Таке рішення буде корисним і для громадських закладів. До того ж купівля збільшеної упаковки зазвичай дозволяє заощадити кошти.

При бажанні можна купити й один рулон туалетного паперу, але зазвичай така можливість є лише для недорогого продукту із вторинної сировини. Туалетний папір із целюлози продається в пакунках на кілька штук. Упаковка зазвичай містить від 4 до 24 рулонів.

При виборі туалетного паперу варто звернути увагу й на тип пакування. Якщо це паперова упаковка, волога може пошкодити товар. Тому краще віддавати перевагу поліетиленовому пакунку.

Ароматизатор

Ароматизований туалетний папір має досить високий попит серед споживачів, адже дарує відчуття свіжості у ванній кімнаті. Не варто хвилюватися, що такий продукт може бути шкідливим для здоров’я, адже виробники в більшості випадків використовують натуральні засоби для надання певного аромату виробу. До того ж ароматизатор наносять лише на втулку, а не на сам папір.

Який туалетний папір вибрати для дітей

Для безпечної та якісної гігієни дитини слід вибирати максимально м’який і ніжний туалетний папір, виготовлений із натуральної сировини без шкідливих домішок. Такий виріб обов’язково має бути гіпоалергенним, при цьому він може мати або не мати ароматизатор.

Для дітей також випускають вологий туалетний папір. Він стане у пригоді в довгій поїздці або під час відпочинку на природі, коли немає можливості помити дитину. Папір м’яко очищає чутливу шкіру, залишаючи відчуття свіжості. Вологий туалетний папір можна змивати в унітазі, адже матеріал, з якого він зроблений, добре розчиняється у воді й не засмічує каналізацію.

Дитячий туалетний папір з особливими малюнками варто купити для дитини, що вчиться сама ходити на горщик. Так їй буде цікавіше опановувати правила особистої гігієни й буде більше бажання досягнути самостійності.

Як самостійно безпечно ароматизувати туалетний папір

Якщо Ви знайшли ідеальний туалетний папір, але виробник не пропонує той самий варіант, але з ароматизатором, Ви можете самостійно надати виробу певного аромату. Зробити це нескладно й витрат великих не знадобиться.

Щоб ароматизувати папір тим запахом, що Вам подобається, потрібні туалетний папір і пляшечка ефірної олії з ароматом хвої, апельсина, лаванди тощо. Пару крапель олії потрібно нанести на внутрішню частину «гільзи». Важливо використати невелику кількість рідини й не наносити її на сам папір.

Коли рулон буде крутитися при відриві аркушів, приємний аромат розноситиметься по приміщенню. Приблизно раз на тиждень процедуру потрібно повторювати. Так у вашій ванній кімнаті завжди буде улюблений аромат ефірної олії.

Заключення

При виборі туалетного паперу варто орієнтуватися не на попит споживачів і популярність певного продукту, а на власний комфорт. Якщо Вам подобається ароматизований варіант, шукайте продукт із приємним ароматом. Якщо маєте надто чутливу шкіру, вибирайте максимально м’який туалетний папір із натурального матеріалу. Саме так Ви знайдете ідеальний для Вас туалетний папір, який повністю влаштовуватиме за своїми характеристиками.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Який можна купити білий туалетний папір недорого?

✅ Які є у продажу варіанти багатошарового туалетного паперу?