0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Ганчірки для прибирання: види та властивості

06.02.2023

 Вступ.

1. Застосування серветок для прибирання: для чого знадобляться.

2. Види матеріалів ганчірок для прибирання.

3. Як вибрати якісні ганчірки для прибирання: на які параметри звернути увагу.

4. Як часто потрібно змінювати серветку для прибирання.

5. Як збільшити термін служби ганчірки для прибирання.

Заключення.

Прибирання стає все простішим і приємнішим. Щоб полегшити цей процес, виробники створили великий вибір господарського приладдя, зокрема ганчірки для прибирання. Серветки призначені для різних потреб і допомагають швидше та легше зробити дім чистим і затишним. Розказуємо все про серветки для прибирання, які вони бувають і як вибирати цей продукт.

Застосування серветок для прибирання: для чого знадобляться

Враховуючи широкий асортимент ганчірок для прибирання, можна знайти потрібний різновид для будь-яких потреб. Обійтися однією серветкою не вийде. Адже одна буде добре витирати пил, а інша краще впорається з розводами на дзеркалі тощо. Якщо все ж шукаєте універсальний варіант, краще за все вибрати продукт із нетканої мікрофібри або бамбука. Також слід пам’ятати, що ганчірки з целюлози та віскози можуть добре заміняти одна одну.

Для миття підлоги

Прибирання підлоги повинно бути сухим і вологим. Спочатку прибирається пил і дрібне сміття, потім підлогу миють вологою ганчіркою. За потреби фінішним етапом може бути витирання поверхонь насухо.

Щоб якісно помити підлогу з ламінату, лінолеуму або керамічної плитки, зокрема плінтуси або шви на плитці, потрібно вибрати ганчірку великого розміру, що має ефективну вологовбиральну здатність. Оптимальний варіант — мікрофібра або віскоза.

Для миття вікон і дзеркал

Миття скляних і дзеркальних поверхонь передбачає кілька етапів. Окремо потрібно вимити віконну раму, окремо — скло. При митті скляних поверхонь не можна використовувати ганчірки з жорсткою структурою. Спочатку варто скористатися серветкою з хорошим вбиранням вологи, щоб змити сильний бруд. Потім можна відполірувати вікно або дзеркало до блиску сухою ганчіркою та засобом для скла.

Для миття вікон і дзеркал можна використовувати ганчірку середнього розміру. Оптимальний матеріал — віскоза, латекс, мікрофібра.

Для прибирання на кухні

Щоб впоратися з жиром, залишками їжі, розлитою водою на кухні, знадобиться ганчірка з целюлози або бамбука. Ці серветки добре вбирають вологу й допомагають легше видалити складні забруднення як із спеціальним засобом, так і без нього.

Для витирання пилу

Доглядати за побутовою технікою потрібно обережно, не використовуючи вологі серветки, оскільки вона може пошкодити прилади. Для такого прибирання підходять невеликі або середні сухі серветки. Для витирання пилу з меблів вони також стануть у пригоді. Оптимальним рішенням у такому разі стануть віскозні ганчірки або серветки з мікрофібри.

Для полірування меблів, сантехніки, посуду

Що мати поверхні, що блистять, варто використовувати серветку з мікрофібри для полірування. Цей виріб не залишає ворсинок, бруду та розводів на полірованій поверхні. Серветка зроблена з делікатного матеріалу й не має швів, тому не залишає подряпин. Нею можна полірувати кришталевий посуд, столове приладдя, каструлі, кухонну побутову техніку, сантехніку тощо. Також вона буде корисною для догляду за шкіряними меблями або оббивкою авто.

Для миття посуду

Посуд можна мити не лише губками, а й спеціальними серветками. Якісно очистити тарілки, миски, ложки, каструлі може ганчірка, виготовлена з матеріалу бамбук. Вона не вбирає в себе жир і неприємний запах, а також не стає розсадником мікробів.

Види матеріалів ганчірок для прибирання

Серветки для прибирання виготовляють із різноманітних матеріалів. Якщо немає часу довго розбиратися в темі, можна скористатися наступними підказками, для якого завдання який матеріал найкраще підходить:

  • миття підлоги — віскоза;
  • видалення пилу на меблях — мікрофібра;
  • витирання кахлю та сантехніки — целюлоза;
  • миття скляних і дзеркальних поверхонь — мікрофібра;
  • прибирання побутової техніки — мікрофібра або універсальні серветки;
  • видалення складних забруднень на кухні — бамбук, целюлоза, безворсове неткане полотно.

А тепер розкажемо докладніше про кожен матеріал, з якого виготовляють якісні ганчірки для прибирання дому.

Бавовна

Бавовняна серветка для прибирання — вибір тих, хто турбується про екологію. Вона не шкодить довкіллю, адже виготовлена зі 100% біорозкладного та нефарбованого матеріалу. Її можна просто викинути у звичайне сміття.

Екологічно чисті серветки з бавовни використовують для видалення бруду та вбирання води. Вони знадобляться для повсякденної роботи на кухні, під час прибирання дому, для миття кахлю та побутової техніки, для полірування фурнітури тощо.

Особливості серветок із бавовни:

  • універсальне використання;
  • натуральний матеріал;
  • не шкодять екології;
  • м’які та приємні на дотик;
  • добре вбирають вологу.

Мікрофібра

Ганчірки з мікрофібри — одне з найпопулярніших рішень для прибирання дому. Цей матеріал складається з поліаміду та поліестеру і здатен проникати в поглиблення, ретельно збирати та видаляти пил.

Серветки з мікрофібри вважають універсальними. Делікатний матеріал не пошкоджує поверхню, але при цьому працює як шкребок, видаляючи навіть досить складні забруднення.

Мікрофібра може мати різну щільність і довжину ворсу. Для протирання скла та дзеркал, екранів телевізора та комп’ютера варто вибрати серветку з коротким ворсом. Якщо потрібно ефективно прибрати пил удома, з цим впорається мікрофібра з довгим ворсом. Для вологого прибирання найкраще використовувати ганчірки з високою щільністю матеріалу: вони добре вбирають рідину.

Мікрофібра довговічна у використанні, адже її можна прати. Якщо серветка забруднилася після прибирання, достатньо випрати її в машинці при температурі води 60 градусів. Ганчірка з мікрофібри витримує 200–300 циклів прання.

Особливості серветок із мікрофібри:

  • чистять будь-які поверхні;
  • видаляють жир;
  • довговічні у використанні;
  • не залишають ворсинок у сухому вигляді;
  • можна прати в машинці, швидко сохнуть.

Бамбук

Крім бавовни, для екосвідомих споживачів виробники пропонують також ганчірки з бамбука. Такі серветки — натуральні, мають антибактеріальні властивості, приємні на дотик і міцні. Матеріал витримує до 500 циклів прання. Бамбуковими серветками можна мити посуд, видаляти пил і бруд. Вони підходять для тих, хто має алергію. Не вбирають неприємний запах, легко справляються з жиром навіть без використання мийного засобу.

Особливості серветок із бамбуку:

  • міцний і якісний матеріал;
  • натуральна складова;
  • довговічність;
  • легко відмивають жирні плями;
  • не вбирають запахи;
  • можна мити посуд;
  • вигідна ціна.

Целюлоза

Целюлозні серветки — ідеальне рішення, коли потрібно швидко зібрати розлиту воду. Ганчірки з цього матеріалу продаються вологими: без води вони висихають і твердіють, а це виключає розмноження бактерій. Використовувати серветку потрібно, попередньо змочивши її водою.

Ганчірки з целюлози добре підходять для прибирання кахлю та сантехніки: вони чудово справляються з видаленням вапняного та мильного нальоту. Після використання серветку потрібно прополоскати в мильному розчині.

Особливості серветок із целюлози:

  • добре вбирають воду;
  • твердіють у сухому вигляді й перешкоджають розмноженню бактерій;
  • можна використовувати без мийних засобів;
  • ефективно відчищають сантехніку та кахель.

Як вибрати якісні ганчірки для прибирання: на які параметри звернути увагу

Оскільки виробники пропонують великий вибір ганчірок для прибирання, розібратися в цьому асортименті буває досить складно. Як вибрати саме ті серветки, які будуть добре очищувати поверхні та справлятися з поставленими завданнями? Перш за все, потрібно визначити, яку мету Ви переслідуєте. Найчастіше компанія-виробник вже на упаковці маркує свій товар, щоб його було легше знайти для конкретної потреби, наприклад, для миття скла, для видалення пилу тощо. Тому, перш за все, визначте мету та вивчіть пакування продукту.

На які ще параметри слід звернути увагу, коли потрібно купити ганчірки для прибирання:

  • виробник і країна — в асортименті нашого інтернет-магазину є серветки для прибирання виробництва Польща, Україна, Туреччина, Китай. Українські та іноземні виробники пропонують якісні товари за демократичними цінами. Вдалим співвідношенням цих параметрів можуть похвалитися бренди Gosia та Amigo;
  • матеріал — ганчірки для прибирання виготовляють із мікрофібри, віскози, целюлози, бавовни та інших матеріалів. Щоб визначити, який саме підходить для потрібного Вам виду робіт, прочитайте опис на упаковці продукту, або ж перегляньте інформацію про різні види матеріалів для серветок, подані вище;
  • розмір — серветки для прибирання виготовляють у різних розмірах. Великі стануть у пригоді, коли потрібно захопити якомога більшу площу, наприклад, як у ситуації з миттям підлоги, адже так із завданням можна впоратися швидше. Середні ганчірки підходять для видалення пилу, миття поверхонь на кухні, миття вікон і дзеркал тощо. Відносно невеликі серветки використовують для протирання сантехніки, полірування меблів і техніки та для інших потреб;
  • кількість серветок у пачці — одна ганчірка в упаковці зазвичай призначена для конкретного типу робіт, тоді як пакування з кількома серветками частіше бувають універсальними. Якщо Ви багато прибираєте, розгляньте варіант покупки упаковки на 3–10 штук;
  • ціна — ціни на ганчірки для прибирання залежать від виробника, матеріалу, розміру, кількості серветок в упаковці. Торгові марки Gosia та Amigo випускають недорогі продукти високої якості.

Зверніть увагу, якщо Ви шукаєте серветки для прибирання, що не шкодять довкіллю, шукайте ганчірки з маркуванням «еко» або «біорозкладні». Такий продукт призначений для свідомих споживачів, які цінують сучасне приладдя для підтримання чистоти в домі, однак не хочуть цим зашкодити природі.

Як часто потрібно змінювати серветку для прибирання

Будь-які ганчірки для прибирання потрібно вчасно змінювати, інакше вони можуть стати розсадником шкідливих бактерій. Оптимальний термін використання — всього 2 тижні. Особливо якщо мова йде про серветки, які контактують з водою.

Якщо Ви використовуєте ганчірки для миття посуду або прибирання кухні, вчасно викидайте їх і беріть нові. Також не завадить пам’ятати наступні правила:

  • використовуйте кілька серветок — поки одна просохне, Ви зможете користуватися іншою. Важливо просушувати ганчірки, адже саме у вологості розмножуються мікроби;
  • щоб не хвилюватися про те, що у вологій ганчірці розповсюджуються бактерії, вибирайте за можливості бамбукові серветки, адже вони мають антибактеріальну властивість;
  • після використання ганчірку потрібно добре промити, бажано з мийним засобом або звичайним милом, потім вичавити з неї зайву воду і розкласти сушитися на сухій поверхні;
  • щоб серветки швидко просушувалися, заведіть спеціальний органайзер для такого господарського приладдя;
  • ганчірки з мікрофібри вчасно вкидайте у прання — якщо їх регулярно прати при високій температурі, вони не зможуть нашкодити здоров’ю.

Запам’ятайте, що раз на два тижні Вам потрібно змінювати серветки на нові й не шкодуйте викидати у сміття ганчірку, що вже відслужила свій термін.

Як збільшити термін служби ганчірки для прибирання

Чи можна продовжити термін служби серветок для прибирання, щоб при цьому не нашкодити здоров’ю і підтримувати чистоту в домі на належному рівні? Якщо правильно доглядати за ганчірками, вони зможуть послужити довше.

Якщо Ви відмили бруд на кухні або у ванній, не потрібно залишати серветку в такому вигляді. Вона повинна бути чистою, віджатою та розстеленою для висихання. Правильно вибране місце для зберігання ганчірок дозволяє швидко знайти потрібне приладдя для прибирання, а також подовжує їх термін служби. Не складайте мокрі серветки одна на одну, так вони повноцінно не висохнуть. Підберіть зручні органайзери, вішалки, прищіпки тощо.

Целюлозні серветки можна використовувати для прибирання лише у вологому вигляді. Слідуйте цим рекомендаціям. Якщо Ви будете використовувати таку ганчірку сухою, вона може потріскатися або зламатися, що унеможливлює подальшу експлуатацію.

Щоб довше служили ганчірки з мікрофібри, періть їх регулярно у пральній машинці. Для цього використовуйте температурний режим до 60 градусів. Також ці серветки можна прати вручну в теплій воді з мийним засобом, замочивши їх у цьому розчині приблизно на півгодини. При дуже високій температурі прати серветки з мікрофібри не можна. Те саме стосується прасування.

Подовжити термін використання ганчірки може також дезінфекція оцтом. Бактерії гинуть у кислому середовищі, тому використовуйте для цього звичайний оцет. Якщо дезінфікувати таким способом серветки кожні 3 дні, то їх строк служби можна подовжити на пару тижнів.

Ось як потрібно дезінфікувати ганчірки:

  • Сполосніть тканинні серветки під проточною водою.
  • Покладіть їх у контейнер і залийте достатньою кількістю оцту, трішки розбавивши розчин водою.
  • Щільно закрийте контейнер і поставте його в холодильник мінімум на півгодини, краще на ніч.
  • Через півгодини або більше злийте розчин і промийте ганчірки водою.

Коли ганчірки вичерпають свій ресурс, викидайте їх. Польські бренди Gosia та Amigo пропонують недорогу і якісну продукцію, тому Ви завжди можете придбати нову упаковку серветок за доступною ціною.

Заключення

Час ганчірок із старого одягу давно минув. Зараз можна прибирати ефективно та швидко за допомогою зручних серветок для різних потреб. Користуйтеся пропозиціями виробників господарських товарів, щоб зробити догляд за домом комфортнішим і легшим. Універсальні та спеціальні ганчірки для прибирання стануть надійними помічниками у підтриманні чистоти у власній оселі.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Для яких робіт удома можуть знадобитися ганчірки для прибирання?