0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Як організувати дозвілля дитини на літніх канікулах, якщо дитина не їде в табір

31.05.2023

1. Вступ.

2. Дозвілля на вулиці.

3. Дозвілля вдома.

4. Розвиток і читання.

5. Як батькам цікаво проводити час із дитиною на канікулах.

6. Поради психолога для батьків школяра на літні канікули.

7. Заключення.

Літо — прекрасна пора, коли діти нарешті можуть розслабитися, закинути подалі шкільні ранці та на повні груди вдихнути аромат свободи. Попереду три місяці, за які потрібно набратися сил і добре відпочити перед новим навчальним роком.

Цим літом дитячі табори працюватимуть не у всіх регіонах, тому перед батьками постає питання, як організувати дозвілля дитини в умовах міста. Якщо і ваш школяр проведе всі канікули вдома, ця стаття точно виявиться для Вас корисною. Ловіть ідеї, чим зайняти дитину влітку.

Дозвілля на вулиці

Уранці та ввечері, коли не надто сильна спека, дитині корисно перебувати по кілька годин на свіжому повітрі. Чим у цей час може зайнятися дитина?

Ігри з м’ячем

І хлопці, і дівчата люблять поганяти в м’яча на вулиці. Комусь подобається футбол, хтось любить закидати м’яча в баскетбольний кошик, іншим більше до вподоби волейбол. Можна спробувати всі ігри, головне — мати спортивний м’яч. Командні ігри корисні для дітей, адже це не тільки фізичне навантаження, яке потрібне всім, а й навчання взаємодії з іншими.

Скакалки та резинки

Здавалося б, ці ігри залишились у минулому. Однак батьки можуть розказати з яким захватом вони стрибали на скакалці у дворі або грали «в резинку». Це точно зацікавить дитину й вона теж захоче спробувати таку гру. Купіть їй резинку або скакалку та відпустіть на вулицю гуляти з іншими дітьми.

Водяний бій

Коли надворі спека, немає кращої гри для дітей будь-якого віку, ніж водяний бій. Придбайте кілька водяних пістолетів — і дитячій радості не буде меж. Це не тільки весела гра, а й один із способів загартування, адже вода в пістолетах зазвичай прохолодна.

Бокс

Дитина пересиділа за комп’ютерними іграми? Розім’ятися та випустити надлишок енергії допоможе бокс. І для цього не потрібно бити один одного. Достатньо замовити боксерський набір: грушу та рукавички. Якщо ви живете у приватному будинку, повісьте у зручному місці на вулиці боксерську грушу та дайте дитині боксерські рукавички. Місце для зняття напруги готове!

Катання

Скейт, ролики, велосипед, самокат звичайний або електросамокат — чудовий варіант дозвілля на канікулах. Перш ніж дитина помчить кататися, обов’язково обговоріть із нею правила безпеки. Домовтеся, де можна кататися, а куди їздити не можна. Наприклад, можна кататися тільки у своєму мікрорайоні. Поясніть, що через дорогу потрібно транспорт переводити й ні в якому разі не переїжджати проїжджу частину. Забезпечте дитину відповідним захистом: наколінниками, налокітниками, шоломом, рукавичками, якщо потрібно.

Пам’ятайте, що дитині важливо пізнавати навколишній світ, тому не потрібно запирати її у квартирі на цілий день. Дітям шкільного віку потрібно гратися з ровесниками, самостійно знайомитися, налагоджувати дружні стосунки, а не спілкуватися тільки з батьками або з бабусею, яка глядить дитину на час відсутності мами й тата.

Дозвілля вдома

Удень, коли на вулиці стає надто спекотно для того, щоб гуляти, або, навпаки, задощило, можна організувати дозвілля і вдома. Це не означає, що весь цей час школяр повинен провести за іграми в комп’ютері або за переглядом мультфільмів по телевізору. Є багато варіантів, чим зайнятися як самому, так і з друзями або рідними, якщо вони вдома.

Досліди та експерименти

Українські виробники пропонують великий вибір наборів для дослідів і експериментів. Для того щоб провести цікавий дослід, не доведеться самому шукати потрібні предмети: у наборі вже є все необхідне. При купівлі експериментів варто звернути увагу на вікові позначки, щоб не вибрати надто складне завдання для дитини. В асортименті є набори на будь-які інтереси: домашня лабораторія, проведення розкопок, хімічні дива, створення вогняного напису, досліди з фізики тощо.

Оригінальні вироби своїми руками

Щоб навчити дитину створювати щось цікаве своїми руками, теж не потрібно надто багато: просто купити набір для творчості. Такі набори доступні у великому асортименті й передбачають різни види діяльності:

Дитина може спробувати себе в різних видах творчості, щоб зрозуміти, що саме їй до душі. Коли вона визначиться, можна докупити знаряддя або вибрати набір, по якому вона ще не створювала виріб у вподобаній техніці.

Малювання

Для малювання можна знайти вдома все необхідне, адже фломастери, альбом, кольорові олівці або фарби зазвичай є в кожної дитини, яка ходить до школи й має уроки мистецтва. Поспішаючи на роботу, можна дати сину чи дочці завдання намалювати родину або створити гарну листівку для бабусі тощо.

Один із варіантів малювання, який подобається багатьом дітям, — це картини по номерах. Таке заняття може надовго захопити дитину й вона навіть не помітить, як промайне час. Головне, вибрати сюжет, який їй сподобається, а також звернути увагу на рівень складності.

Пазли

Цю освітню гру діти сприймають за розвагу, тому завжди радо складають маленькі деталі у велику картину. Граючись, дитина розвиває посидючість, терпіння, уважність, акуратність. Пазли позитивно впливають на дрібну моторику рук, що корисно для гарного почерку. Складання картин із дрібних елементів — це також розвиток логіки та мислення.

Щоб було цікаво складати пазли, підберіть красиву картинку та кількість деталей, яка не виявиться надто складною для дитини певного віку. Пазли можуть бути картонними, дерев’яними або магнітними.

Розвиток і читання

Учителі вважають, що навчання на літніх канікулах не повинне повністю припинятися. На їхню думку, батьки мусять стежити, щоб дитина щодня приділяла час повторенню пройденого в попередньому навчальному році матеріалу. Учителів зрозуміти можна, адже їм буде легше працювати з учнями, які не забули вивчене за літо.

Психологи ж кажуть, що не варто перегинати палицю й завантажувати навчанням дитину ще й на літніх канікулах. Вони закликають батьків дати дітям повноцінно відпочити та набратися сил. Для порівняння просять уявити, що мама чи тато пішов у відпустку, але все одно мусить щодня годину-дві приділяти роботі. Напевно, більшість дорослих не будуть у захваті від такого «відпочинку».

Між цими двома думками важливо не загубитися та знайти «золоту середину». Навчання можна подавати в максимально легкій та ігровій формі. Тоді дитина все ж повторюватиме матеріал, але й не буде перевантажена навчанням.

Як навчати та розвивати школяра на літніх канікулах:

  • купіть великий глобус або карту світу та поставте (прикріпіть) на видному місці. Перед сном можна розглядати з дитиною країни та мріяти, куди ви поїдете наступним літом;
  • читайте сину чи дочці перед сном. Навчитися уважно слухати художню літературу не менш важливо, ніж читати її самостійно. У кінці можна обговорити сюжет, поставити додаткові запитання. Як варіант, можна також попросити дитину почитати вам перед сном, напевно, їй сподобається ця батьківська роль;
  • щоб заохотити дитину читати самостійно, купуйте їй книги на цікаві теми відповідно до її віку. Якщо потрібно прочитати літературу, яку задали на літо, можна чергувати читання із прослуховуванням аудіокниг, так процес буде йти швидше та легше;
  • купуйте цікаві наочні посібники, з якими дитина точно захоче дізнаватися нове. Виділяйте по 1–2 сторінки на день, щоб не відбити інтерес у школяра;
  • збирайте рослини для гербарію й підписуйте назви, використовуючи спеціальний застосунок на телефоні — так дитина сама хотітиме швидше знайти нову квітку чи дерево.

Що не варто робити батькам під час розвитку дитини на канікулах

Якщо Ви точно націлені на навчання та розвиток своєї дитини й під час літніх канікул, потурбуйтеся про те, щоб це не вплинуло на неї негативно. Запам’ятайте, що робити не можна:

  • не примушуйте займатися, не пояснивши для чого це дитині, інакше вона виконуватиме завдання механічно — таке навчання принесе мало користі;
  • не сваріть, якщо у школяра щось не виходить, інакше жага до знань скоро зовсім зникне;
  • не підганяйте та не контролюйте надмірно процес — це викликає протест і небажання займатися, адже дитина шкільного віку все більше прагне до самостійності;
  • не вимагайте більше, ніж ваш син чи дочка в силах зробити, адже на канікулах вони розслабляються і це нормально, що думати над розв’язанням задачі стає важче, тому краще виконувати менше завдань, але робити їх якісно;
  • не забороняйте гуляти без зробленого завдання — дитині на канікулах не потрібно заслуговувати відпочинок, вона вже його заслужила, пропрацювавши цілий навчальний рік;
  • не ігноруйте бажання, вчіться домовлятися та враховувати думку дитини, щоб це не переросло в образи та складні стосунки.

Дотримуйтеся цих рекомендацій, щоб навчання та розвиток на канікулах були в радість усім: і малим, і дорослим.

Як батькам цікаво проводити час із дитиною на канікулах

Школярі завжди з нетерпінням чекають літа й довгих канікул і одна з причин — це бажання проводити час із батьками разом. Не за виконанням домашнього завдання, а гуляючи в парку, відвідуючи цікаві місця, переглядаючи фільми й загалом цікаво проводячи вільний час.

Якщо є можливість взяти відпустку влітку, ви зможете провести більше часу разом. І навіть без подорожей у дитини залишаться приємні спогади про літні канікули, якщо вона займалася чимсь цікавим із батьками. То що ж такого можна поробити з дитиною влітку?

Приготуйте смаколики

Ви можете разом спекти улюблений торт із свіжою полуницею або малиною. Улітку буде чудовим рішенням проекспериментувати над рецептами морозива. І все, що треба, — це вершки, молоко, цукор, а також за бажанням ягоди. Готове морозиво можна їсти разом прямо з контейнера, переглядаючи сімейний фільм.

У спеку також можна приготувати лимонад. Якщо попередньо заморозити воду в пакетиках для льоду й додати потім заморожені кубики в напій, такий лимонад смакуватиме якнайкраще.

Подивіться фільм

Знайти добірки сімейних фільмів зовсім нескладно. Крім того, до цього теж можна підійти з повчальною метою. Зараз є багато мультфільмів і кінострічок на такі важливі для дітей і підлітків теми, як булінг, залежність від гаджетів, труднощі у навчанні, цінність життя, любов до тварин, дружба тощо. Перегляд у колі сім’ї буде задоволенням, а потім можна обговорити фільм і те, як кожен член родини його сприйняв і зрозумів.

Пограйте в настільні ігри

Як весело провести час, коли на вулиці зіпсувалась погода? Звісно ж, пограти в настільні ігри. Позмагайтеся, хто розумніший в «Ерудиті», або, хто кмітливіший у «Крокодилі» чи «Хто я?». Або придбайте нову для всіх гру, в яку ви ще жодного разу не грали.

Влаштуйте квест

На вихідних або у відпустці влаштуйте для дитини квест із маленькими подарунками. Це можуть бути якісь дрібнички або сувеніри, які також принесуть радість. Якщо є можливість, краще проходити квест на вулиці. Підказки можна ховати в деревах, під лавками, на гойдалках, на стовпі тощо.

Відвідайте музей чи галерею

Літо — вдала пора, коли нарешті можна відвідати ті місця, на які завжди не вистачало часу. Дізнайтеся, які музеї, галереї, театри є в місті і запитайте в дитини, куди саме їй хотілося б сходити. Головне, не перестаратися й не водити дитину по музеях щодня. Раз на 1–2 тижні буде цілком достатньо.

Досліджуйте рідне місто

Багато людей живуть в одному місті роками, але не знають ні цікавих фактів про нього, ні місць, які обов’язково варто відвідати. На канікулах можна знайти час, щоб дослідити рідне місто. Чудове рішення — піти на екскурсію з гідом як туристи. Можна і просто з’їздити в райони, де ніколи не бували, погуляти в новому парку, подивитися на пам’ятники та пошукати передісторію їх появи.

Відпочивайте активно

Музеї, галереї та екскурсії — це чудово та корисно, але важливо чергувати їх з активним відпочинком. Це може бути поїздка в парк атракціонів, прогулянки на конях у лісі, лазіння в мотузковому парку, поїздки на велосипедах на річку всією сім’єю з влаштуванням пікніку. Якщо немає поряд річки, можна поїхати в аквапарк або басейн.

Готуйтеся до школи

Мова йде не про те, щоб вчити разом уроки, а про більш приємне для дитини заняття — вибрати нові канцтовари. Діти люблять купувати нове приладдя для школи: яскраві лінійки, зошити з красивими обкладинками, прикольні ручки, пластилін, фарби, підстругачки, олівці та безліч іншого. Окремий вид задоволення — шукати новий рюкзак.

Влаштуйте челендж

Разом із дитиною виберіть завдання. Змагатися таким чином значно приємніше, ніж привчати себе до нової звички самостійно. Протягом 21 дня можна спробувати щодня робити зарядку зранку, повноцінно снідати, випивати 1,5–2 літри води або не дивитися телевізор чи не заходити в соцмережі тощо.

Поради психолога для батьків школяра на літні канікули

Щоб канікули минули із задоволенням для всіх членів сім’ї, варто дотримуватися таких порад психологів:

  • стежте за правильним розпорядком дня дитини;
  • організуйте їй активний відпочинок на свіжому повітрі щодня;
  • не перевантажуйте навчанням, виділяйте на це 30–60 хвилин щодня, але не більше;
  • розмовляйте з дитиною на різні теми та відповідайте на запитання, які її цікавлять;
  • підтримуйте, допомагайте розв’язувати проблеми, якщо вони з’явилися;
  • навчіть дитину письмово фіксувати свої щоденні успіхи та враження;
  • будьте послідовними у вимогах і поважайте дитину;
  • довіряйте, дозвольте робити власні помилки;
  • виявляйте свою любов і дайте зрозуміти, що любитимете дитину за будь-яких обставин.

Заключення

Не забувайте, що Вам не потрібно розважати дитину на канікулах безупинно. Дайте їй час на вільні ігри та дозвілля і можливість понудьгувати, адже саме в такі моменти найкраще розвивається фантазія. Якщо Ви організуєте своїй дитині дозвілля, як у цій статті, ваш школярик ніколи не пожалкує, що не поїхав у дитячий табір, а провів літо вдома з батьками.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✔️ Які посібники вибрати для дитини для навчання влітку?