0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Як організувати комфортне навчання дитини вдома під час воєнного стану

11.05.2023
  1. Вступ.
  2. Робоче місце школяра вдома.
  3. Як допомогти школяреві налаштуватися на навчання вдома.
  4. Баланс між навчанням і відпочинком.
  5. Поради психолога батькам школяра, що навчається онлайн під час війни.
  6. Заключення.

Школа «перемістилась» додому до багатьох дітей. У зв’язку з воєнним станом у деяких регіонах навчання відбувається лише онлайн, в інших — на розсуд батьків: дитина може ходити до школи або вчитися через комп’ютер. Є також заклади, де навчання онлайн і офлайн чергується, наприклад, тиждень через тиждень. Та суть залишається незмінною — дистанційні уроки й досі супроводжують школярів.

Навчатися вдома важче. Щоб якось полегшити дитині дистанційний освітній процес, важливо організувати комфортні умови для цього і поза школою. Мова піде не лише про правильне робоче місце, а й про інші актуальні фактори. Ділимося рекомендаціями, як зробити, щоб дітям було комфортно навчатися вдома під час воєнного стану.

Робоче місце школяра вдома

Навіть у маленькій квартирі та за відсутності окремої дитячої кімнати дуже важливо організувати для школяра індивідуальне робоче місце. Це дисциплінує та налаштовує на продуктивну роботу. Умощуватися ж на дивані або в ліжку на час уроків — означає, мінімізувати користь від навчання.

Стіл і стілець

Найкраще розміщувати письмовий стіл або парту — праворуч від вікна, якщо дитина правша: сонячні промені в такому разі падатимуть зліва. Якщо дитина шульга, стіл ставлять зліва від вікна: світло падає праворуч. У вечірній час важливо мати на столі настільну лампу. Однак вмикати краще за все і маленьку лампу, і основне освітлення в кімнаті, щоб уникнути перепаду освітленості та перенапруження очей.

Батькам важливо потурбуватися не лише про правильне розміщення столу, а й про правильний вибір самих меблів. Це допоможе запобігти появі проблем із хребтом і збереже здорову поставу дитини. При купівлі столу важливо враховувати зріст школяра.

Як вибрати правильний письмовий стіл для навчання вдома по зросту дитини:

  • зріст до 130 см — висота столу 52 см;
  • зріст 130–145 см — висота столу 58 см;
  • зріст 145–165 см — висота столу 64 см;
  • зріст 165–174 см — висота столу 70 см;
  • зріст вище 174 см — висота столу 76 см.

Як вибрати правильний стілець для навчання вдома по зросту дитини:

  • зріст до 130 см — висота стільця 30 см;
  • зріст 130–145 см — висота стільця 34 см;
  • зріст 145–165 см — висота стільця 38 см;
  • зріст 165–174 см — висота стільця 42 см;
  • зріст вище 174 см — висота стільця 46 см.

Якщо немає в планах часто змінювати меблі, оптимальним рішенням стане купити стіл і крісло з регульованою висотою ніжок.

Також важливо звернути увагу на наявність системи зберігання, адже дитині десь потрібно складати підручники, зошити та канцелярське приладдя. Стіл може мати тумбу з дверима, кілька шухляд або відкриті полички. Орієнтуйтеся на власну дитину. Якщо вона легко підтримує порядок у власній кімнаті, можна вибрати стіл із відкритими поличками. Якщо не любить прибирати, краще віддати перевагу тумбі: там можна сховати все, що не хочеться складати красиво.

Обладнання та аксесуари

Для тривалого навчання онлайн важливо забезпечити дитину якісним комп’ютерним обладнанням. Мова не йде про потужні комп’ютери, скоріше, про екран достатнього розміру: з нього повинно бути добре видно навчальний матеріал, який демонструє вчитель.

Діти можуть навчатися за стаціонарними комп’ютерами, ноутбуками, планшетами або смартфонами. Якщо вдома немає ПК і зараз не на часі його купівля, краще постаратися придбати планшет, ніж організувати уроки в телефоні: в останньому надто малий екран. Оскільки в багатьох учнів є доступ лише до електронних підручників, вивчати матеріал із смартфону буде зовсім незручно.

Окремо варто згадати про навушники, в яких діти дуже люблять слухати не лише музику, а й уроки. Дехто взагалі протягом дня не знімає їх: на уроках у навушниках, на вулиці теж у них, будь-де. Через надмірну тривалість щоденного використання навушників і надмірну гучність діти та підлітки ризикують отримати часткову втрату слуху.

Щоб навушники не шкодили, важливо використовувати їх не постійно, а робити перерви. Наприклад, один урок — у навушниках, наступний — без і т. д. Гучність не повинна перевищувати межу в 70 децибел. Для розуміння повна гучність у навушниках становить 100–110 Дб. Можна перевірити ще й таким способом: якщо дитина в навушниках не чує голос людини, що звертається до неї, скоріше за все, потрібно збавити гучність.

Канцтовари

Перелік канцтоварів для дистанційного навчання не дуже відрізняється від списку канцелярії для дітей, які відвідують школу. Хоча вдома, наприклад, буде зручно використовувати органайзер для ручок і підставку для підручника, якщо дитина має його у друкованому вигляді.

Ось які шкільні канцтовари можуть знадобитися для навчання вдома:

Це приблизний список канцтоварів, які знадобляться школяру під час уроків онлайн удома. У процесі навчання слід орієнтуватися на потреби школяра й докупити необхідне, якщо в цьому є нагальна потреба.

Як допомогти школяреві налаштуватися на навчання вдома

Батькам або іншим дорослим, які турбуються про дитину, під силу допомогти учневі налаштуватися на навчальний процес удома. Ось що важливо зробити.

Обговорити ситуацію, що склалася

Інколи дорослим здається, що діти й так усе розуміють. Однак коли напряму порозмовляти з дитиною, виявляється, що її сприйняття подій дещо викривлене або складене на основі думок ровесників.

Якщо дитина буде навчатися вдома, перше, що потрібно зробити батькам, — пояснити, чому школи зараз не можуть працювати. Пояснювати потрібно максимально спокійно й узагальнено, не нагнітаючи реальність і не впадаючи в паніку, адже емоційний стан дорослого передається дитині.

Також важливо наголосити, що навчальний процес не зупиняється, що онлайн-уроки — це не вихідні і не канікули, тому не варто відкладати завдання в довгий ящик.

«Запускати» ранок

Психологи зазначають, що для дітей дуже некорисно відразу зі сну підключатися на урок. Учень, який ходить до школи «запускає» свій ранок завчасним підйомом, зборами, сніданком, прогулянкою до навчального закладу. Ті ж, хто вчиться вдома, нерідко прокидаються на перший урок за 5 хвилин до його початку.

Дитині важливо знайти свій спосіб, як «запускати» ранок. Це може бути зарядка або танці під улюблену музику, прогулянка з собакою перед уроками та обов’язково гігієнічні процедури і смачний сніданок.

Вдягати шкільний одяг

Діти часто думають: «Навіщо перевдягатися, якщо я вдома?». Однак це помилкова думка, адже сам процес перевдягання у шкільний одяг налаштовує дитину на зміну діяльності. У піжамі вона спить, отже, і настрій відповідний буде, а не такий, який потрібно для навчання. Вдягаючи речі, призначені для школи, учень дає собі зрозуміти, що зараз буде вчитися.

Підключити нагадування

Психологи радять нагадувати дитині заздалегідь, що скоро починаються уроки. Дітям, особливо молодшого віку, важко відразу почати уважно слухати вчителя та зосередитися на навчанні. Тому приблизно за пів години до початку уроку, варто попередити про це школяра. Якщо мова йде про підлітка, важливо не контролювати надмірно: у такому віці діти вже здатні самостійно організувати свій час.

Дати дитині трохи свободи

Освіта в очах дітей — це часто про постійний контроль із боку батьків і вчителів. Через надмірний тиск діти не хочуть учитися. Тому тут дуже важливо батькам знайти оптимальний рівень контролю за дитиною. Це скоріше залученість, ніж контроль. Батьки залишаються в курсі справ школяра, але при цьому останній відчуває не контроль, а підтримку, завдяки чому стає самостійним. Чим більше в дитини відповідальності за процес навчання, тим більше в неї активних дій і мотивації.

Підтримувати й не сварити

Зараз усі, дорослі й діти, перебувають у стані стресу. Те, що школярам знову доводиться навчатися вдома, лише на перший погляд може здаватися їм радістю, але насправді це теж стрес. Завдання батьків — підтримувати свою дитину й не сварити, якщо вона помиляється, зволікає, важко долає труднощі. Їхньою метою повинно бути прагнення виростити здорову фізично та ментально людину, а не зробити з підлітка приклад «успішного успіху».

Зосередитися на процесі, а не результаті

Дітей краще запитувати не про отримані оцінки, а про те, що нового вони сьогодні дізналися, чого навчилися. Це показує школярам, що потрібно фокусуватися не на оцінюванні, а на процесі навчання. До того ж, коли дитина розказує, що вона вивчила, вона краще засвоює та запам’ятовує новий матеріал.

Баланс між навчанням і відпочинком

Під час дистанційного навчання дуже важливо не забувати про якісний відпочинок. Коли діти навчаються вдома, у них немає такої чіткої межі: прийшов зі школи — відпочиваєш, а потім сідаєш за уроки, тому про правильний відпочинок багато хто забуває. Коли закінчився урок у комп’ютері, є спокуса відкрити гру й «відпочивати» в ній.

Перерви між уроками

Урок закінчився, а дитина навіть не встала з-за столу. Ця ситуація знайома багатьом батькам. Як і у школі, перерви на дистанційному навчанні призначені для того, щоб учні порухалися, мали змогу поїсти, перемкнутися на інше заняття.

Дитині потрібно частіше нагадувати, що перерва — це не час для залипання в телефон. Це час, щоб перекусити або повноцінно поїсти, зробити розминку або руханку, поскладати пазли, почитати книжку, розмалювати розмальовку тощо.

Розминка для очей

Очі дитини ще надто чутливі для того, щоб без перерв цілий день дивитися в екран комп’ютера або телефона. Щоб зберегти зір, потрібно між уроками не користуватися гаджетами, а ще робити просту розминку. Подивитися далеко, потім близько, вліво-вправо, угору-вниз і так повторити кілька разів.

Розминка для тіла

Щоб постава залишалася красивою, важливо на перерві робити розминку. Можна купити дитині скакалку або боксерський набір, а можна просто вмикати будь-яку музику й танцювати під неї. Корисними будуть і прості вправи, як-от присідання, скручування, «човник», «ластівка» і т. п. Така зарядка не дасть засидітися: дитина розминатиме свої м’язи й буде здоровою.

Прогулянка на свіжому повітрі

По закінченню уроків діти обов’язково мають гуляти на вулиці й дихати свіжим повітрям. Це дасть їм змогу повноцінно перемкнутися з навчального процесу на процес відпочинку, набратися сил, щоб потім виконати домашнє завдання. Братися за уроки потрібно не раніше, ніж через 1,5–2 години після закінчення навчального дня в онлайн-школі.

Чудово, якщо дитина на вулиці не просто прогуляється, а буде відпочивати активно. Можна покататися на велосипеді, пограти у футбол чи баскетбол, захопивши з дому м’яча. Якщо немає з ким гуляти, можна записати дитину на спортивну секцію чи гурток: танці, повітряну гімнастику, полденс, карате та ін.

Режим харчування

Якщо батьки ходять на роботу, а дитина ще не може організувати собі повноцінне харчування на весь день, можна потурбуватися про це напередодні. Розкласти їжу по харчових контейнерах, підписати «сніданок», «обід», «перекуси» і покласти в холодильник. Залишається лише переконатися, що дитина не забуває їсти вчасно й не сідає за уроки голодною.

Поради психолога батькам школяра, що навчається онлайн під час війни

Важливі критерії при виборі форми навчання для дитини під час воєнного стану — це її психологічний стан і безпека. Щоб полегшити навчання вдома, батькам слід дотримуватися простих рекомендацій психолога:

  • не спонукати дитину до більшої активності на уроках, адже завдання батьків полягає в іншому — турбота про психологічний стан учня та забезпечення процесу передачу інформації до нього;
  • якщо питання активності все ж турбує, варто звернутися з ним до вчителя, але обговорити це не у формі вимог, а у формі рівноправного діалогу;
  • вимкнена камера під час уроку — необов’язково свідчить про те, що дитина прогулює урок, вона може все чути та сприймати, але не хоче показувати себе іншим, тому не варто робити з цього велику проблему;
  • краще за все обмежити доступ дитини до новин, але варто обговорювати з нею актуальну ситуацію в легкому форматі, якщо це її хвилює, не смакуючи подробиці жахливих подій.

Заключення

Емоційний стан дитини під час навчання вдома залежить зокрема і від стану батьків та інших дорослих. Саме через це мама та тато повинні старатися зберігати спокійне, адекватне і критичне ставлення до того, що нині відбувається. Це також допоможе організувати комфортне навчання учня поза стінами школи.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання