0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

15 ідей: Чим зайняти дітей на канікулах

11.07.2022

Вступ

1. Чим зайнятися на канікулах вдома?

  1. Організуйте власну кінопремію
  2. Зніміть влог про канікули
  3. Оновіть кімнату школяра
  4. Займіться творчістю
  5. Подорожуйте з гугл-картами
  6. Чим зайняти дитину, поки батьки на роботі

2. Заняття на канікулах для всієї родини

  1. Румбокси
  2. Пазли
  3. Настолки

3. Активний відпочинок на канікулах

  1. Водні процедури
  2. Гуртки за інтересами
  3. Пікнік на узбіччі
  4. Спільні подорожі
  5. Літній табір

4. Навчальні заняття під час канікул

  1. Допомагайте дитині
  2. Не завантажуйте школяра на канікулах

Заключення

Що можна робити на канікулах? З цим питанням стикаються батьки кожного школяра. Три місяці літніх канікул — достатній термін для значного стрибка в розвитку, закріплення наявних та здобуття нових навичок. У цей період важливо допомогти дитині організувати дозвілля, поєднуючи різноманітний пасивний та активний відпочинок, а також розширюючи кругозір.

У цьому матеріалі ми детально розповімо чим зайнятися літом та як провести цей час з користю для школяра. Також розповімо про ідеї занять вдома, для всієї родини, активного відпочинку та запропонуємо кілька цікавих варіантів навчальних занять на час канікул.

Чим зайнятися на канікулах вдома?

У цьому розділі ми зібрали кілька ідей, які підкажуть батькам чим зайняти  дітей вдома та допоможуть грамотно організувати дозвілля дитини, щоб вона не перевернула будинок догори дригом та не сиділа весь день в гаджетах.

Організуйте власну кінопремію

Якщо Ви не знаєте що робити на канікулах удома, зробіть добірку кіно та мультфільмів. Перегляньте їх з дитиною, а після проголосуйте за найкращу картину на думку кожного члена сім'ї. Також в процесі можна подискутувати та обговорити вибір кожного, хто проголосував. Чим більше людей буде брати участь, тим цікавіше вийде забава. Таке дозвілля допоможе не тільки весело провести час разом, але і принесе користь у вигляді розвитку критичного мислення та комунікативних навичок дитини.

Зніміть влог про канікули

Влог — відео-блог, який можна назвати одним з хороших способів самовираження та пізнання світу, а також відмінним варіантом чим зайняти дитину вдома на канікулах. Ведення влогу передбачає запис себе на відео, що відмінно підвищує навички усного мовлення, самооцінку та вміння розмовляти на камеру.

Ви можете допомогти дитині створити власний відео-щоденник, де вона покаже, як саме проходять її канікули. У ньому, школяр може поділитися власними думками та міркуваннями, похвалитися досягненнями та просто показати як він проводить кожен свій день.

Таким влогом можна поділитися в соціальних мережах або ж залишити його для домашнього архіву. Для зйомок не обов'язково мати дороге устаткування, досить смартфона та звичайного фоторедактора для монтування.

Оновіть кімнату школяра

Ще одне цікаве та корисне заняття вдома на канікулах — перестановка меблів та декорування кімнати. Малюк може з вашою допомогою змінити функціональні зони кімнати, додати декоративних елементів і, можливо, замінити деякі предмети меблів. Також можна оновити ремонт, перефарбувати стіни та інше.

Особливу увагу рекомендуємо звернути на письмовий стіл. Розберіть речі, позбудьтеся від непотрібних і тих, які дитина вже "переросла". Ви можете додати нові органайзери, а також придбати глобус чи карту світу. Чим краще буде організовано робочий простір школяра, тим краще він зможе сконцентруватися на навчанні та підвищити продуктивність.

Займіться творчістю

Поробки своїми руками — відмінна можливість захоплююче та з користю організувати дозвілля школяра на канікулах. Підберіть підходящу діяльність разом з дитиною, щоб процес приніс їй максимальне задоволення.

Так, все більшої популярності набувають картини за номерами, які не вимагають особливого художнього таланту, але дозволяють розвинути посидючість, уважність та акуратність. Тим більше, з їх допомогою можна створити справжній витвір мистецтва, який прикрасить кімнату дитини. Також ви можете звернути увагу на різні набори для творчості, включаючи набори для квілінгу, фокусів, експериментів та іншого.

Подорожуйте з гугл-картами

Якщо Ви не плануєте поки поїздку, відмінний варіант для розширення горизонтів — віртуальна подорож. В гуглі є сервіс, який дозволяє вибрати цікаве місто та відправитися в нього. Вибираючи місце розташування, Ви можете подивитися місце та життя в ньому практично очима тих, хто там знаходиться. Це можливо завдяки відеореєстраторам автомобілів, з яких і списуються записи. Це дуже захоплююче та цікаво.

Чим зайняти дитину, поки батьки на роботі

Якщо Ви працюєте та велику кількість часу дитина проводить вдома одна, потрібно подбати про її розпорядок дня та дозвілля. Ви можете скласти розклад для малюка, поговорити з ним та включити туди ті заняття, які йому цікаві. Також привчіть його до домашньої роботи, включивши в розклад миття посуду та інші справи по дому. Обов'язково продумайте що саме він може зробити без сторонньої допомоги, і не перевантажуйте його, це все таки канікули.

Також Ви можете дозволити малюкові запрошувати друзів або ж виходити гуляти у двір, в залежності від віку та особливостей місця проживання.

Заняття на канікулах для всієї родини

У цьому розділі ми підкажемо як можна весело та з користю провести шкільні канікули, об'єднавши всю сім'ю. Далі розглянемо кілька цікавих варіантів проведення часу.

Румбокси

Спочатку, румбокси були придумані для розваги еліти, але після забава втратила актуальність. Зараз збірка румбоксов стрімко набирає популярність. Румбокс — це набір для створення реалістичних міні-копій кімнат чи будинків.

Цей процес досить делікатний та трудомісткий, тому рекомендуємо задіяти хоча б кількох членів сім'ї. В ході роботи, вам з дитиною доведеться займатися різкою, складанням, фарбуванням, наклеюванням, а також прикручувати та інше. Деякі набори навіть дозволяють провести в зібраний будиночок електрику.

Результат — максимально точна мініатюра будинку чи кімнати, яку, в результаті, малюк зможе використовувати для ігор. Також додатково можна купити різні меблі для будиночків. Зібравши один такий румбокс, можна не зупинятися на досягнутому та поступово зібрати цілу колекцію таких кімнат і будинків. Так ви частково знімете питання чим зайняти дітей на канікулах та перетворите вид творчості в колекціонування.

Пазли

Раніше, спільне збирання пазлів було дуже популярним заняттям. Так чому б не зробити це разом зі своєю дитиною? Це так само цікаво та захоплююче, як і раніше. Пазли допомагають весело провести час, а також поговорити про все на світі і згуртувати родину.

Якщо Ви вирішили внести пазли в один з видів дозвілля на канікулах, рекомендуємо вибирати картинку виходячи з вподобань дитини, а ще краще — дозволити їй вибрати самостійно. Рекомендуємо звернути увагу на набори середньої складності, більш складні можуть втомити дитину та вона втратить інтерес, не довівши справу до кінця.

Для дошкільнят та учнів молодших класів краще вибрати прості пазли з не дуже великою кількістю деталей.

Настолки

Настолки — відмінний вид дозвілля та ще один чудовий варіант чим зайняти дітей вдома, щоб провести час на канікулах захоплююче. Дитина може грати в настільні ігри, як з родиною, так і з друзями. Серед таких ігор можна виділити Джанго, Монополію, Грошовий потік, Big Money та інші.

В процесі гри, також можна поекспериментувати з правилами, ускладнюючи або спрощуючи її.

Якщо Ви шукаєте де купити настільні ігри, картини по номерам, набори для творчості та іншу атрибутику для організації цікавого дозвілля на канікулах, зверніть увагу на асортимент інтернет-магазину Час-Пік. Тут зібрані виключно якісні та продумані товари, які допоможуть реалізувати творчий потенціал вашої дитини та урізноманітнити проведення часу.

Активний відпочинок на канікулах

Якщо Ви не плануєте їхати кудись на літо, дозволити дитині все літо провести перед комп'ютером чи телевізором — не вихід. Цей відпочинок не принесе ніякої користі, тому рекомендуємо подумати чим зайняти дитину та організувати дозвілля в межах міста. Не обов'язково виїжджати в ліс чи на дачу, щоб активно провести час на свіжому повітрі. Досить парку, роликів, велосипеда чи гіроборда.

Так Ви можете разом з малюком продумати маршрут та відправитися в подорож по місту на одному з цих видів транспорту. Ви не тільки отримаєте задоволення від спільного проведення часу, але також користь для здоров'я. Активний відпочинок допомагає зміцнити імунітет дитини, дозволяє поліпшити фізичні дані та зберегти здорову поставу.

Водні процедури

Це може бути річка чи аквапарк, а може просто надувний басейн у дворі приватного будинку або дачі. Також, влітку звільняється велика кількість часу, тому, вибираючи чим зайняти дитину влітку, можна записати її в басейн, де вона навчаться плавати та зміцнять здоров'я. До того ж, така практика дуже стане в нагоді під час поїздок на річку чи море.

Гуртки за інтересами

Якщо у вашої дитини є захоплення чи хобі, на які у неї було недостатньо часу під час навчання, цим можна зайнятися на канікулах. Запишіть малюка в секцію або в гурток по інтересах, зараз для цього є всі умови та колосальний вибір напрямків. Головна умова — інтерес дитини до обраної справи.

Пікнік на узбіччі

У кожному місті чи його передмісті є парки, сквери, набережні або інші місця, де можна розташуватися та влаштувати пікнік. Ви можете запросити друзів школяра або ж зібратися в колі сім'ї. Урізноманітнити такий відпочинок можна за допомогою різних конкурсів, ігор, змагань, ігор з м'ячем, розпалювання багаття та багатьох інших речей, проявіть фантазію.

Спільні подорожі

Якщо Ви збираєтеся в подорож, взяти з собою дитину — відмінна ідея. Ви не тільки зможете влаштувати різноманіття її дозвілля та вирішити питання чим зайняти дитину на канікулах, а й зможете досягти наступних цілей:

  • зміцнити зв'язок між усіма членами сім'ї, підвищити взаєморозуміння та довіру;
  • подарувати дитині нові незабутні враження та емоції;
  • розширити кругозір малюка.

Крім того, в оточенні природи, підвищується концентрація, знижується загальний рівень стресу, поліпшується настрій та зміцнюється здоров'я. Хіба мало причин для спільної відпустки?

Літній табір

У кожному регіоні є велика кількість таборів, а також є спеціалізовані та оздоровчі табори, табори на морі та в горах. Тому перед батьками постає досить складний вибір. Тут ми розповімо як вибрати табір, щоб дитина максимально відпочила, розвіялася та оздоровилася перед початком навчального року.

Вибираючи табір, зверніть увагу на його уклон. Існують наступні напрямки:

  • Табір-санаторій. Основний напрямок в такому таборі — оздоровлення та, в деяких випадках, профілактика деяких хвороб.
  • Спортивний табір. Такі організації поділяються на спеціалізовані (з певним видом спорту) та без певного напрямку із загальним розвитком фізичної форми.
  • Трудовий табір. У таких таборах діти можуть випробувати себе в якійсь подобі дорослого життя — вони будуть працювати по кілька годин та отримувати за це повноцінну зарплату.
  • Мовний табір. Такі організації спрямовані на вивчення певної мови, що дозволяє не тільки підтягнути знання під час канікул, але і зробити значний стрибок в них, в порівнянні з діючою шкільною програмою.
  • Вузькоспеціалізований табір. Схожий зі спеціалізованими спортивними таборами, тільки ухил швидше в науки — це можуть бути комп'ютерні технології, приладобудування та інше.
  • Туристичний табір. Такі установи дарують єднання з природою, безліч пригод, активних розваг та поліпшення фізичної підготовки.

Вибравши для дитини табір з урахуванням його захоплень та особливостей, ви зможете подарувати малюкові дійсно відмінні літні канікули.

Навчальні заняття під час канікул

Дистанційне навчання дозволило батькам побачити більш реальну картину та зрозуміти які предмети даються дитині легко, а які складніше. Частково канікули можна використовувати для того, щоб підтягнути знання з тих предметів, де у дитини утворилися прогалини. При цьому, вибираючи що робити на канікулах, важливо не перевантажувати малюка та не перетворювати канікули в навчання.

Допомагайте дитині

Багато психологів рекомендують брати участь в навчанні дітей. Тут мається на увазі спільні заняття творчістю, спілкування на різні теми, різні ігри з елементами навчання та інше. Також ви можете взяти участь у вивченні основних наук. Так, допомогти відточити навички читання, попросивши дитину читати вам перед сном цікаві книги. Це відмінний щоденний ритуал, який зробить дитину впевненою та спокійнішою, зблизить її з вами та сприятливо позначиться на її розвитку.

Проявивши фантазію та емпатію, подібним чином можна вивчати практично будь-який предмет. До того ж, зараз є велика кількість демонстраційних та дидактичних матеріалів для НУШ, які відмінно підходять для навчання на канікулах для різних класів.

Не завантажуйте школяра на канікулах

Організуйте вашій дитині гарний розклад, щоб вона могла отримувати знання поступово, не перевантажуючи себе на канікулах. В цей час, школяр налаштований на відпочинок, як і повинно бути, пам'ятайте про це, складаючи графік навчальних занять на канікулах. Для учнів молодших класів ідеальний час навчання — годину в день з трьома перервами по 5 хвилин. Якщо займатися довше, настрій, працездатність та будь-яка мотивація просто зійде нанівець.

Плануючи навчання на канікулах, не забувайте, що крім нього, у дитини має бути достатня кількість часу для активного відпочинку, мультфільмів та інших занять, які їй до душі.

Щоб правильно організувати розпорядок дня на канікулах, ознайомтеся з наступними рекомендаціями:

  • Дотримуйтеся режиму з достатньою кількістю сну;
  • Фізична активність — не менше години;
  • Підтримуйте комфортну температуру повітря в кімнаті у дитини;
  • Правильно організуйте робоче місце, з огляду на освітлення, відповідність зросту та інші фактори, про які Ви можете прочитати в нашій статті;
  • Організуйте для дитини різноманітний відпочинок, при цьому враховуючи час, коли малюк зможе просто нічого не робити.

Також Ви можете займатися з дитиною і в повсякденному житті, організувавши отримання нових знань в розважальній формі. Досліджуйте світ разом, дізнавайтеся нове та дивовижне. Мотивуйте малюка на отримання нових знань, хваліть його та заохочуйте.

Заключення

Як підсумок, хотілося б додати, що канікули — це відмінна можливість зблизитися з вашою дитиною, урізноманітнити ваше спілкування та взаємодії. Звичайно, набагато легше залишити дитину наодинці з гаджетами та комп'ютером, але чи принесе це велику користь? Постарайтеся організувати цікаве та корисне дозвілля, поєднуючи приємне проведення часу та розвиток. А наші рекомендації допоможуть Вам вибрати кілька варіантів чим можна зайнятися на канікулах вдома або на природі.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання