0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Що робити, коли нудно вдома: 30+ ідей та лайфхаків

30.08.2022

Вступ

1. Поради для НЕЇ.

2. Поради для НЬОГО.

3. Поради підліткам.

4. Заключення

По телевізору немає нічого цікавого, в інтернеті сидіти набридло, друзі зайняті своїми справами. Що робити, коли нудно вдома? Можна знайти заняття до душі — і час пролетить непомітно.

У цьому матеріалі ми розповімо про більш ніж 30 ідей та лайфхаків, які допоможуть подолати нудьгу вдома. Тут ви дізнаєтеся, чим можна займатися, коли з'явився вільний час і не хочеться виходити з квартири.

Поради для НЕЇ

Вимушені сидіти вдома чи просто не хочеться виходити надвір? Ось що можна зробити жінці, коли раптом стало нудно.

Порада 1. Прийняти ванну

Якщо Ви давно не розслаблялися, саме час виділити кілька годин тільки для себе і прийняти ванну. Наберіть повну ванну теплої або гарячої води, як вам більше подобається, додайте піну або ароматну бомбу, і просто спробуйте відпустити думки. Приймати ванну можна з книгою в руках. Заздалегідь приготуйте засоби гігієни, щоб не довелося переривати приємний процес.

Порада 2. Влаштувати день косметолога

Коли є вільний час, і Ви не знаєте, що робити, якщо нудно, приділіть увагу своєму тілу. Зробіть маску для обличчя, манікюр і педикюр, депіляцію, пару процедур для волосся тощо. Якщо вдома немає необхідних косметичних засобів, не забувайте, що зараз можна все купити онлайн із доставленням додому — від ватних дисків до епілятора.

Порада 3. Зайнятися спортом

Якщо Ви не знаєте, що можна зробити, коли нудно вдома, але в пріоритеті — здоров'я, спорт, то організуйте «фізкультхвилинку». Для цього потрібен мінімальний спортивний інвентар. Достатньо мати скакалку, набір фітнес-гумок, фітбол або пару гантель. Вмикаєте будь-яку розминку або комплекс вправ в інтернеті — і активно працюєте над гарною формою тіла.

Порада 4. Помалювати

Якщо хочете перевірити, чи є у Вас творчі здібності, візьміть альбом для малювання та фарби. Тим, хто не впевнений у своїх силах, можна замовити картину за номерами: її малювати зовсім нескладно, тому що на полотно вже нанесені пронумеровані фрагменти. А ще є розмальовки-антистрес — розвага для терплячих і тих, хто хоче малювати довго, насолоджуючись процесом.

Порада 5. Створити щось своїми руками

Ви можете зробити своїми руками якісь вироби з підручних матеріалів, наприклад, вигадати аплікацію на весняну, романтичну або патріотичну тематику. Також можна купити готовий набір для творчості, з яким можна освоїти техніку скрапбукінг, квілінг, вишивку хрестиком тощо. Якщо немає ідей, чим зайнятися, рукоділля — один із найвдаліших варіантів.

Порада 6. Зайнятися англійською

На питання, що робити, коли сумно, можна відповісти — виділити час для розвитку та навчання. Популярне рішення — зайнятися вивченням іноземної мови. Ви можете підтягнути англійську або спробувати вивчити зовсім нову для вас мову, наприклад, японську або турецьку. Використовуйте для цього навчальні картки, програми на телефоні, фільми без перекладу тощо.

Порада 7. Влаштувати прибирання

Один із варіантів, чим себе зайняти, коли багато вільного часу — зробити генеральне прибирання. Але перевірте одразу, чи є всі необхідні засоби для прибирання. Якщо Ви давно не перебирали речі в шафах, саме час поринути в цю справу з головою. Але не намагайтеся охопити відразу всю квартиру. Інакше Ви закинете прибирання вже на другій кімнаті на довгі місяці.

Виділіть для початку спальню або ванну, перегляньте вміст шаф, безжально викиньте непотрібне, відкладіть те, що можна продати або віддати знайомим. Якщо щось з одягу Ви давно не вдягали, швидше за все, ви цю річ вже не вдягнете. Відмовляйтеся від мотлоху вдома, так у квартирі з’явиться більше простору.

Порада 8. Потанцювати

А що, якщо поставити улюблену музику й від душі потанцювати? Танцюйте так, як ніби вас ніхто не бачить. Ви можете просто скинути напругу таким чином, а можете знайти будь-який майстер-клас із цікавого для вас виду танців і спробувати вивчити кілька рухів. Якщо Ви хочете підняти настрій, музика легко з цим впорається.

Порада 9. Спробувати письмові практики

Якщо у Вас немає відповіді на питання, що робити, якщо сумно, присвятіть час собі. Спробуйте фрірайтинг, з яким Ви зможете винести на папір усі думки та почуття, які сидять глибоко всередині. Просто пишіть, не замислюючись, усе, що спадає на думку. Така практика дозволяє краще пізнати себе та свої бажання. А ще можна взяти гарну ручку й написати листа собі в майбутнє, мамі, подрузі або коханому. Усі вони будуть приємно здивовані таким знаком уваги.

Порада 10. Приготувати щось смачне

Колекціонуєте рецепти, але постійно не маєте часу приготувати щось серйозне? А ось тепер вам нудно, а значить, кілька вільних годин у вас з'явилося. Саме зараз можна почаклувати над десертом «Анна Павлова» або смачно запекти м'ясо в духовці. У формі для запікання можна також приготувати овочі на вечерю, щоб порадувати близьких чудовою трапезою.

Поради для НЬОГО

Чоловікам удома буває не менш нудно, ніж жінкам. У такому випадку можна дати наступну пораду — складіть список цікавих для вас і корисних справ, яким можна приділити час. Ось наші лайфхаки, що робити, коли нудно.

Порада 1. Навести лад у документах

Давно не зазирали в письмовий стіл чи на полицю в шафі, де зберігаються документи? Настав час навести тут лад. Інструкції з побутової техніки можна викинути. Вони займають багато місця, причому не факт, що ви ними скористаєтеся. Будь-яку інформацію щодо роботи пилососа або мультиварки можна знайти в інтернеті. Також не варто зберігати прострочені гарантії на куплені речі. Документи, що залишилися, складіть у папки різного кольору за категоріями, щоб швидко знаходити потрібні папери.

Порада 2. Почитати книгу

Якщо в інтернеті постійно трапляються на очі відгуки про одну й ту саму книгу, можливо, саме час її прочитати. Це може бути художня література, або кілька видань нонфікшн, які розвивають і допомагають стати кращою версією себе. Заодно зможете відволіктися від нудьги.

Порада 3. Полагодити все зламане

На підлозі давно стоїть картина, яку треба прикріпити до стіни. У ванній відпав гачок. А на кухні чекає свого часу кран, що почав протікати. Такі дрібні справи насправді не забирають багато часу: за кілька годин можна зробити все те, що відкладалося місяцями. І вдома відразу стане приємніше та затишніше.

Порада 4. Зіграти в настільні ігри

Ця порада підходить тим, хто вдома не сам. Настільні ігри — чудовий спосіб весело провести час сім'єю або в парі. Твістер, доміно, бродилки, «Хто я?», карткові ігри — вибір настільки великий, що нескладно знайти те, що сподобається всім членам сім'ї чи друзям. За настільними іграми час минає зовсім непомітно.

Порада 5. Розгадати кросворд

Зробіть розминку для мозку та тренування для пам'яті, розгадуючи кросворд чи сканворд. Такі головоломки можна знайти у спеціальних журналах або онлайн. Якщо не хочеться виходити з дому, виберіть цікавий варіант в інтернеті.

Порада 6. Приготувати смачний коктейль

Якщо не можете вигадати, що поробити вдома, але давно хотіли спробувати себе в ролі бармена, знайдіть рецепт популярного коктейлю. Змішуйте, пробуйте. Якщо не виходить, не засмучуйтесь. Перевірте пропорції та приготуйте коктейль ще раз. Не забудьте розлити його в гарні склянки — так буде ще смачніше. І обов'язково почастуйте своїм кулінарним шедевром близьких.

Порада 7. Подивитись старі фото

Якщо корисні ідеї, що робити вдома, вас не цікавлять і хочеться полінитися, дістаньте альбоми для фотографій і повністю віддайтеся ностальгії. Можете паралельно навести лад у знімках, якщо не всі вони заправлені під прозору плівку. Розсортуйте їх за роками, згадайте приємні моменти, поділіться спогадами з близькими, якщо вони поряд.

Порада 8. Почистити телефон

До чистки телефону завжди не доходять руки. Якщо пам'ять у вашому гаджеті вже давно тріщить по швах, настав час позбутися непотрібних файлів. Загляньте в фотоальбом і видаліть звідти непотрібні старі фотографії. Це звільнить багато пам'яті у смартфоні. Також зверніть увагу на програми. Чи всіма ви користуєтеся? Видаліть старі контакти, які вже не стануть у пригоді, почистіть кеш в месенджерах. Також протріть свій телефон зовні, використовуючи спеціальні вологі серветки.

Порада 9. Почати вести облік доходів та витрат

Знати, скільки ви отримуєте грошей і скільки витрачаєте, — корисно. Це допоможе оцінити річний обсяг доходу, зрозуміти, чи є куди зростати, проаналізувати всі статті витрат та визначити непотрібні з них. Ви можете використовувати для контролю доходів звичайний зошит, ручку та калькулятор або вести облік у спеціальній програмі для телефону. Тепер Ви знатимете, куди діваються всі гроші на другий день після зарплати.

Порада 10. Зробити перестановку в кімнаті

Давно хотіли якось оновити обстановку у спальні чи вітальні? Якщо не вигадали, що робити, коли скучно вдома, організуйте перестановку. Поставте ліжко там, де Вам хочеться, а не там, де радять дизайнери або шанувальники фен-шуя. Заберіть зайві меблі, щоб було більше вільного простору. Виберіть цікавий декор: картини, статуетки або текстиль.

Поради підліткам

З'явився вільний час, але немає цікавих ідей, що робити вдома, якщо нудно? Список корисних справ підлітків навряд мотивує, але їх можна зацікавити саморозвитком і веселим проведенням часу. Ось наші варіанти, чим можна зайнятися на дозвіллі хлопцям і дівчатам.

Порада 1. Змонтувати відео

Влаштуйте челендж під назвою «Що можна робити, коли нудно». Зніміть на відео, як Ви провели цілий день, не залишаючи квартири, і чим цікавим займалися, використавши наші поради. Змонтуйте короткий ролик і викладіть його на особисту сторінку в соцмережі або створіть свій відеоблог.

Порада 2. Провести досліди

Цікавих дослідів та експериментів можна знайти скільки завгодно у вільному доступі в інтернеті. Якщо Ви вже заливали яйце оцтом і цей науковий фокус Вас більше не вражає, купіть готові набори для експериментів та дослідів — Ви будете здивовані. Без особливих зусиль Ви навчитеся вирощувати кристали, створювати вогняну веселку, організовувати домашню лабораторію та ін. Не забувайте, що досліди можна записувати на відео та монтувати класні ролики для соціальних мереж.

Порада 3. Завести профіль кота

Коли нудно і немає ідей, що робити у вільний час, можна спробувати виявити свою креативність та фантазію у соціальних мережах. З особистим профілем сильно поекспериментувати не вдасться. А ось, якщо вдома є кіт, собака або інший домашній улюбленець, будь-хто з них може стати майбутньою зіркою соцмережі. До ведення профілю варто підійти з усією креативністю, знімаючи цікаві відео та фото, вигадуючи кумедні підписи та залучаючи аудиторію.

Порада 4. Записатися на онлайн-курс

Якщо хочеться спробувати щось нове і вже нема сил вигадувати, що можна робити вдома, є сенс записатися на онлайн-навчання. Це може бути будь-що — від уроків малювання й каліграфії до розмовного клубу англійської та майстер-класів із сучасних танців. Головне, переконайтеся, що для малювання у вас є фарби, для танців — достатньо місця в кімнаті тощо.

Порада 5. Розписати стіну

Звичайно, робити розпис на стіні варто, попередньо отримавши дозвіл у батьків. Якщо в кімнаті щойно зробили ремонт, а Ви оновите його малюнком, він може не отримати схвального відгуку від рідних. Але якщо батьки не проти, сміливо починайте творити. Усе, що потрібно для цього — фантазія, пензлики, фарби, склянка з водою.

Порада 6. Сплести іграшку

В інтернеті є багато безкоштовних схем, за допомогою яких нескладно сплести гачком просту іграшку, наприклад, зайчика, вовка, совеня, ведмежа, серце. Такий милий сувенір можна подарувати подрузі або коханій людині як знак уваги або з іншого особливого приводу.

Порада 7. Написати оповідання

У підлітковому віці добре пробувати все нове. То чому б не спробувати побути письменником, який пише драматичні або веселі оповідання? Беріть папір і ручку й вигадуйте сюжет історії, що захоплює. Можливо, це якраз початок кар'єри відомого в майбутньому прозаїка.

Порада 8. Зробити трекер

Коли нема чим зайнятися і немає відповіді, що робити, якщо тобі нудно, можна зробити щось корисне. Наприклад, завести свій трекер корисних звичок. Це може бути звичайна табличка на місяць, зроблена в Excel. Подумайте над тим, які звички хотілося б додати у своє життя. Можливо, налагодити питний режим, робити зарядку вранці, щодня вивчати 10 нових слів англійською, засинати не пізніше, ніж о 23:00. Головне, не вводити відразу 10–20 корисних звичок, інакше це буде надто складно та захочеться кинути почате на півдорозі. Для трекера можна придбати блокнот або використовувати звичайний папір А4.

Порада 9. Освоїти комп'ютерну програму

Оскільки вибір комп'ютерних програм дуже великий, варто вибирати з тих, які потенційно можуть стати в пригоді в найближчому майбутньому. Є багато онлайн-сервісів графічного дизайну, які будуть корисними для тих, хто хоче вести соцмережі красиво. Електронні таблиці допоможуть розібратися з фінансами, нехай це і лише кишенькові гроші та невеликі підробітки. Текстові редактори стануть у пригоді тим, хто любить писати вірші або прозу тощо.

Порада 10. Створити карту бажань

Звичайний ватман, ручка, фломастери або кольорові маркери, вирізки з журналів, особисті фото — все це знадобиться, щоб створити свою карту бажань. Спочатку варто визначитися, чого хочеться, а потім вирішити, як це візуалізувати на плакаті. Готову карту потрібно повісити в кімнаті на видному місці, щоб вона завжди була перед очима.

Порада 11. Зробити фотоальбом своїми руками

За допомогою техніки скрапбукінгу можна створити альбом для фотографій у домашніх умовах. Для цього знадобляться кольоровий картон, фігурні діркопробивачі, дрібний декор, фарби та інші товари для творчості. Такі фотоальбоми виходять особливими. Вони підходять як подарунок на день народження або інше свято.

Заключення

Коли вільний час з’являється нечасто, є сенс витратити його на звичайний відпочинок: подивитися фільм, почитати книжку, повноцінно виспатися. Але якщо вдома регулярно буває нудно і нема чим зайнятися, варто скласти свій список справ для таких випадків. У цьому матеріалі ми навели великий перелік занять, яким можна присвятити час на дозвіллі. Вибирайте, що вам більше до вподоби — і не нудьгуйте більше.

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Чим зайняти дитину вдома, якщо їй нудно?

Залежно від віку дитини можна запропонувати їй разом провести експеримент або змайструвати виріб, використовуючи вже готові набори для творчості:

✅ Які заняття запропонувати дівчині-підлітку, якій нудно вдома?

Орієнтуйтеся на інтереси дівчини. Одним більше подобається малювати, іншим — читати або вишивати тощо. Ось такі набори можуть зацікавити підлітків:

✅ Чим зайнятися, коли нудно вдома?

✅ Що можна зробити, якщо вдома нічим зайнятися?

Коли з’явився вільний час удома, можна влаштувати генеральне прибирання, попередньо переконавшись, що є потрібний інвентар: