0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Глобус географічний: фізичний та політичний. Цікаві факти з історії та сьогодення глобусів

16.09.2019

Які у Вас асоціації зі шкільним уроком географії? Ймовірніше за все, що зараз Ви подумали про глобус. Саме про нього сьогодні йтиме мова.

У даній статті ми розповімо Вам про створення першого глобуса, найвизначніші зразки, процес їх виготовлення сьогодні, відомих виробників. Також, детально розглянемо види глобусів за типом, охопленням території, масштабом та розміром.

Зміст

1. Перший глобус. Історія створення
     1.1. Які материки зображені на глобусі Бехайма?
     2.1. Глобус Бехайма. Суперечливі факти
2. Америка на земному шарі. Найбільш відомі зразки
3. Топ-5: цікаві факти про глобус
4. Створення глобусів сьогодні
5. Найвідоміші глобуси
6. Чим відрізняється глобус від карти?
7. Види глобусів
    7.1. Фізичний глобус
    7.2. Політичний глобус
8. Купити глобус у подарунок
9. Часто задавані питання

Перший глобус. Історія створення

Глобус Бехайма

Відомо, що перша карта виникла ще у III ст. до н.е. Її автор – «батько географії» Ератосфен. На карту було нанесено усі відомі того часу частини світу, та навіть градусну сітку. Існують припущення, що перший глобус теж виник у той період. Однак підтвердження цьому нема, відтак офіційну першість присвоїли найдавнішому глобусу, що дійшов до наших днів.

Хто створив перший глобус? Перший глобус створив Мартін Бехайм, купець та мореплавець. Він назвав його «Erdapfel», що у перекладі з німецької означає «Земне яблуко».

Коли був створений перший глобус? Перший глобус був створений у 1492 році. Його виникнення припало на епоху Великих географічних відкриттів, а точніше – за рік до того, як Христофор Колумб у пошуках нових морських шляхів до Індії, відкрив новий континент. Майже 20 років по тому він отримав назву Америка, на честь Америго Веспуччі, іспанського мореплавця, що надав докази існування цих земель.

Які материки зображені на глобусі Бехайма?

На глобусі Мартіна Бехайма зображена Европа, майже вся Азія та більша частина Африки, але Америки на ньому не було. Зображення мали ряд суттєвих невідповідностей у відстанях та розмірах. Однак, попри це, він став відправним пунктом у розвитку картографії.

Глобус був витвором мистецтва, над яким працювала не одна людина. Виготовленням кулі займався німецький математик Рупрехт Кольбергер. Зображення наносив художник Георг Глоккендон згідно з картою, придбаною Мартіном Бехаймом в Іспанії. На глобус бути нанесені 1100 власних назв, 48 прапорів, 48 правителів та 15 гербів. Окрім суші та моря були зображені також знаки зодіаку, кораблі, кити, морські чудовиська, змії та русалки. Вони були свідченням розвитку мореплавства. Глобус містив також довідник по спеціях із вказівниками, де їх потрібно купувати. Творіння Мартіна Бехайма можна сміливо назвати шедевром картографічного мистецтва. Глобус тривалий час красувався у міській ратуші Нюрнберга, потім повернувся у власність родини Бехайма, а з 1907 року експонується у Нюрнберзькому національному музеї.

Глобус Бехайма. Суперечливі факти

Найбільша кількість суперечок виникає щодо дати створення глобусу. Вважається, що це – 1492 рік. Саме ця дата зазначена біля південного полюса кулі. Однак чи дійсно вона позначала рік створення – питання спірне. На глобусі присутні декілька пізніших дат, зокрема 1495 та 1506. Нанесені вони тим же почерком, що і 1492. Це може свідчити про пізніший час створення «Земного яблука» чи про те, що дати були нанесені згодом.

Про те, що глобус було створено не наприкінці XV століття, а приблизно на межі XVI – XVII, свідчать ряд власних назв. Можна було б припустити, що глобус згодом виправляли та доповнювали. Але усі надписи зроблені одним почерком, шрифтом та фарбою.

Також «Земне яблуко» має багато посилань на книгу Марко Поло. А вона саме датується кінцем XVI – початком XVII століття. Створення глобуса Мартіном Бехаймом не заперечують. Однак, ставиться під сумнів те, що «Земне яблуко», що дійшло до наших днів, є дійсно його роботою та датується 1492 роком.

Америка на глобусі. Найбільш відомі зразки

Попри усі суперечливі факти першість залишається за глобусом Мартіна Бехайма. Другим вважають Ягеллонський глобус, що був створений у 1510 році на Півдні Франції чи на Півночі Італії. Однак, саме він став першим, на якому з’явилась Америка. Припускають, що до нього уже могли бути зразки глобусів із зображенням берегів незадовго відкритого континенту, однак жоден з них не зберігся. Наприкінці XVIII століття глобус придбали для Краківської обсерваторії.

Ще одним визначним глобусом став Готторпський глобус-планетарій. Він був першим з найбільших, діаметром 3,1 метра. Готторпський глобус-планетарійЙого створення розпочалось у 1651 році за розпорядженням герцога Фрідріха III. Німецький мандрівник, географ, історик та фізик Адам Олеаріус очолив проект розробки та виготовлення глобусу. Під його керівництвом працювало ще 6 людей. У наступні роки було зібрано каркас та опорну конструкцію, механізм, платформу зі сидінням всередині глобуса. Наступними кроками було нанесення на нього карти Землі та карти зоряного неба всередині. У 1664 році відбулось урочисте відкриття Готторпського глобуса-планетарія. У 1713 році глобус було передано в Петербург імператору Петру Великому як дипломатичного подарунка. Зберігався він у Кунсткамері до 1747 року, коли сталась пожежа. Внаслідок неї глобус згорів. Майже півстоліття пішло на його реконструкцію. Для відновленого глобуса було збудовано спеціальне приміщення – глобусний будинок.

У 1942 році глобус вивезли до Німеччини, де він пробув п’ять років. У 1948 його повернули до Радянського Союзу. Сьогодні він експонується у музеї Кунсткамера у Санкт-Петербурзі.

Перші глобуси виготовлялись на замовлення. Це були ексклюзивні зразки ручної роботи. Їх створення було дуже клопіткою справою. Коштували вони нереально дорого для простих людей, та і не кожен багатій міг собі дозволити мати свою модель Землі. Доступними для людей глобуси стали після запуску масового виробництва у XX столітті.

Топ-5: цікаві факти про глобус

1. Дорогоцінний глобус перських шахів.

Ірану – глобус виконаний із найчистішого золота з великою кількістю інкрустованих коштовностей (сапфіри, діаманти, рубіни та інше). Його виготовили у 60-х роках 19 століття за велінням останнього шаха з династії Каджарів. Мета виготовлення – зібрати на одному виробі найвидатніші коштовні камені з колекції шаха, тому що таким чином легко стежити за їх зберіганням. На створення глобуса було витрачено близько 35 кг листового золота.

2. Глобус – єдина модель землі, яка не спотворює розмір та форму великих об'єктів.

Глобус виконує по суті ту саму функцію, що й карта світу, при цьому не змінює поверхню, лише показує її зменшену копію. При виготовленні глобусів не використовується проекція місцевості, як у картах.

3. Глобус Гітлера.

Його офіційна назва – Columbus Globe. Цей глобус був розроблений спеціально для промислового використання та керівництва країн. За часів Гітлера таких глобусів було два, вони були великі та дуже дорогі. Якщо вірити The New York Times, їх розмір можна порівняти з розміром Volkswagen, а ціна була ще вищою, ніж вартість машини. Деякі моделі Columbus Globe існують досі, а три з них знаходяться у Берліні.

4. Глобус Блау.

У 1690 році було створено мідну 2-метрову модель глобуса на дерев'яній підставці. Глобус Блау подарували Карлу XI королю Швеції, а потім його купив Петро I та перевіз до Царської Росії. З'явившись у кількох відомих музеях та установах, глобус Блау був переміщений до Історичного музею Москви.

5. Глобус із страусиного яйця.

Це найстаріший глобус із зображенням Америки, який був виконаний з половинок яйця страуса, що були склеєні між собою за допомогою природного полімеру. Всі зображення були вищерблені на шкаралупі та покриті фарбою синього кольору. Виріб не було підписано, тому авторство встановити не вдалося. Проте деякі дослідники вважають, що до виготовлення глобуса був причетний Леонардо да Вінчі.

Створення глобусів сьогодні

Технологічний прогрес, супутникові дослідження поверхні планети Земля дають можливість створювати максимально точні моделі глобусів. Однак цифрові технології, доступ до карт будь-якої місцевості через мережу інтернет частково витісняють карти та глобус з повсякденного вжитку. Здавалось би, що вони й зовсім можуть втратити свою популярність. Однак, навпаки, глобус набув більшої цінності як подарунок чи сувенір, як вишуканий елемент інтер’єру, навіть, як витвір мистецтва.

Так у недалекому 2008 році у Лондоні виникла компанія Bellerby & Co. Globemakers. За не такий довгий час свого існування вона уже має свою цікаву історію. Розпочалось усе з того, що її засновник Пітер Беллербі шукав глобус у подарунок для свого батька з нагоди його 80-річчя. Безрезультатні пошуки ідеального варіанту тривали два роки. Усе, що йому траплялось – дешеві сучасні варіанти глобусів або дуже дорогі антикварні взірці, стан яких не дозволяв використовувати їх за призначенням. Відтак у Пітера залишився єдиний варіант – зробити самостійно омріяну ним модель Землі.

Bellerby & Co. GlobemakersВиготовлення глобусу виявилось не таким простим, як видалось спочатку. Ця справа зайняла майже два роки. Перше, що потрібно було зробити – обрати карту. Він зупинив свій вибір на картах одного поважного видання. Однак, вони всеодно потребували опрацювання, численних правок у власних назвах. Робота над картою зайняла у Беллербі майже рік. Сьогодні у його команді уже працюють два штатні картографи.

Далі потрібно було спроектувати прямокутні фрагменти карти у клиноподібні для нанесення на сферичну форму. Допомогти у цій справі Пітеру зголосився його друг, що розробив спеціальну програму. Оплату за свої послуги згодом він отримав глобусом.

Настав час самої кулі. І тут все виявилось не так просто. Компанії з виготовлення різного роду форм надали Пітеру свої зразки. Однак жоден з варіантів не задовольнив його прагнення досконалості. Попри ідеальну форму, куля повинна бути збалансованою, щоб плавно обертатись довкола власної осі. Знайшовши врешті-решт відповідний варіант, можна було приступати до його обклеювання. Понад рік пішло на роботу та спроби досягти омріяної точності та бездоганності. Після нанесення карти, глобус вручну промальовують, ретельно перекривають місця стикування клиноподібних фрагментів.

Bellerby & Co. Globemakers сьогодні – команда професіоналів, що трудиться над створенням неймовірних глобусів. Вони отримали світове визнання та популярність. Їх можна побачити у кіно та різних телешоу. Кожен взірець – абсолютно неповторний та ексклюзивний витвір мистецтва.

Найвідоміші глобуси

  • Глобус Миру.

Модель 1987 має 10-метровий діаметр, важить 30 т та виконана з деревини. Дивовижно, але всередині такої сфери можна розмістити 600 осіб! Зараз глобус Миру знаходиться в Італії.

  • Глобус Эрта.

Eartha – глобус діаметром 12,6 м, що обертається у будівлі відомої американської картографічної компанії. Конструкція наслідує обертання Землі та знаходиться в атмосферостійкому скляному атріумі на механічній консолі. Глобус імітує не лише обертання, а й реальний нахил навколо осі 23,5 градуса. Для глядачів є можливість помилуватися Eartha із трьох різних позицій – Гренландія, Екватор та Південний полюс.

  • Глобус із OLED-панелей.

Модель із світлодіодів розміщується у Токіо на території Національного музею науки та інновацій. Вона є реальною картинкою планети з космосу, наданою метеорологічними супутниками.

  • Глобус Unisphere.

Унісфера — модель планети Земля, виконана зі сталі. Глобус розміщений у нью-йоркському парку Flushing Meadows-Corona. Діаметр виробу становить 37 м, висота – 43 м, а його вага сягає 70 т.

  • Глобус Mapparium.

У висоту Маппаріум досягає трьох стандартних поверхів, виготовлений глобус із різнокольорового скла та знаходиться в Бостоні, штат Массачусетс. Бажаючі мають можливість зайти в цю кулю, адже всередині неї розташований міст. Саме з такого положення відкривається дивовижний краєвид на весь розворот планети.

Чим відрізняється глобус від карти?

Насамперед карта – двомірне зображення поверхні Землі, а глобус – її тривимірна модель. При цьому карта може відображати лише частину поверхні, а глобус – ні. Глобус набагато точніший, ніж карта, і навіть повторює форму Землі. Завдяки такій різниці зображення поверхні на карті та на глобусі має ряд відмінностей, основні з них:

  • глобус більш правдоподібно та наочно показує поверхню;
  • глобус може відрізнятись лише масштабом, при цьому показуючи виключно всю планету;
  • глобус практично не спотворює пропорції об'єктів, лише зменшує їх.

Колись людство було впевнене, що наша планета пласка. Перший глобус з'явився з першими знаннями про кулясту форму Землі. Карти ж з'явилися набагато раніше і застосовувалися як орієнтир під час подорожей.

Види глобусів

Перш за все глобуси варто розрізняти за охопленням території.

Традиційно глобусом прийнято вважати модель планети Земля. Відтак на його поверхні повинні бути зображені усі материки та океани нашої планети.

Трапляються такі зразки, як глобус зоряного неба. На його поверхню нанесені сузір’я. На ньому позначені спектральна класифікація зірок, їх скупчення, туманності, галактики тощо.

Глобуси інших планет відтворюють їх форму, поверхню у  відповідному співвідношенні розмірів.

Інколи виникає запитання - Чи може бути глобус України ? Глобус України існує, але з картографічної точки зору він не правдивий.  Це швидше оригінальне рішення презентувати географічну карту держави. Таке зображення має чимало спотворень через невідповідність розміру території до об’єму кулі, на яку вона нанесена. Такий взірець може містити також немало додаткової інформації, такої як герби, символіка, тощо.

Розмір – інший вид класифікації глобусів. Його визначають відповідно до діаметру.

  • Малі мають діаметр до 60 см
  • Середні – 60 – 120 см
  • Великі – понад 120 см

Щодо масштабу, найчастіше зустрічаються:

  • 1 : 30 000 000
  • 1 : 40 000 000
  • 1 : 50 000 000
  • 1 : 83 000 000
  • 1 : 106 000 000

Однак, основна класифікація здійснюється відповідно до картографічного зображення. Відповідно глобуси поділяють на загальногеографічні та тематичні.

Фізичний глобус

Глобус загальногеографічний або фізичний, як і фізична карта, демонструє природу, перш за все – рельєф суходолу та морського дна. На фізичному глобусі зображені гори та рівнини, ліси та пустелі, усі водойми, а також нанесені їх назви. Він демонструє вигляд нашої планети з космосу. Традиційно глобус відтворює також кут нахилу земної осі, та є чудовим зразком демонстраційного матеріалу у вивченні географії.

Політичний глобус

Глобус політичний – найпоширеніший варіант тематичного глобуса. На його поверхню нанесений адміністративний поділ світу. Кожна країна світу позначена окремим кольором, чітко розмежовані кордони, вказані розташування та назви великих міст і столиць, найбільші автомобільні, залізничні та морські шляхи.

До тематичних глобусів відносять також кліматичні, геологічні та тектонічні, глобуси рослинного,та тваринного світу.

Ще одним тематичним зразком є глобус Будова Землі. Він демонструє будову нашої планети у розрізі – земна кора, мантія, ядро.

Купити глобус у подарунок

Зображення Земної кулі є дуже символічним. Це – наша планета, світ, подорожі. Такий символізм робить глобус чудовим варіантом подарунку. Йому радітимуть як дорослі, так і діти. Красивий дорогий глобус ідеально доповнить будь-який інтер’єр, особливо доречно виглядатиме у робочому кабінеті.

Сьогодні представлені оригінальні варіанти такі, як глобус-бар. Окрім свого прямого призначення такий глобус виконує функцію зберігання напоїв та склянок. Він може встановлюватись на стіл, або ж мати високу підставку для розташування на підлозі. Найвідомішим виробником глобусів-барів є італійська компанія Zoffoli. Уже понад 60 років вона створює неймовірні зразки глобусів. Сьогодні їх творіння – як класичні варіанти, так і оригінальні модерні моделі.

Якщо Ви вирішили купити глобус у подарунок, зверніть увагу на варіанти з підсвіткою. Це красиво та практично, оскільки вночі такий глобус може слугувати чарівним нічником. Особливо сподобається глобус з підсвіткою юним дослідникам. Нерідко він може бути фізико-політичним. Фізичний глобус перетворюється на політичний при увімкненні підсвітки. Щоразу перед сном діти зможуть мріяти про захоплюючі подорожі у далекі країни. Глобус неодмінно зацікавить дітей до вивчення географії.

Тим хто полюбляє астрономію, припаде до душі варіант глобусу зоряного неба. Досить незвично та оригінально виглядають глобуси виконані під старовину. Подарункові варіанти, глобуси з додатковими опціями зазвичай коштують недешево.

Для навчання Ви можете купити класичний взірець глобуса виконаний з пластику. Він цілком та повністю виконуватиме своє пряме призначення як демонстраційний навчальний та довідковий матеріал, а також заощадить Ваші кошти.

Поширені запитання

✅ Хто винайшов перший глобус ?

Перший глобус створив Мартін Бехайм

✅ Коли був створений перший глобус ?

Перший глобус був створений у 1492 році

✅ Що таке Глобус ?

Глобус — це об'ємна модель Землi, або іншої планети

✅ Які материки зображені на глобусі Бехайма?

На глобусі Мартіна Бехайма зображена Европа, майже вся Азія та більша частина Африки, але Америки на ньому не було

✅ Чим перший глобус відрізняється від глобусу наших днів?

На першому глобусі не була зображена Америка, частина Азії та Африки. Також, на ньому було більше невідповідностей у розмірах та відстанях, були додатково нанесені знаки зодіаку, різні міфічні персонажі та кораблі.

✅ Із чого складається глобус?

Конструкція стандартного глобуса включає кулю з нанесеним зображенням карти, меридіан та підставку.

✅ Які бувають глобуси?

Глобуси бувають фізичні, політичні, фізико-політичні та астрономічні.

✅ Чим відрізняється фізичний глобус від політичного?

На політичній карті акцент зроблено на політичний устрій планети Земля – є чіткі кордони держав, прописані всі країни та їх столиці, а також великі міста. На карті фізичного глобуса можна побачити межі льодовиків, напрями течій та багато іншого.