0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Види ручок для письма. Яку обрати для себе?

23.08.2019

Ручка – те, без чого, мабуть, не обходиться жодного дня більшості з нас. Ця річ настільки звична, що ми навіть не замислюємось над її значенням у нашому житті. Ймовірніше за все, купуючи канцтовари для офісу, навчання чи дому, саме ручка буде одним з перших пунктів у Вашому списку покупок. Ми розповімо Вам цікаві факти з історії та сучасності цього письмового приладдя, про відмінності між видами ручок, познайомимо з провідними виробниками елітних ручок та дамо поради щодо вибору оптимального письмового приладдя для себе.

Зміст

Перші пристосування для письма, як прототипи ручки

Виникнення писемності – великий крок у розвитку людства. Першими матеріалами для письма були сирі глиняні дощечки та тригранні загострені палички із дерева, кісток чи бронзи. Після нанесення тексту дощечку потрібно було запікати.

перо для письмаУ Стародавньому Римі писали металевим стилем (або стилусом) по кодексах, спеціальних воскових табличках.

У Стародавньому Єгипті для письма використовували папірус та спеціальні пензлі з тростини. А у гробниці Тутанхамона було знайдено загострену мідну трубку, у яку вставлялось просочене чорнилом стебло тростини. Мабуть, саме такий варіант письмового приладдя можна назвати першим прототипом ручки. Вона створювала чітку та тонку лінію на папірусі.

Для письма на пергаменті використовували загострене перо гусака чи ворони. Писали ним і на папері. Перо для письма використовували до XVIII століття.

Поява сталевого пера та перової ручки

Сталеві пера для письмаПерше сталеве перо було винайдене у 1748 році у Німеччині. Наприкінці XVIII століття англієць Д. Перрі вдосконалив його, додавши проріз у вістрі пера. А з винаходом верстату для виготовлення сталевих пер, вони остаточно витіснили гусячі, оскільки були більш довговічними, не потребували частої заміни.

Поява першої автоматичної перової ручки датується 1884 роком. Зазначимо, що автоматичною вважається будь-яка ручка, де подача чорнила здійснюється автоматично, тобто не потрібно змочувати перо у чорнило. Спершу чорнило заправлялось у спеціальний резервуар з допомогою піпетки. Згодом вона стала складовою частиною самої ручки. Такі варіанти сьогодні уже рідкість, але Ви можете їх пам’ятати.

Хто винайшов кулькову ручку?

Першу кулькову ручку винайшов угорець Ласло Біро у 1940 році. В основі принципу її дії була капілярна ручка, що була запатентована ще у 1888 році Джоном Лаудом. Ласло Біро був додав кульковий механізм до капіляра ручки. До розробки пастоподібного чорнила долучився брат Ласло Біро, Георг, що був хіміком за фахом. Так виникла перша кулькова ручка.

Цікаво, що кулькова ручка усім мовами має відповідну назву, англійською – ball pen, німецькою – Kugelschreiber, італійською – penna a sfera, і тільки в Аргентині її називають «Біроме», на честь винахідника. Першими, хто оцінив перевагу такого письмового приладдя, були льотчики. Вони регулярно зіштовхувались з проблемою витікання чорнила з перових ручок через перепади тиску під час польоту.

У масовий продаж кулькова ручка надійшла у США у 1945 році. У перший день було продано понад 10 тисяч екземплярів. Коштувала ручка 12 доларів, що було досить дорого. Саме стільки в середньому заробляли працівники промислових галузей за 8-годинний робочий день.

Наприкінці ХХ століття з’явились кулькові ручки з різними варіантами чорнил.

Сьогодні ми маємо навіть ручки, що вийшли за межі площини та дозволяють малювати у просторі – 3D ручки.

Різновиди ручок. Класифікація за типом пишучого вузла та чорнила

Перш за все зазначимо, що ручки поділяються на чорнильні з пером, капілярні та ті, що мають кульковий пишучий вузол. Детально розглянемо найпоширеніші види ручок.

Чорнильна ручка

Що таке чорнильна ручка ?

Чорнильна ручка – це вид письмового приладдя, що складається з пера, через яке поступає чорнило, та конструкції для його набору та утримування. Ручка цього типу потребує регулярної заправки. Раніше вона здійснювалась за принципом дії поршня або піпетки. Однак, більшість сучасних чорнильних ручок передбачають встановлення одноразового змінного картриджа з чорнилом. Це просто, зручно та виключає можливість забруднити руки чи папір. Чорнильні ручки можуть мати закрите або відкрите перо.

Капілярна ручкаЩо таке лінер?

Лінер – це різновид капілярної ручки з пишучим вузол зі спеціальною голкою, через яку відбувається подача чорнила. Лінія письма лінера – дуже тонка, рівна та чітка. Проте слід зазначити, що писати нею потрібно відносно повільно, щоб чорнило встигало поступати через пишучий вузол. На відміну від інших видів ручок, лінер пише на різних поверхнях.

Ручки, що мають кульковий пишучий вузол поділяються за типом чорнила.

Кулькова ручкаЩо таке кулькова ручка ?

Кулькова ручка – це вид письмового приладдя, що в основі пишучого вузла має кульку, яка обертається та наносить на папір лінію. Її чорнило має пастоподібну консистенції. Через таку густину його розхід невеликий. Для письма цією ручкою потрібно докласти незначних, але все-таки зусиль. Якщо писати доводиться багато, це може втомлювати руку.

Що таке гелева ручка ?

Гелева ручка – це різновид ручки з кульковим пишучим вузлом, але чорнилом гелевої консистенції. Вона з легкістю створює чітку та рівну лінію, чим забезпечує красиве письмо. Також гелеве чорнило швидко висихає, не розмазується по поверхні аркуша, стійке до вологи. Однак, попри усі переваги, розхід чорнила гелевої ручки доволі великий. У ній доводиться часто змінювати стрижень чи купувати нову.

Що таке масляна ручка?

Масляна ручка – це ще один варіант кулькової, але з чорнилом на масляній основі, що суттєво полегшує та пом’якшує процес письма, створюючи чітку лінію, яка не розмазується та не вигорає.

Що таке ручка ролер?

Ролер – це ручка, яка поєднала у собі пишучий вузол кулькової та чорнило, що за своїм складом та властивостями близьке до тих, якими заправляють перові ручки. Воно зберігається не у стрижні, а у спеціальному резервуарі. Чорнило ручки ролера швидко висихає, однак не є стійким до вологи.

Цікаві факти про кулькову ручку

Нерідко виробники ручок заявляють довжину лінії, що її здатна прописати та чи інша модель. Знаходяться охочі перевірити правдивість поданої інформації Зазвичай різниця між обіцяною та реальною довжиною дещо відрізняються.

Від чого залежить довжина лінії? Від чорнила та товщини пишучого вузла. Ручка з тонким пишучим вузлом та густим чорнилом матиме найвищий результат.

Що ж цього приводу нам скаже статистика? Її дані говорять про те, що в середньому звичайна кулькова ручка з пастоподібним чорнилом пише 2000 – 2500 м. Приблизно у тих же межах коливається показник масляної ручки. Суттєво відстає у цьому змаганні ручка гелева. Довжина її лінії зазвичай не перевищує 500 м. Дещо кращим є результат ручки ролера. Їх виробники заявляють цифру 800 – 1000 м.

Ще один Ковпачок ручкицікавий факт, про який Ви могли не знати.

Чи помічали Ви у ковпачку ручки отвори? А чи задумувались, для чого вони потрібні? Існують дані, що щорічно близько 100 людей помирає вдавившись ковпачком від ручки. Отвори у ковпачку, що потрапив до дихальних шляхів, забезпечать доступ повітря до отримання невідкладної медичної допомоги.

Письмове приладдя преміум-класу. Легендарні бренди ручок

Звична усім нам ручка може бути не просто письмовим приладдям, а вишуканим аксесуаром, підтвердженням статусу свого власника, а іноді – справжнім витвором мистецтва. Далі мова піде про брендові ручки преміум-класу. Такий варіант завжди буде актуальним подарунком для людини, що цінує свій стиль та прагне довершеності у всьому до найменших деталей.

Ймовірніше за все, що коли мова йде про дорогі ручки, на думку першими спадають Parker (Паркер). Окрім того, що цей бренд є найбільш відомим, не усі знають, що він був одним з перших, що запустив Паркер Parker Duofolderвиробництво перової чорнильної авторучки. Було це у 1892 році. За час свого існування, ручки Parker щоразу вдосконалюються відповідно до сучасних технологій, але вірно зберігають свої найкращі традиції та бездоганну якість. Прикладом останнього може слугувати те, що Parker Duofold, який з’явився на ринку у 1921 році мав гарантію від виробника 250 років.

Сьогодні Parker Pen є виробником чорнильних перових ручок, кулькових ручок, ручок ролерів та механічних олівців.

Умовно усі ручки бренду можна поділити на категорії: престижну, середню та функціональну.

До престижної категорії належать легендарна Parker Duofold, вишукана Parker Premier та сучасна Parker Ingenuity. До середньої групи можна віднести Parker Sonnet, Parker 45, Parker Facet, Parker Executive, Parker Esprit, Parker Frontier, Parker Urban, Parker IM. Це – ручки з бездоганною якістю бренду, його стильним та стриманим дизайном та відносно поступною ціною. Серії Parker Vector та Parker Jotter – представляють категорію функціонального письмового приладдя.

Кулькові ручки Parker зазвичай не мають ковпачка. Подача стрижня здійснюється натиском на кнопку або поворотом частини корпусу. Спеціальний матеріал кульки пишучого вузла забезпечує м’яке та чисте письмо.

Ручки ролери – пишуть рідким чорнилом на водній основі. Воно буває тільки двох кольорів: чорне та синє.

Перова ручка Parker не завдасть жодного клопоту своєму власнику. Її перо гладко йде по паперу, не протікає та не утворює плям. Сучасні перові ручки Parker навіть втримують чорнило при перепадах тиску у польоті.

Фірмовий тримач (зажим) у формі стріли на усіх ручках – візитна картка бренду з 1916 року.

Розглянемо ще один не менш відомий бренд елітного письмового приладдя, що донедавна був прямим конкурентом Parker. Сьогодні у них один власник.

Ручка WatermanWaterman (Уотерман) – компанія заснована у 1888 році у США. Хоча свою фактичну діяльність вона розпочала задовго до того. Її засновник Льюіс Едсон Уотерман прагнув вдосконалити тогочасне письмове приладдя, оскільки з ним регулярно виникали проблеми, несправності чи витікання чорнила. Він розробив спеціальну систему, що зменшувала розхід чорнила та запобігала його витіканню. Його винаходом також був тримач на ручці, з допомогою якого її можна було зафіксувати до кишені. Ручки Waterman вдосконалювались, незмінною залишалась тільки їх висока якість.

Згодом виробництво було перенесено до Франції, а компанія отримала офіційну назву Waterman Paris. Світова столиця високої моди надихала виробника на створення вишуканих моделей письмового приладдя. Їх дизайн – втілення класики та розкоші.

Сьогодні продукція Waterman – чорнильні перові ручки, кулькові ручки та ручки ролери. Усі вони виготовлені з високоякісних матеріалів, з дорогоцінним оздобленням. Це – письмове приладдя для людей, що цінують ексклюзив, бездоганну якість та довершеність у всьому.

Ручки Parker та Waterman – не просто письмове приладдя. Вони – епоха в його історії.

Як відіпрати кулькову чи гелеву ручку з одягу?

Відіпрати кулькову чи гелеву ручку з одягу дуже просто, якщо слідувати наступним порадам:

  • Не відкладайте видалення плям, не давайте чорнилу засихати та глибоко проникати у волокна тканини.
  • Не поспішайте використовувати агресивні плямовивідники та розчини. Спробуйте спочатку звичайне господарське мило.
  • Якщо господарське мило виявилось безсильним проти плями, спробуйте затерти її спиртом чи будь-яким безбарвним спиртовим розчином.
  • Видалити гелеве чорнило чи пасту кулькової ручки з білої тканини Вам допоможуть лимонний сік, зубна паста або відбілюючий засіб.
  • Доволі ефективним проти плям кулькової ручки може бути засіб для миття посуду

Як вибрати ручку на щодень?

Ми з Вами дізнались, як з перших варіантів письмового приладдя виникла ручка, як вона змінювалась до наших днів, які бувають ручки, за яким ознаками їх класифікують, розглянули ручки елітних брендів. Тепер час обрати для себе оптимальний варіант письмового приладдя на щодень.

Вибрати ручку – здається, нема нічого простішого. Однак, вона має безліч видів та особливостей, які варто врахувати.

 - Потрібно розуміти власну потребу у письмовому приладді.

 - Якщо Вам доводиться регулярно та багато писати, зверніть увагу на корпус ручки.

 - Ергономічність забезпечить зручне розташування у руці. Особливо комфортним буде корпус тригранної форми.

 - Товщина корпусу. Довго втримувати під час письма надто тонку чи товсту ручку може виявитись виснажливо.

 - Гумова накладка (грип) запобігатиме ковзанню.

 - Матеріал ручки. Якщо писати доводиться багато – віддайте перевагу пластику. Така ручка буде легкою, рука не буде надто швидко втомлюватись. Вартість їх зазвичай нижча, що буде додатковою перевагою.

 - Пам’ятайте, що комфорт при письмі сприятиме гарному почерку.

 - Обрати перову, кулькову чи капілярну ручку – справа смаку та бажання, зручності та звички. Проте, який з варіантів Ви б не обрали, він повинен гладко рухатись по паперу, не пошкоджувати його. Зверніть увагу на пишучий вузол. Вони можуть створювати лінії різної товщини: від 0,1 мм до 1 мм. Тут знов ж таки вибір за Вами. Найбільш ходовими варіантами є 0,5 мм та 07 мм.

 - Якщо говорити про саму конструкцію ручок, варто зазначити, що вони поділяються на ті, що закриваються ковпачком та ті, що мають механізм подачі стрижня. Механізм може бути кнопковим або поворотним. Варіант з кнопкою, мабуть, буде найбільш зручним. Однак для тих, хто часто нервує чи має погану звичку «клацати» кнопкою ручки, краще обрати варіант з ковпачком чи поворотним механізмом. Недолік ковпачка у тому, що його можна загубити.

 - Тримач (зажим) на корпусі чи ковпачку стане у пригоді, коли потрібно зафіксувати ручку до паперів, папки чи кишені піджака.

 - Різноманіття сучасного письмового приладдя дає можливість кожному обрати ручку, що відповідатиме його вимогам, потребам та побажанням. Бажаємо, щоб Ваша ручка вірно служила Вам з дня в день, ніколи не підводила у потрібний момент, а її письмо та дизайн надихали на написання гарних текстів.