0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Найпопулярніші карткові ігри: для двох чи компанії

25.03.2022

Вступ

1. Про види карткових ігор

2. Цікаві ігри в карти на двох

3. Популярні карткові ігри для компанії

Висновок

Ігри в карти — це далеко не тільки класичний дурень. Це численні ігри за участю однієї чи декількох колод карт. Деякі ігри призначені для сімейного та дружнього дозвілля, деякі відносяться до професійно-спортивних, а деякі - до азартних. У будь-якому випадку, всі цікаві карткові ігри розвивають логічне мислення, увагу та пам'ять.

У цьому матеріалі ми розповімо які є ігри в карти, про прості, інтелектуальні та складні ігри, назвемо кращі карткові ігри на двох, трьох, чотирьох та великі компанії. Тут ви дізнаєтеся в які ігри можна грати з картами, їх особливості та короткий виклад правил, що допоможе зробити попередній вибір.

Про види карткових ігор

Суспільство неоднозначно ставиться до карткових ігор, а деякі називають таке заняття пустим та даремним. При цьому, карти відмінно розвивають розумовий процес та допомагають зняти стрес. Завдяки великому вибору, можна підібрати підходящий варіант для людей різного віку, для парної гри або ж великий компанії, і навіть є прості карткові ігри для дітей.

Карточні ігри можна умовно розділити на азартні, комерційні, народні та сімейні:

  • Азартні ігри в карти. Головна відмінна риса азартних ігор — випадковість виграшу. Тут не потрібні особливі навички, розумові здібності та інше — тільки випадковість та стратегія. Приклад такої гри — покер. Такі змагання проходять по всьому світу.
  • Комерційні карткові ігри. Преферанс — одна з найпоширеніших карточних ігор комерційного типу. Тут вже випадковість не має ніякого значення, гравцям важливі навички, вміння та знання. Преферанс досить складна гра.
  • Народні та сімейні карткові ігри. Це прості карточні ігри зі зрозумілими правилами, призначені для відпочинку та розваги. Серед найпоширеніших, гра в дурня та п'яниця.

Також всі види карткових ігор діляться за ступенем складності на прості, інтелектуальні та складні.

Прості карткові ігри

Сюди відносяться класичні народні та сімейні ігри. Простота правил, універсальність та веселощі — ось головні характеристики простих карточних ігор. Залежно від правил, для них використовуються колоди на 35 чи 52 карти. Навіть якщо ви не знаєте правила, зрозуміти їх та вивчити досить просто.

До простих можна віднести всі види дурня, піддавки, п'яницю, свиню, дамку та інші ігри. В прості карткові ігри можна грати як удвох, так і великою компанією — все залежить від правил.

Інтелектуальні ігри в карти

Такі ігри так само захоплюючі, як і стандартні прості, при цьому вони дозволяють не тільки розважитися, але і проявити власні природні якості, самовиразитися та попрацювати "головою".

Ось найцікавіші та найпоширеніші:

  • Брідж. Це одна з найпопулярніших ігор в цілому. Для гри потрібно 4 людини та одна колода на 52 карти. Це парна гра, де є дві команди — Схід та Захід проти Півночі та Півдня. Головна мета — розіграти контракт та не дати це зробити супротивникам.
  • Преферанс. Ще одна складна гра, яка входить в число комерційних. Тут головне — навички та вміння. Правила гри формувалися протягом багатьох років з середини дев'ятнадцятого століття, і складаються зі співвідношення різних правил інших старовинних ігор Європи.
  • Кінг. Гра вважається однією з найбільш інтелектуальних, при цьому більше розрахована на жіночу частину аудиторії. Це вивернутий навиворіт преферанс, тому перемога за тим, хто позбудеться від карт, роздавши хабарі, а не навпаки.
  • Деберц. Якщо порівнювати з іншими іграми, Деберц досить молодий — він з'явився в сімдесятих минулого століття. Ця гра поєднує азартний та комерційний тип. Для гри потрібні дві людини та одна колода карт на 32 штуки.

Інтелектуальні ігри дозволяють розвинути та зберегти хорошу пам'ять, логічне мислення та гнучкість розуму, навіть в похилому віці. Так що, якщо хочете зберегти здоров'я та бадьорість духу, рекомендуємо звернути увагу саме на інтелектуальні ігри в карти.

Найскладніші карткові ігри

Найскладнішою грою в карти вважається Брідж. Йому вже більше трьохсот років та у всьому світі немає гри складніше. При грі в Бридж, 4 людини діляться на дві команди, які сидять один навпроти одного. Є три етапи гри, в кожному з яких повністю витрачається колода карт. Етапи включають аукціон, сам ігровий процес та підрахунок очок.

Цікаві ігри в карти на двох

Тут ми розповіли які є ігри з картами на двох. При цьому в кожну з них може грати і більша кількість гравців. Вибираючи ігри в карти на двох, не варто відштовхуватися тільки від опису правил, набагато краще — спробувати, тільки так ви зможете зрозуміти наскільки цікаво грати.

  • П'яниця

Гра отримала велике поширення в країнах пострадянського простору. Основне завдання, яке стоїть перед гравцями — зібрати у себе всю колоду. У грі можуть брати участь 2-8 осіб, для неї підходять колоди на 36, 52 та 54 карти.

Перш ніж почати, вибирають гравця, який роздає карти по одній, поки не витратиться вся колода. Гравці кладуть карти сорочкою вниз та не дивляться в них. Перший хід за тим, хто роздавав. Він відкриває верхню карту та кладе її посередині. Також роблять і інші. Володар найстаршій карти збирає всі відкриті карти та кладе під свої. Далі гравці ходять за годинниковою стрілкою. З гри вибуває той, у кого закінчуються карти, а переможцем стає володар всієї колоди.

  • Дурень

Правила цієї гри не потребують особливого представлення, адже в дурня грають всі — від школярів до пенсіонерів. Краща карткова гра бере свої витоки з царської Росії та була придумана в дев'ятнадцятому столітті. Вельможі грали в бридж та преферанс, тоді як бідніші верстви населення вибирали гру в дурня. Широке поширення карти Дурень на двох отримали за часів Радянського Союзу, тоді ж і виникли різновиди цієї гри: вже можна було грати з колодами не тільки на 36 карт, але і з колодою на 52 карти, а також в перекладного та підкидного дурня. Гра універсально підходить для двох осіб або ж великої компанії, має зрозумілі правила та досить цікава.

  • Клабор

Це аналітична гра, яка вимагає обдумування ходів, ризику та вміння вчасно пасувати. Максимальна кількість балів — 501. Перед грою слід підготуватися — потрібно буде накреслити таблицю, куди будуть записуватися отримані очки. Перший, хто набирає максимальну кількість очків, перемагає.

З колоди забираються всі карти дрібніше 9. На початку гри, кожен отримує 6 карт в руки, а також по 3 карти, які кладуть на стіл. Тут є козир, так само як і в дурні. Кожна картинка має свою ціну, а також певні поєднання карт. Перемогти до кінця гри можна, зібравши комбінацію "Клабор".

  • Скриньки

Скриньки — гра, яку можна сміливо включити в список "легкі ігри в карти для двох", вона спрямована на розвиток логіки та інтуїції. Її основне завдання — вгадувати карти опонентів, щоб зібрати максимальну кількість четвірок з єдиним номіналом. Для гри підійдуть стандартні колоди на 36 чи 52 карти. Можна грати удвох або ж компанією до шести осіб.

Спочатку, гравці кидають жереб, щоб вибрати гравця, який буде роздавати — далі, в порядку черги. На руки роздають по 4 карти, а залишок кладеться в центрі вгору сорочкою. Відразу ходять на того, хто роздавав, та ставлять йому запитання згідно з правилами, а далі за годинниковою стрілкою.

  • "Очко" (або "21")

"Двадцять одне" (Очко, 21) — популярна гра, що відрізняється простими правилами та наявністю елемента везіння. Методом жеребкування вибирається гравець, який бере колоду та видає опоненту по одній карті. В процесі, він набирає очки, щоб було число до 21. Якщо вийшло більше, гравець говорить про це, а той, хто здавав — перемагає. Якщо гравець набрав чітко 21 очко — він перемагає. Якщо ж у обох гравців менше 21-го очка, то перемагає той, у кого очок більше. Ще один варіант автоматичної перемоги — наявність двох тузів ("очко банкіра").

Популярні карткові ігри для компанії

Вечірки та дружні посиденьки — це круто та весело, при цьому потрібно подбати не тільки про наявність їжі, але і про розваги. Для цього є купа настільних та карточних ігор. Тут ми перерахували ігри в карти для компанії зі звичайними картами, які підійдуть для веселого проведення часу, включаючи карткові ігри для трьох, чотирьох, п'ятьох та більше осіб.

Карткові ігри на трьох:

  • Дев'ятка. Карткова гра на трьох, для якої підходить колода на 36 чи 52 карти. Мета — позбутися від наявних карт. Гравець тасує колоду та за годинниковою стрілкою роздає іншим гравцям карти. Першим ходить людина, яка отримала бубнову дев'ятку. Вона кладе її посередині столу, далі гравці кладуть поруч 8 та 10 бубен або ж поверх десятки кладуть дев'ятку іншої масті. І так, поки хтось не позбудеться від всіх карт. Програв той, хто залишиться з картами на руках.
  • Вірю/не вірю. Гра на інтуїцію, яка передбачає постійне передбачення дій та думок опонентів. Мета гри — скинути всі карти, брати участь можуть від трьох осіб, колода підійде на 36 чи 52 карти. У цій грі немає чіткої кількості карт, які потрібно роздати учасникам, за бажанням можна взяти менше чи більше карт. Першим ходить той, хто роздавав.
  • Преферанс. Грі вже більше сотні років, раніше вона була дуже поширена серед аристократичного суспільства. Оптимальне число гравців — 3-4 людини, при цьому грають тільки троє, а четвертий роздає та стежить за процесом. Для гри підходить стандартна колода на 36 карт з якої прибирають сімки. Мета гри — отримати найбільшу кількість очок.

Карткові ігри на чотирьох:

  • Брідж. Гра набула популярності по всьому світу. Це найскладніша в світі гра, яка порівнюється з нардами та шахами. Її по праву відносять до інтелектуальних видів спорту, проводять змагання та турніри. Бридж — парна гра, де дотримується етика та є власний кодекс. Для професійного бриджу потрібні 8 учасників, при цьому аматорський бридж — карткова гра на чотирьох.
  • Тисяча. Основна мета гри — набрати більше 1000 очок. Для гри потрібно 2-4 людини. Всі карти мають власний номінал для підрахунку очок, велика кількість нюансів, можливостей та штрафів, після яких знімають очки. Всё максимально захоплююче та інтригуюче.
  • Свиня. Тут правил та нюансів набагато менше, ніж у перерахованих вище карткових іграх на 4 людини. Колоду просто згрібають в купу та на її вершині встановлюють пару карт у вигляді куреня. Учасникам просто потрібно по черзі тягнути карти, при цьому намагаючись не зруйнувати верхівку. За своєю суттю, гра чимось нагадує настолку "Джанга". На кому конструкція посиплеться, той і програв, отримавши горде звання "свиня".

Карткові ігри на 5 чоловік та більше:

  • Покер. За популярністю покеру немає рівних, ця гра відноситься до азартних, стала повноцінним видом спорту та щорічно проводиться величезна кількість турнірів по всьому світу. Покер — це ідеальне співвідношення логіки, стратегії та удачі. Мета гри — отримати найбільш значущу комбінацію карт. В покер грають на інтерес, на ставки чи гроші.
  • Акуліна. У неї може грати необмежена кількість учасників з використанням будь-якої колоди чи навіть декількох колод. Карти роздають гравцям в рівній кількості, першою скидають хрестову даму, а після розігруються карти одного достоїнства та скидаються гравцями за годинниковою стрілкою. Як тільки у гравця закінчуються карти, він виходить з гри. Той, хто програв залишається з піковою дамою.
  • Бонжур, мадам — пардон, місьє. Гра має масу варіацій правил, а також універсально підходить для дорослих та дітей. У неї може грати необмежена кількість людей з використанням абсолютно будь-якої колоди. Всі карти розподіляються між гравцями, грають за годинниковою стрілкою в закриту. Все виконується швидко, гравці кладуть по одній карті в центр і, якщо випадає валет, потрібно сказати "Пардон, мадам", якщо дама — "Бонжур, мадам", а якщо король — віддати честь. Хто помилився — забирає собі все викладені карти. Хто залишився без карт — переміг. Гру можна додатково урізноманітнити, додавши дії для інших карт.

Висновок

У карти грають сотні років, карткові ігри на компанію стають ще більш цікавими та різноманітними. Тепер Ви знаєте як зробити ваше дозвілля цікавішим незалежно від кількості учасників та в які ігри можна грати картами. Наостанок, хотілося б звернути увагу на саму колоду. Якщо Вам подобаються ігри з картами, рекомендуємо купити колоду карт високої якості чи навіть кілька колод. Чим вище якість, тим довше прослужать карти та Вам не потрібно буде постійно змінювати колоду чи нервувати через відслоєнні куточки та стерті малюнки. Приємного дозвілля!

Дивись нас на YouTube каналі ►  

Вікторія Задорожна            

Контент-менеджер ПП"Час-Пік"

Поширені запитання

✅ Яка колода найкраще підійде для гри в Бридж?

✅ Які карти вибрати, щоб грати в різні ігри в карти з друзями?