0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Пластилін. Види та особливості

15.07.2020

ЗМІСТ

1. Що таке пластилін? Хто придумав пластилін і навіщо?

2. Види пластиліну: їх особливості та застосування

3. Що можна робити з пластиліном

4. Як вибрати пластилін для дитини

5. Де купити пластилін в Україні

Ліплення з пластиліну — дитяча розвага, яка з роками не втрачає популярності. З пластиліну ліплять як маленькі діти, так і школярі, створюючи різні барвисті композиції. При цьому, варто виділити чималу користь для дитини під час ліплення: пластилін розвиває дрібну моторику, уяву та творчі здібності.

Сучасний ринок канцтоварів надає великий асортимент пластиліну, а також різні його альтернативи. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші види пластиліну, їх особливості, варіанти використання, а також підкажемо як підібрати і купити пластилін для дитини.

Що таке пластилін

Пластилін — матеріал, який складається з порошку глини, а також ряду речовин, що не дають йому висохнути (жири, віск та інше). Ліплення з пластиліну допомагає дитині розвинути в собі посидючість та фантазію. Крім дітей, матеріал використовується скульпторами для створення ескізів, а також аніматорами для створення своїх героїв. Популярні мультики з використанням пластилінових персонажів: «Воллес і Громіт» та «Пластилінова ворона». Також іноді пластилін використовується в комп'ютерних іграх, наприклад, «The Neverhood».

Хто придумав пластилін і навіщо

Пластилін розробив вчитель англійської школи мистецтв Вільям Харбут в 1897 році. Його задумка полягала в створенні матеріалу, що не висихає на повітрі. Склад першого пластиліну запатентований та не розголошується, але з часом стали відомі деякі з інгредієнтів: стеаринова кислота, вазелін і солі кальцію. Матеріал не висихав та дозволяв студентам без проблем створювати та редагувати свої роботи. Ще одна перевага — перший пластилін не лип до рук, що зробило його ще популярнішим.

З самого початку XX століття, пластилін стали виготовляти в промислових масштабах на німецьких заводах. Крім основних інгредієнтів пластиліну, склад поповнили барвники. У той час, матеріал нарізали вручну і, відповідний відділ, назвали «Алея веселки». Творець пластиліну був такий гордий власним винаходом, що написав книгу, де розкрив понад 100 способів використання матеріалу.

Види пластиліну: їх особливості та застосування

Сучасний пластилін має безліч видів, але все ж їх можна розділити на декілька найпопулярніших. У цьому розділі ми розглянемо основні види пластиліну, а також їх особливості та сферу використання.

«Класичний» пластилін

Саме той пластилін, яким успішно користуються в школах вже багато років. Стандартні ребристі бруски пластиліну Гамма або Луч можна легко купити і зараз. Вони не пропонують будь-якої особливо податливої структури або строкатих відтінків, але коштують недорого і складаються з натуральних компонентів. Такий пластилін виробляють на основі порошкової глини. Серед недоліків можна виділити слабку пластичність через що матеріал не підходить дітям до трьох років, яким ще важко розминати тверді бруски.

Восковий пластилін

Такий тип матеріалу підходить для дітей від року, оскільки це пластилін, склад якого включає віск, що значно підвищує пластичність. Навіть в руках малюка, пластилін легко розминається, а окремі шматочки без зусиль зчіплюються між собою. Матеріал абсолютно безпечний, не містить шкідливих домішок і токсичних речовин. В каталозі Час-Пік в асортименті представлений восковий пластилін TRAVEL KIDS, KOH-I-NOOR, Craft & Joy та Western Industrial Group.

Повітряний пластилін

Повітряний пластилін — маса для ліплення, яка за своєю структурою і характеристиками схожа зі звичайним пластиліном. На дотик матеріал більш пухкий та легкий, не потребує нагріванні і має велику палітру яскравих кольорів. У його склад входить вода, полімерні матеріали та харчові барвники. Повітряний пластилін від перевірених виробників має всі необхідні сертифікати якості та безпеки, що робить його придатним для використання дітьми. Крім того, матеріал не липне до рук, приємно пахне, не забруднює поверхні, легко приймає потрібну форму і швидко застигає.

Пластилін на рослинній основі

Пластилін на рослинній основі, в основному, випускають закордонні виробники. Цей матеріал можна віднести до паст для моделювання і ліплення. Серед його переваг виділяються пластичність, м'яка текстура та яскраві тони. Також дітям дуже подобається змішувати між собою різні кольори, отримуючи нові відтінки. Єдиний недолік — перш ніж зліпити між собою шматочки, місця з'єднання необхідно підготувати, використовуючи спеціальний стек.

Кульковий пластилін

Матеріал у вигляді маленьких кульок з пінопласту, які скріплюються між собою гліцериновим клеєм. Головна перевага — простота склеювання шматочків між собою без будь-яких проблем, що робить його придатним для маленьких дітей. Пластилін відноситься до застигаючих видів, і для повного висихання йому потрібна приблизно доба. За цей час виліплені з пластиліну фігурки тверднуть, хоч і залишаються досить тендітними і не підходять для активних ігор.

Глина

Блакитну глину можна знайти в дитячих і будівельних магазинах, а після самостійно розвести. Хоч матеріал бруднить руки і не дуже пластичний, він є повністю натуральним. З глиною особливо подобається працювати маленьким дітям, а головна її перевага — виліплені з пластиліну фігурки можна обпалити в печі, зробивши їх дуже міцними і довговічними.

Тісто для ліплення

Ви можете тісто для ліплення купити або ж зробити самостійно в домашніх умовах. Тісто для ліплення набагато м'якше пластиліну, майже не прилипає до рук і не бруднить їх. Матеріал дуже зручний для гри, вже готовий до використання, має велику палітру відтінків, а також, найчастіше, в комплекті йдуть різне додаткове приладдя. Так з деякими наборами креативної творчості Danko Toys в комплекті йдуть спеціальні формочки.

Скульптурний пластилін

Скульптурний пластилін відрізняється від звичайного дитячого і відноситься до професійних матеріалів. Його використовують в художніх школах для створення скульптур, оскільки він більш пластичний. Матеріал може бути твердим або м'яким, з його допомогою можна відтворити найдрібніші деталі, зробивши з пластиліну фігурки виразними та чіткими. При роботі зі скульптурним пластиліном, знадобиться попередня підготовка: для цього буде потрібна тепла вода, алюмінієвий дріт і вазелін. Масу потрібно поступово розігрівати, а для її відділення використовувати ніж, змочений в теплій воді. Алюмінієвий дріт потрібен для створення каркасу на який будуть вже наноситися деталі з пластиліну. 

Що можна робити з пластиліном

Якщо Ви вирішили купити пластилін, але не знаєте як його можна застосувати, крім стандартного способу — цей розділ для Вас. Крім звичайного ліплення, пластиліном можна малювати на картоні, створювати картини на склі, задіяти в оформленні скляних банок та багато іншого.

Рекомендуємо розглянути наступні кілька варіантів:

  1. Відщеплювати маленькі шматочки пластиліну і ліпити на вже готовий малюнок — ідея, яка підійде для самих маленьких для створення захоплюючої гри і розвитку дрібної моторики. Наприклад, можна намалювати ялинку без іграшок або квіти без серцевин. Така гра також допоможе вивчити кольори та навіть навчитися їх змішувати.
  2. Розминаючи пластилін в кульки або ковбаски, після можна зробити з них харчові продукти, різні фрукти та овочі. І це не вся гра — далі готові овочі можна нарізати спеціальним стеком і розкласти на тарілки, а після пригостити всіх-всіх близьких людей. У цю гру можна додати ще й науковий момент — вивчити математичний рахунок, дроблення, поняття цілого і його частин.
  3. Зробіть пластилінового їжачка. Для цього потрібно розім'яти шматок пластиліну, скатати з нього кульку, з одного боку трохи відтягнути і зробити носик їжакові. Далі зі шматочків чорного пластиліну або бусинок оформити очі та ніс, а після — сірниками або спагеті зробіть голки.
  4. Зробіть пластилінового равлика. Для цього розкачайте ковбаску з брусочка пластиліну і зверніть її в спіраль. Також скатайте кульку і зробіть голову, на цій кульці потрібно оформити очі зі шматочків чорного пластиліну або намистин. Ріжками послужать два шматочки спагеті.
  5. Картини з пластиліну. Для них знадобиться м'який, найкраще восковий пластилін і пластикова дощечка. Разом з дитиною зліпіть кілька простих форм і по черзі приліпіть до дошки для пластиліну. Так можна розкачати ковбаски, які використовуються в якість стовбура дерева, частини паркану, людських кінцівок, сидіння лавки і т.д. З кульок може вийти відмінне сонце, м'ячик, автомобільне колесо або повітряна куля. Для виготовлення листочків на дерево, нехай дитина просто відщеплює від брусочка маленькі рандомні шматочки пластиліну і ліпить їх біля стовбура. В цілому, проявіть трохи фантазії і дитина буде в захваті!
  6. Картини на пластиліновій основі з оформленням підручними засобами. Так Ви з дитиною можете повністю обліпити картонку або пластикову основу пластиліном, а після прикрасити крупами, макаронами, камінчиками, намистинками та іншими матеріалами.
  7. Пластилін можна акуратно розмазати по поверхні скляної баночки і, за бажанням, додатково прикрасити іншими матеріалами, використовуючи блискітки, стрічки та інше. У Вас вийде дуже красива унікальна вазочка.
  8. Зробіть акваріум. Зліпіть кольорових рибок, камінчики і водорості, а потім розмістіть все це в скляній банці і залийте водою. Також за цим принципом Ви можете відтворити сцену з якоюсь казки, зліпив героїв і особливості локації. А якщо розіграти з їх допомогою виставу, а в процесі фотографувати і змонтувати фотографії в спеціальній програмі — можна самостійно створити мультик.
  9. Проявіть фантазію, і зліпіть когось неіснуючого: тварин, супергероїв або просто чоловічків. Ви з малюком можете створити власну казку або історію, дати персонажам імена і навіть, граючись, опрацювати з дитиною конкретні ситуації, з якими вона може зіткнутися в садку і тд.

Як вибрати пластилін для дитини

Перш ніж купити пластилін для дитини, рекомендуємо звернути увагу на наступні аспекти при виборі: 

  • Склад. Серед складових не повинно бути токсичних та інших шкідливих речовин.
  • Пластичність і ліпні якості. Матеріал повинен швидко розігріватися в руках, стаючи м'яким та податливим.
  • Якість. Хороший пластилін не кришиться, не залишає жирних слідів на руках і поверхнях, легко ковзає по руках та без проблем відмивається від них мильною водою.
  • Термін придатності. Після виходу терміну придатності, характеристики пластиліну можуть погіршитися і працювати з ним стане складніше.
  • Упаковка. Матеріал повинен бути надійно запакований, а сама упаковка — містити всю необхідну інформацію про продукт, термін придатності і сертифікати. 

Де купити пластилін в Україні

Час-Пік — спеціалізований інтернет-магазин канцтоварів, де Ви можете купити все, що знадобиться для навчання і творчості, в тому числі якісний пластилін від перевірених марок. У нашому асортименті представлена продукція Deli, Гамма, Атлас, КВП, VGR, Tiki, Danko Toys, Western Industrial Group, Koh-i-Noor, Тетрада та YES.

Тут Ви знайдете великий вибір пластиліну (в тому числі скульптурний пластилін), тіста для ліплення та пластичних мас, а також дошки для пластиліну і стеки для полегшення роботи з матеріалом. Крім того в розділі "Пластилін" Ви можете купити якісні слайми і в'язку масу від кращих виробників. 

Переваги замовлення в Час-Пік:

  • Великий асортимент якісної сертифікованої продукції;
  • Сучасні позиції для різних вікових категорій;
  • Актуальні доступні ціни;
  • Оперативна доставка, а при замовленні від 1000 грн — безкоштовна.

Ліплення з пластиліну — захоплююча гра, яка допомагає розвинути навички та здібності дитини, а також прищепити їй художній смак. Щоб замовити пластилін, зв'яжіться з нашим менеджером або скористайтеся кошиком на сайті. Доставка діє по всій території України, а у Львові і в Луцьку Ви можете забрати товар самовивозом або ж скористатися послугами кур'єра.

1