0товарів на суму0 грн.

032 23-00-888

  • 067 67-11-253
  • 050 67-11-253
  • 073 67-11-253
  • 032 23-00-888
0товарів на суму0 грн.

Фарби для малювання, їх види, способи застосування

07.07.2020

Зміст 

1. Види фарб і область їх застосування

2. Склад і властивості фарб

3. На що звернути увагу при виборі фарби, які характеристики важливі

4. Де купити фарби для малювання?

Фарби для малювання — головний інструмент художників та всіх, хто любить малювати. З їх допомогою, автор передає свої ідеї, думки та настрої. Якщо Ви хочете дізнатися, чи є у Вашої дитини художній потенціал, просто купіть йому фарби для малювання та нехай творить. Також акварельні та гуашеві фарби — обов'язковий атрибут шкільної програми.

У цьому матеріалі ми зібрали всю необхідну інформацію, щоб Ви не губилися в розмаїтті фарб для малювання: знали їх основні види, відмінності, характеристики та склад, щоб зробити правильний вибір.

Фарби для малювання: типи та їх застосування

Якщо Вам потрібно вибрати та купити художні фарби, Вам знадобиться інформація про їх відмінності та характеристики. Це допоможе придбати бажаний матеріал.

Акварельні фарби

Фарби акварельні медові були у кожної дитини, тому не вимагають особливих роз’яснень. До їх складу входить вода та мед, а сам матеріал використовується виключно для малювання на папері. Для серйозних занять живописом такі фарби підійдуть навряд чи, але для дитячої творчості та шкільних занять — вони незамінні. Але навіть професійні художники з їх допомогою пишуть пейзажі, портрети та натюрморти.

Через рідку складову, акварельні фарби вбираються в папір та можуть його деформувати. Тому, працюючи з ними, рекомендуємо використовувати мольберт. Текстура речовини напівпрозора та дуже легка, наявні кольори без проблем змішуються, що дозволяє створювати величезну кількість нових відтінків.

Гуашеві фарби

Гуашеві фарби набагато щільніші за акварель і відрізняються більш насиченою кольоровою гамою. Коли вони повністю висихають, утворюють матовий яскравий малюнок. Художники з різним рівнем навичок використовують гуаш для створення картин, а діти в школі — для виконання завдань на уроках малювання та в гуртках образотворчого мистецтва.

Гуаш ділиться на три види:

  • Для дітей: з нетоксичним складом, яка підходить для малювання на папері.
  • Для плакатів: призначена для кольорових наочних малюнків агітаційного або іншого характеру.
  • Для художників: з її допомогою створюються справжні шедеври.

Гуашеві фарби випускаються в компактних баночках. Деякі речовини готові до використання, а інші потрібно розводити водою зі столярним клеєм. Гуашшю можна малювати на різних поверхнях, включаючи папір, тканину, картон та інше. Завдяки зручній тарі, можна купити гуашеві фарби поштучно або набором.

Не рекомендуємо малювати занадто товстим шаром, щоб не з'явилися тріщини після висихання, а також залишати надовго фарбу в розведеному вигляді.

Акрилові фарби

Акрил — один з найпопулярніших видів фарб для художників. З їх допомогою можна малювати на дереві, металі, полотні, папері, кераміці та склі. Колірна гамма акрилових фарб відрізняється яскравістю та насиченістю відтінків, вони не змиваються водою і не тьмяніють.

Випускається акрил в тюбиках, а до початку роботи — розбавляється розчинником або водою. Акрилові фарби можуть бути як рідкими, так і густими — перший варіант можна не розбавляти. В інтернет-магазині Час-Пік можна купити акрилові фарби поштучно або ж набором, а також акрилові фарби для декору.

Олійні фарби

Олійними фарбами користувалися ще в 16-му столітті — їх основа складалася з соняшникової, а рідше лляної або горіхової олії. Сучасні масляні фарби поставляються в тюбиках, кожен колір окремо. Щоб малювати таким типом фарби, будуть потрібні якісні пензлики, палітра, розчинник, мольберт та полотно. Речовина відмінно лягає на папір, полотно, дерев'яні та картонні поверхні. Малюнки виходять щільними та яскравими, що дозволяє створювати реалістичні картини. Ще одна перевага — картини, написані олійними фарбами, довговічні і не тьмяніють.

Косметичні фарби

Косметичними називають фарби, які використовуються для малювання на обличчі та тілі. Вони виконані на водорозчинній основі, що дозволяє легко наносити їх на шкіру. Такий боді-арт виходить барвистим та яскравим. Косметичні фарби часто використовуються на різних дитячих святах, на Хеллоуїн і на Новий рік. Форми випуску — тюбики, крейда і олівці різного розміру.

Через необхідність прямого контакту зі шкірою, косметичні фарби проходять більш суворе тестування. Їх склад виключно нешкідливий. Змиваються фарби для боді-арту простою водою з милом.

Дитячі фарби для творчості

В окремий розділ варто винести художні фарби для дітей. Психологи і педагоги рекомендують залучати дитину до творчості ще з малих років, розвивати її таланти і допомагати пізнавати навколишній світ. Одне з найбільш захоплюючих занять — малювання. З його допомогою розвивається дрібна моторика, логіка та розкривається творчий потенціал.

Перш ніж купити фарби для дитини, рекомендуємо ретельно вивчити їх склад, щоб речовина ніяк не нашкодила шкірі та не викликала алергію. До дитячих фарб відносяться гуаш, акварель та пальчикові фарби.

Пальчикові фарби — перші фарби, які рекомендуються дітям з наймолодшого віку. Вони відмінно підходять для творчості навіть якщо дитина ще не вміє правильно тримати пензлик або олівець. Для їх використання потрібні тільки пальці, вода та фарба. Пальчикові фарби відрізняються в'язкістю і не розтікаються по пальцях, що дуже зручно. Їх склад дуже ретельно перевіряється та тестується, він включає харчові добавки і барвник з неприємним смаком. Завдяки цьому, навіть спробувавши речовину, дитина не захоче пробувати її знову.

Гуашеві й акварельні фарби для дітей за складом ідентичні художнім матеріалам для дорослих. Починати користуватися такими фарбами краще з п'яти років, коли малюк вже добре тримає пензлик та його вже можна вчити малюванню.

Склад і властивості основних типів фарб

Акрилові фарби

Акрил виконаний на основі вододисперсійного барвника зі сполучною речовиною і пластифікатором. Також до складу входять вода і загусники, які забезпечують відмінне зчеплення матеріалу з поверхнею. Акрилові фарби відрізняються високим ступенем блиску, швидко висихають, якісно перекривають поверхню, відмінно з нею зчіплюються і не вигоряють. Акриловими фарбами можна малювати по металевим, скляним і дерев'яним поверхням, а також на папері і полотні.

Акварельні фарби

Акварель — складається з натертих пігментних матеріалів і сполучної речовини. Шкільні фарби акварельні — медові і містять виключно стійкі органічні пігменти. Акварель напівпрозора, відмінно розмивається та забезпечує яскравість малюнку.

Гуашеві фарби

Гуаш складається з пігментів органічного та неорганічного походження, які з'єднуються за допомогою клеючої речовини рослинного походження. Також в гуашевих фарбах присутні антисептичні речовини, ПАР і пластифікатор. Малюнок гуашшю щільний, яскравий, матовий та непрозорий.

Олійні фарби

Як і гуаш, олійні фарби містять органіку, неорганіку і натуральну сполучну речовину. Основою служить лляне масло особливої обробки. Речовина відрізняється пастообразною есенцією, відповідністю кольору фарби до і після нанесення, стабільністю. Малюнок маслом стійкий до впливів зовнішнього середовища, не розчиняється у воді або розчинниках органічного походження.

На що звернути увагу при виборі фарб для малювання?

Підбираючи фарби для малювання, потрібно взяти до уваги вік дитини і ступінь її навичок. Також необхідно переконатися, що не вийшов термін придатності, що фарба безпечна та екологічно чиста. Для дітей молодшого віку рекомендуємо брати фарби пастельних природних відтінків, щоб прищепити дитині гарний смак. Також, вибираючи фарби для малювання, врахуйте наступні критерії:

  1. Мета покупки. Для кого Ви вирішили купити фарби для малювання — дитині чи дорослому, а також який є рівень навичок. Цей момент визначає тип фарби. Для новачків найкраще підійдуть акварельні фарби або гуаш, для дітей молодшого віку — пальчикові, а художникам можна розглядати масляні та акрилові фарби.
  2. Поверхня для малювання. Якщо це папір, то тут підійде будь-який тип фарб, крім косметичного. Також для малювання використовують скляні, тканинні, металеві та дерев'яні поверхні, досвідчені художники малюють на полотнах. Більшість художніх фарб підходить для малювання на різних поверхнях, а ось акварельні — тільки для паперу.
  3. Склад. Особливо важливий при виборі фарб для дітей — тут потрібно ретельно вивчити продукт, хто його виробник, чи є необхідні сертифікати, які тестування проводилися, а також чи не вийшов термін придатності. Якщо Ви вирішили купити фарби для дитини, не рекомендуємо розглядати варіанти неприродних кольорів, адже швидше за все, там є синтетичні барвники.

Від того, наскільки правильним буде вибір, залежить якість малюнків, а також чи отримає художник задоволення від процесу малювання і його результату.

Які характеристики набору фарб важливі?

Перш ніж купити фарби для малювання, рекомендуємо звернути увагу на такі їх характеристики:

  • Виробник. Вибирайте продукцію від перевірених постачальників, таких як Гамма, Memoris-Precious, Deli, Атлас, Faber-Castell, VGR і тд. Такі матеріали відповідають всім необхідним вимогам до якості та безпеки.
  • Палітра. Кількість кольорів залежить від віку: чим менша дитина, тим менше відтінків повинно бути в наборі.
  • Насиченість кольорів. Для дітей молодшого віку краще брати не занадто яскраві кричущі тони — набагато краще підійдуть натуральні природні відтінки.
  • Стан. Якісна продукція не виглядає пересушеною, вона однорідна і не має надто вираженого неприємного запаху.
  • Термін придатності. Якщо термін придатності вийшов, фарби перестають лягати рівномірно і втрачається однорідність.
  • Упаковка. Упаковка повинна бути в ідеальному стані, а також містити детальну інформацію про продукт.
  • Склад. Дуже важливим моментом є відсутність токсичних і небезпечних складових, а також наявність необхідних державних допусків.


Де купити фарби для малювання в Україні?

Якщо Вам потрібні якісні фарби для малювання, купити їх за вигідною ціною можна в інтернет-магазині Час-Пік. Тут Ви знайдете великий актуальний асортимент продукції, від перевірених виробників, серед яких фарби акварельні Гамма, Brauberg, Western Industrial Group і Faber-Castell; фарби гуашеві Гамма, Тетрада, Danko Toys і VGR, а також великий вибір масляних, акрилових, пальчикових та косметичних фарб.

Також тут Ви можете підібрати всі супутні товари: палітра для малювання, альбоми для малювання та пензлики, купити які можна більш зручно, вибравши відповідний фільтр в лівій частині сторінки.

Всі представлені товари доступні з доставкою по території України. Також Ви можете забрати замовлення самовивозом в Луцьку та Львові, або ж скористатися адресною кур'єрською доставкою. Якщо Вам потрібна допомога в підборі, виникли питання або труднощі при оформленні замовлення, зв'яжіться з нашим менеджером.